Sailor Moon: Hjältar

"Vaddå, ska tjejer vara modiga också??"
"Ja, det ska dom! Och jag är rädd att du inte platsar, Annie."

     Annie och Mamoru (episod 17)Betraktade mot vad man annars brukar få till livs på TV så är hjältarna i 'Sailor Moon' en befriande udda samling. De har en touch av glamour och elegans, till skillnad från alla mekanoida kvartersrivare med roterande knivar som annars utmärker branschen. Om något så kännetecknas de av okända men oundvikliga öden, halvt glömda minnen och en vag känsla av att någonting mer storslaget finns i bakgrunden.
     Som synes ovan växer antalet Sailorhjältinnor med tiden ganska mycket, men här har jag bara tänkt ta upp dem vi har sett i avsnitten som har sänts i Sverige, fram till episod 23.Sailorhjältinnorna

En Sailorhjältinna är inte riktigt samma sak som en "superhjältinna", vare sig man jämför dem med mutanter, cyborger eller kemiska freaks. Sailorhjältinnor är bärare av vakande himlakroppars krafter, utvalda förkämpar med stänk av både flickrums-pynt och grekiska gudinnor. Det är inte något man kan bli, utan bara upptäcka att man redan är.  I de svenska avsnitten har tjejerna fortfarande blivit uppväckta ganska nyligt, och har länge kvar nybörjarnas air av osäker entusiasm.
     Alla Sailorhjältinnorna har några krafter och föremål gemensamt. De äger varsitt förvandlingsobjekt (en brosch för Sailor Moon, pennor för de andra) som de använder för att skifta mellan sina identiteter, och varsin kommunikator, miniräknar-liknande apparater som de kan anropa varandra med. De är snabbare och smidigare än vanliga människor, och har en vagt definierad magisk förmåga att inte bli igenkända trots att de inte är maskerade. Fler aspekter av deras krafter uppenbaras längre fram i serien.

Sailor Moon - Annie Tsukino

"Wow, jag visste inte att jag kunde göra så!"

Sailor Moon är månens egen Sailorhjältinna, den första och den sista förkämpen för kärlek och rättvisa. Hon är den Utvalda, den mest osannolika av hjältinnor med ett öde bortom de andras. Sailor Moon startar sin karriär som en fumlig, inkompetent lipsill men börjar gradvis bygga upp ett självförtroende som kan märkas redan efter tiotalet avsnitt. Hon har dock långt kvar innan hon kan vara redo för de majestätiska plikter som ödet har bestämt åt henne.
     I strid använder hon från början sin Måntiara, ett magiskt smycke som hon kastar iväg som en glödande frisbee. Den kan själv leta upp sitt mål och lyder uttalade kommandon från Sailor Moon. Normalt pulveriserar den de demoner den träffar, men kan fås att driva ut demonisk påverkan ur besatta offer. Ett annat, mer sällan använt vapen är kristallsmyckena på hennes hårknutar. Genom att skrika kan hon få dem att avge soniska chockvågor.  Sailor Moon börjar senare använda Månstaven, en kort spira i form av en månskära, för att läka återfödda bärare av Regnbågskristaller som har återtagit sina ursprungliga demonformer.
     Annie har dessutom en Förvandlingspenna, en vacker men synbarligt normal reservoarpenna som hon kan använda för att förvandla sig till vem eller vad hon än vill (sjuksköterska, fotograf, musiker, brud...). Hon genomgår större synliga fysiska förändringar med den än när hon blir Sailor Moon.

Annie Tsukino är en 14-årig hönshjärna med ett hjärta av guld. Hon har urusla betyg, gör ofta bort sig och brukar genera sina kompisar, fast hon är alltid gladlynt och omtänksam - hon blev Sailor Moon för att hon hjälpte en liten katt som verkade ha problem. Annie har ofta dagdrömt om att vara en glamorös hjältinna, men när det faktiskt hände upptäckte hon att det ofta är bra mycket farligare än hon hade tänkt sig. Det bästa med det hela tycker hon är att hon träffade den Maskerade Rosen som hon är hopplöst förälskad i. Annie försöker verkligen ta sitt ansvar som Sailorhjältinna, men hon är klumpig och otroligt lätt att skrämma och distrahera. Uppgiften verkar henne helt övermäktig... om inte för det faktum att hon faktiskt besegrar alla fiender hon möter! Det är inte ren tur heller; hon klarar helt enkelt av mycket mer än hon inser själv.

Sailor Mercury - Ami Muzino

"Jag har ett jätteviktigt prov i skolan!"

Sailor Mercury är vattnets hjältinna, bäraren av planeten Merkurius' beskydd. Hon är den Intelligenta, på samma gång den svagaste och den mest oumbärliga av Sailorhjältinnorna. De andra finner sig ofta beroende av hennes briljanta slutledningsförmåga, men hon har inga egentliga vapen.
     I strid använder Mercury sin Bubbelspray, en ridå av bubblor som bildar en kall, ogenomtränglig dimma. Den skadar inte fienderna men kan förvirra och förblinda dem (den hindrar inte de andra Sailorhjältinnorna). Hon har också en supermikrodator med ett VR-visir som hon använder för att analysera omgivningen och göra uträkningar. Visiret fälls ut genom att trycka på hennes ena örhänge.

Ami (Amy i serietidningen) är en blyg och tystlåten flicka. Hennes föräldrar är frånskilda och hon bor med sin mamma som är läkare. De har flyttat ganska ofta. Ami brukar sällan träffa andra, utan sitter helst hemma och pluggar på kvällarna eller går på kvällsskola. Hon är skolans - och faktiskt hela Japans - bästa elev (enligt Umino har hon en IQ på 300). Ami är en lite tragisk figur, ett offer för sin egen intelligens. Hon studerar hårt som en god japansk skolelev, men innan hon mötte Annie hade hon inga vänner alls och hennes liv var ganska tomt. Amis naturliga skygghet har släppt något med tiden, och som Sailor Mercury börjar hon lära sig vad engagemang egentligen innebär.

Sailor Mars - Rai Hino

"Men kan du sluta lipa nån gång!?"

Sailor Mars är eldens hjältinna, bäraren av planeten Mars' beskydd. Hon är den Dristiga, den vars glöd driver på de andra. Som en av gruppens främsta krigare är det hennes sak att vakta de andras ryggar likväl som att bana väg för dem, vilket hon gör med en samurajs hängivenhet.
     I strid använder Mars sin Eldsjäl, ett virvlande klot av eld som kan bränna av en tråd eller förinta ett jetplan. Destruktiviteten i hennes kraft är enorm, vilket hon är mycket väl medveten om.  Rai är dessutom synsk; hon kan känna närvaron av andeväsen och brukar ofta anfalla demonerna med shintoistiska exorcismer - men den förmågan tillhör Rai Hino, inte Sailor Mars.

Rai (Rea i serietidningen) är en shintoprästinna - mer exakt en miko, en tempelflicka. [Här kan du läsa mer om det.]  Hennes mamma är död och hennes pappa, som är politiker, har inte tid att umgås med henne. Därför lever hon med sin farfar i Hikawa-templet vid de Fem Kullarna, där hon spår folk och talar med anden i templets heliga eld. Hennes ständiga följeslagare är två kråkor vid namn Phobos och Deimos. Rai är seriens kanske mest mångsidiga personlighet - hon håller hårt på sitt hemlands traditionella kultur men slukar också serier och lättsmält trallpop, hon är både hetlevrad, andligt djupsinnig och en dagdrömmare. Hon retar sig på Annies fumlighet och skäller ofta på henne för att få henne att skärpa sig, men i slutändan står nog Rai Annie närmare än någon annan av tjejerna.

Sailor Jupiter - Mako Kino

"Jag vet inte varför, men alla här verkar vara rädda för mej!"

Sailor Jupiter är åskans hjältinna (hennes skyddselement är trä, ett av de fem elementen i kinesisk mytologi), bäraren av planeten Jupiters beskydd. Hon är den Kraftfulla, den fysiskt starkaste av Sailorhjältinnorna och gruppens främsta krigare jämsides Sailor Mars.
     I strid använder Jupiter Blixt och Dunder, en förödande attack av blixtar som hon nedkallar med sin tiara. Den har en utfällbar antenn som fungerar som magisk "åskledare". Av alla Sailorhjältinnor är hon och Sailor Moon de enda som använder sina tiaror som vapen - fast hon är också utan jämförelse den av dem som är bäst på att använda nävarna.

Mako Kino är en människa som kämpar sig fram genom sin tillvaro. Hon är föräldrarlös efter en flygolycka, bor ensam och lever på sitt arv. Hennes fysiska storlek och styrka gör att folk i hennes omgivning ofta finner henne skrämmande, vilket hon ibland har svårt att hantera. Hon har kort stubin och hamnar ofta i slagsmål, men är också mycket - ibland överdrivet - feminint huslig; hon lägger stort värde i att vara en utmärkt kock och husmor, och hennes matlagning är erkänt mästerlig. Mako har också svårt att hantera minnet av den pojkvän som en gång gjorde slut med henne, vilket gör att hon alltid faller för varenda kille som påminner det minsta om honom. Vild men pysslig, ensam men kontaktsökande, är det en ganska splittrad person som till slut finner en identitet och gemenskap när hon möter Annie och de andra.


Övriga

Ondskans Bekämpare i andra serier brukar ofta omge sig med olika slags nätverk av hjälpredor och kontaktpersoner, men Sailorhjältinnorna är en väldigt liten och avgränsad grupp, och får lov att klara sig utan sådant. Det finns dock några få andra personer i deras närhet som kan vara ovärderliga för dem eller rena mysterier... eller kanske både och.

Luna

"Du har MYCKET viktigare saker att göra!"

Annies svarta katt Luna är Sailorhjältinnornas mentor och vägledare. Utan henne hade de händelser som utgör serien inte kommit till stånd. Hon har aldrig berättat vem hon själv är, var hon kommer ifrån eller vad det hela egentligen handlar om - det finns rent allmänt ganska mycket som Luna inte har talat om för tjejerna - men de litar på hennes råd. Sanningen att säga så är hon inte alltför säker själv, för hennes minnen är lite suddiga, men hon vet att prinsessan och de övriga hjältinnorna finns därute om de bara kan hitta dem. Från början hade hon bara tänkt sig att agera som rådgivare, fast det händer att hon bokstavligen måste släpa och klösa med sig Annie för att få något gjort.

Förutom hennes talförmåga är Lunas egna krafter begränsade till att kunna känna närvaron av demoner och någon gång ibland trolla fram grejor (genom att göra en saltomortal i luften). Dessutom försvinner alla de krafterna om månskäran i hennes panna täcks över. Hennes främsta tillgång är egentligen hennes intelligens; Luna är alltid den första att fatta misstankar när demonerna har någonting på gång, och hon är utmärkt på att hantera datorer. Så småningom kommer det däremot att visa sig att även hon kan ha väldigt fel om vissa saker...
     Luna har inte särskilt mycket tålamod med Annies gnäll och dumma infall, utan kommer som regel bättre överens med Ami. Hon vet att Annie är speciellt utvald av ödet och på något sätt kommer att ha en nyckelroll i händelsernas utveckling, men Luna blir ständigt frustrerad över hur omogen hennes skyddsling har visat sig vara. Tills vidare får hon lugna sig med att alla svar kommer att ges den dag de hittar Månprinsessan.

Maskerade Rosen - Mamoru Jiba

"Jag känner alltid på mig när du är i fara."

Maskerade Rosen är seriens okända faktor, den noble joker i leken som ingen av de andra inblandade sidorna hade kunnat förutse. Han dyker ibland upp och hjälper Sailor Moon. Det händer att han måste rädda henne ur knipor, men för det mesta säger han bara nånting uppmuntrande (Rosen har aldrig besegrat en motståndare på egen hand). Hans eget öde är oåterkalleligen knutet till Sailor Moons, fast det står också klart att han har egna bekymmer - som att ta reda på vem han egentligen är och vilken sida han står på. Drottning Morga, Sailorhjältinnorna och han är alla ute efter Silverkristallen, och i värsta fall kan det visa sig nödvändigt för honom att slåss mot flickan han älskar.

Jämfört med alla andra har Maskerade Rosen väldigt få vapen och gimmicks; han slåss ibland med en käpp som kan sträckas ut och göras flera meter lång, och han har sina berömda röda rosor. De kan användas som vassa projektiler eller för att bryta besvärjelser och magiska attacker. Deras huvudsakliga syfte är ändå att tillkännage hans ankomst, för trots all akrobatik och alla storstilade manövrer är den Maskerade Rosens främsta vapen... det faktum att han fungerar som moraliskt stöd åt Sailor Moon.

Mamoru Jiba är en flitig student (teknolog, f ö) som lever på ett arv och på tillfälliga småjobb. Båda hans föräldrar dog i en bilolycka där han själv tappade minnet när han var liten, så han har inga minnen av vare sig dem eller sin barndom. Han har växt upp till en enstöring och umgås väldigt lite med andra. Rai och han blir ihop i ett hålla-handen-förhållande, men att bli intresserad av den där korkade lillstumpan med den roliga frisyren skulle han aldrig drömma om.
     Egentligen är nog Mamoru den person som har minst koll på läget; han har ingen särskild kontroll över sina egna krafter (han förvandlas när Annie blir till Sailor Moon) eller sitt huvud; det har inte riktigt framkommit än, men i själva verket vet han inte ens om själv att han är den Maskerade Rosen.

Sailor V / Sailor Fem

"Sailor V, kan inte jag få din autograf? Jag tycker du är jättehäftig!"
"Vadå Sailor V? Jag är Sailor MOON!!"

Den mystiska Sailor V är Annies idol. Hon har inte visat sig i serien ännu, men tittarna blir då och då påminda om att hon hela tiden finns där ute någonstans. Tidningarna skriver om henne när hon tar fast skurkar, och hon finns att köpa som spel och serietidningar och läskedrycker. En tecknad film är under produktion. Överhuvudtaget är Sailor V mycket mer känd bland allmänheten än Sailor Moon, speciellt i början av serien. Annie är rätt avundsjuk över allt det där, men brukar själv spela hennes arkadspel så fort hon hinner. Fast det är nånting konstigt med det där spelet. Nånting väldigt konstigt...


 Gomen nasai, Venus-sama.  Om någon Sailorhjältinna
förtjänade en egen sektion på den här sidan så var det du.


Tillbaka till 'Vem är vem'.

Tillbaka till huvudsidan