SailorMoon.se
Japansk logotyp
Sailor Moon på svenska
Forum
Om sidan
Japansk logotyp
Hand Navigera
tidsnyckeln Åkallar tidens väktare! Ta mig till...”
■ Index
■ Om sidan
■ Forum
■ Sailor Moon på svenska
■ Projekt Sailor Moon-radio
■ Artiklar
■ Grundkurs
Hand Evenemang
Projekt Sailor Moon-radio

Sailor Moon-radion var en internetpodd driven av svenska fans, eller rättare sagt ett ambitiöst koncept till en sådan, som sakta började ta form tidigt 2002. ’Poddradio’ som fenomen hade egentligen inte uppstått än vid tidpunkten. Hela spektaklet är särskilt betydelsefullt eftersom Annica Smedius (Sailor Mercurys röst i tv-serien) medverkar i det, i rollen som Ami! I slutändan kom endast ett avsnitt att färdigställas.

Madeleine Fritjof var den drivande kraften bakom Sailor Moon-radion och hennes grundtanke var att göra en slags internetbaserad radioteater utifrån ett gäng egenhändigt skrivna Sailor Moon-berättelser. Ganska snart senare så beslutades det att podden först istället skulle ägna sig åt att behandla avsnitten 90-200 av tv-serien, alltså i stort sett vad som ej översatts och visats i Sverige, och med det sen övergå till egna historier. Ni läste rätt; översätta samt knåpa ihop 110 avsnitt - omkring 20 minuter långa vardera! Och sen vidare efter det! Skulle dessa (väldigt) storartade planer ha införlivats så hade det förstås varit en alldeles enastående bedrift för tiden. Riktigt så kom det inte att bli.

Inledningsvis väckte projektet stort engagemang hos de dåtida Sailor Moon-fansen i landet och det gick relativt snabbt att fylla rollplatserna med människor, så till den grad att det gott och väl skulle räcka långt senare in i serien. Saker såg minst sagt lovande ut då till och med Annica Smedius efter att ha blivit kontaktad gick med på att spela in sig själv som Mercury åt detta.

Ändå var farhågorna många från början och det fanns skäl till att vara skeptisk; hur upprätthålla kontakten på distans med så många människor och över såpass lång tid som ett projekt som detta kräver? Flera av de inblandade var minderåriga med begränsad tillgång till internet och de hade heller aldrig jobbat med något liknande förut. Åren 2002-2004 kom att präglas av långa perioder av inaktivitet. Sailor Moon-radion drog ut på tiden och människor fick strykas från höger till vänster eftersom de inte gick att få kontakt med längre. När den första episoden väl var färdig sommaren -03 så befann sig projektet mer eller mindre redan på ett sluttande plan.

Här får du chansen att lyssna på episod 90 av Sailor Moon-radion! Man kan förstås tycka si och så om insatserna såhär många år efteråt men jag hoppas det skänker dig en liten inblick i en spännande tid i fan-gemenskapens historia. Har du episod 90 av tv-serien färskt i minnet så är det till stor hjälp; det är förmodligen inte helt lätt att följa händelseutvecklingen annars... Mycket nöje!

Projekt Sailor Moon-radio: Episod 90

Ladda hem avsnittet *.ZIP (18,3 MB)

Röster och roller
Camilla SchulzeAnnie/Sailor Moon
Annica SmediusAmi/Sailor Mercury
Anikè YemesiRai/Sailor Mars
Harriet MelleniusMako/Sailor Jupiter,
Mikuji
JillArianne/Sailor Venus
Panjit ItthipakLuna
Anders Häger JönsonMamoru/Maskerade Rosen
Joakim SkogProfessor Souichi Tomoe,
Artemis
Emelie OlofssonKaolinite
Madeleine FritjofBerättarröst,
Sailor Uranus
Catharina AlmSailor Neptune

Är namnet kursiverat så innebär det att vi inte har kunnat fastslå riktigt att personen också hörs i avsnittet. Många på rollistan råder det alltså stor osäkerhet kring och jag tar tacksamt emot mer säkra uppgifter om någon har!