Sailor Moon: Fiender

"Åh GUD vilken jobbig demon!"
     Sailor Moon (episod 3)Sailor Moons färgstarka motståndare hör ofta till de intressantaste figurerna och brukar vara den främsta drivande kraften bakom seriens historier. Det har passerat ganska många under åren, men här tar jag bara upp de som har förekommit fram till episod 23.Det Mörka Kungariket och dess slumrande härskare

Sailorhjältinnornas fiender under seriens första år är det Mörka Kungariket (Mörkrets Rike, eller Skymningsriket, i serietidningen), på mer än ett sätt Sailor Moons ursprungliga nemesis. Det är en mörk, kall plats av svart ljus och böljande energier, bebodd av monstruösa varelser med stora krafter. De levde en gång på jorden och har tillbringat många, många år med att försöka ta sig tillbaka. En militärisk hierarki råder bland dess invånare som har delat upp området i flera olika zoner och revir mellan varandra. Oftast får man bara se tronsalen i drottningens palats, fast kungariket är stort och inrymmer floder, berg och döda skogar.

Den Stora Härskaren (egentligen härskarinnan) har inte setts i Sverige men skulle ha dykt upp bara ett par episoder längre fram. Det Mörka Kungarikets alla planer har som sitt yttersta mål att återuppväcka det här väsendet; om de lyckas svävar hela universum i fara. De försöker tills vidare hålla den vid medvetande genom att ge den livsenergi från människor, men det enda som är kraftfullt nog att verkligen väcka den är det föremål som en gång försatte den i dvala - Silverkristallen.

Morga, drottning över det Mörka Kungariket

"Du kan alltid bli utbytt, min vän!"

Morga var för länge sedan en svartsjuk, maktlysten häxa som uppväckte en fasa från bortom stjärnorna. Med list och förräderi lyckades hon ta över en värld och krossa en annan, men en nobel kvinnas uppoffring förstörde alla hennes planer. Idag regerar hon över ett skuggrike i exil och väntar otåligt på att samla resurser för att kunna återta det som en gång tillhörde henne. Hennes magiska krafter är större än någon annans i det Mörka Kungariket, undantaget den slumrande härskaren, men drottningen nöjer sig oftast med att mediterande betrakta händelsernas gång i sin svarta kula och överlämna allt arbete till generalerna.
     För att vara en så central figur vet man ganska lite om hurdan Morga egentligen är. Hon kan vara förvånansvärt mjuksint mot sina underlydande, men tolererar inga ursäkter och utdelar fruktansvärda straff till de som misslyckas. Hon räknar med att hennes generaler ska intrigera mot varandra och utnyttjar det gärna när någon av dem är i underläge. Faktiskt hyser hon känslor för en man, någon som dog för hennes egen hand, men hon har nästan hunnit glömma det själv.  En detalj som inte är särskilt tydlig där hon sitter på sin tron är hennes fysiska storlek: drottningen är en bra bit över två meter lång.


Generalerna, de Fyra Stora

Drottning Morga hade ursprungligen fyra generaler under sitt direkta kommando; Jedyte, Neflite, Zoisite och Kunta. En av dem har redan fallit bort i de svenska episoderna. De andra ägnar sig likt japanska feodalherrar åt ett farligt spel av intriger och konflikter sinsemellan - ett alltför destruktivt spel för att kunna bestå i längden. I sina planer utnyttjar de ofta människors drömmar och förhoppningar på ett ganska grymt sätt. Till skillnad från deras underhuggare är generalerna åtminstone till ytan mänskliga, men de brukar ofta betraktas som en sorts demoner. Säkert är i alla fall att de allihop är utomordentligt kraftfulla magiker.
     TV-serien har aldrig tagit upp frågan om deras bakgrund. I originalmangan berättas desto mer, och det är en tragisk historia om fyra män som blivit bestulna på sina öden. Lägg märke till kostymernas likhet med japanska pojkars skoluniformer; det finns flera anledningar att se generalerna som manliga motsvarigheter till Sailorhjältinnorna.

Jedyte

"Jag har en NY plan..."

Den grymme och ambitiöse Jedyte var den förste av drottningens kommendörer. Han såg själv till att få uppgiften att stjäla energi från människosläktet tills Silverkristallen hade återfunnits. Det var ett viktigt och till synes enkelt uppdrag som borde ha gett honom en mycket fördelaktig position i drottning Morgas ögon, men istället föll han alltmer i onåd hos henne när han inte kunde hindra Sailorhjältinnorna från att stoppa alla hans planer. Slutligen tröttnade hon på hans ursäkter och gav honom den Eviga Sömnens straff; han inneslöts levande i ett block av kristall.
     Jedyte var en man av vida gester som bara hade förakt till övers för jordens "dåraktiga människor" (hans favorituttryck). Han stal energi i stora mängder från alla håll samtidigt och ansträngde sig inte särskilt mycket för att dölja spåren efter sig. Han briljerade med sina magiska krafter som han använde brutalt, urskiljningslöst och utan diskretion. Till skillnad från Neflite tog han sig aldrig något mänskligt alter ego eller alternativ identitet, utan antog vilken förklädnad som än passade bäst för stunden.

Neflite

"Universum byggdes inte på en dag."

Neflite (Nevius i serietidningen) tog Jedytes plats. Han kallade Jedyte en "odugling" och hävdade självsäkert att uppgiften var enkel om man bara använde hjärnan, men han tvingades snart inse att det hela var mycket svårare än han hade trott. Efterhand fick han alltmer inrikta sig på att bekämpa Sailorhjältinnorna istället för att skaffa energi. Härjad av Zoisites intrigspel och Morgas misstro, förde en mänsklig flickas kärlek slutligen in honom på en desperat väg - han började leta efter Silverkristallen - och vid episod 23 är han jagad av sin egen drottning och märkt som en potentiell förrädare mot det Mörka Kungariket.
     Neflite är Jedytes raka motsats. Han är exakt och planerar noggrannt allt han gör i förväg. Hans planer inriktas alltid på maximal effekt mot minsta möjliga mål och utförs med kirurgisk precision. Han är intellektuell och beläst, en trolldomens mästare med djupa kunskaper om stjärnornas makt, som han hyser den största respekt för. Ändå förblir något så i grunden enkelt som Limas känslor ett stort och förvirrande mysterium för honom. Han avskyr Kunta, en farlig rival om drottningens gunst, och dennes "leksak" Zoisite. När Neflite rör sig på jorden är det alltid som den elegante Masato Sanjouin (kallad Johnny Stevens i serietidningen...).

Zoisite

"Ni verkar famla efter halmstrån, drottning Morga!"

Zoisite (Zachar i serietidningen) är en kvinna i den svenska dubbningen. Det är hennes uppgift att söka efter Silverkristallen, men än så länge har hennes letande varit fruktlöst. Neflite tycker att Zoisite är en ynklig figur. Tvärtom - när Sailorhjältinnorna väl möter henne kommer de att upptäcka att hon kan vara den grymmaste av alla Mörka Kungarikets generaler. Neflite står närmast på tur att få märka det, för hon fick blodsmak när han avslöjade att han försöker ta över hennes jobb.  En udda detalj med Zoisites krafter är hennes metod att förflytta sig; hon teleporteras i en virvel av vita blomblad (antagligen körsbärsblommor).
     Zoisite är fåfäng och konspiratorisk. Hon älskar att manipulera folk, om det så må vara drottningen själv. Den enda hon spelar med helt öppna kort mot är generalen Kunta, hennes mentor och livskamrat - och tydligen det Mörka Kungarikets enda fungerande romans. Neflite är Kuntas fiende och hon avskyr honom för det. I början roade det henne att bara reta och motarbeta Neflite, men nu när hennes position har hotats är hon livsfarlig. Det här blir med tiden också alltmer riskabelt för Zoisite själv; hennes bakslughet och envisa dubbelspel undgår inte drottning Morgas ögon.

Kunta

"Tappa inte humöret. Det kommer du bara att förlora på själv."

Han kallas "lord Kunta" av Zoisite. Vi har inte hunnit se särskilt mycket av honom i Sverige. Fastän han är den mäktigaste av de fyra generalerna håller han sig oftast borta från drottning Morgas hov. Han är obrottsligt lojal mot henne i alla lägen, men är också mycket självständig och har svårt att arbeta tillsammans med någon annan, Zoisite undantaget. När drottningen väl börjar skicka ut honom mot Sailorhjältinnorna kommer de att finna honom en fruktansvärd fiende, så gott som omöjlig att hejda.
     Kunta och Neflite har mer gemensamt än de själva vill tro. De är båda tänkare, kultiverade och har en tendens att konstruera planer som är ganska komplicerade. Kunta har dock en svag punkt; Zoisite. De två står varandra mycket närmare än vad som är vanligt i det Mörka Kungariket, och om något skulle hända henne skulle Kuntas liv bli väldigt tomt och väldigt kallt. Och då är han som mest farlig.


Demonerna

Demonerna (i original youma, en typ av onda andar) är det Mörka Kungarikets legioner. De är monster, groteska varelser som kan vara hjärnlösa bestar eller intelligenta och skickliga magiker. Ofta följer deras skepnad och krafter någon typ av tema. Det finns också interna grupperingar och hierarkier bland dem. Några står direkt under drottningen själv, de flesta lyder under någon av de fyra generalerna och utför deras uppdrag. Alla demoner har egna namn, men bara några få av dem är namngivna i den svenska dubbningen.

Jedytes demoner hade i uppdrag att locka folk till olika falska evenemang för att kunna stjäla deras energi. De hade en mänsklig skepnad (ibland kopierad från en riktig människa) och en demonform, och de flesta hade förmågan att ta fullständig kontroll över de personer som de sugit energi ur. Ett par av dem bar en oregelbunden symbol på kroppen, kanske Jedytes emblem, fast alla verkar ha varit reguljära invånare i det Mörka Kungariket.
     Neflite gömde sina demoner inne i föremål. Där förstärkte de gradvis ägarnas livsenergi till deras maximum, för att sedan absorbera energin och komma ut i sina verkliga former. De var ofta ännu mer tematiska än Jedytes demoner - vissa verkade skapas först när Neflite skickade ut dem - men de var inte de enda varelser han använde. Flera av dem bar Neflites emblem någonstans på kroppen.
     Vi har bara fått se en av Zoisites demoner i Sverige. Hennes uppgift är att lokalisera Silverkristallen, inte att samla energi, så hon använder dem mer som traditionella slagskämpar och hantlangare.

Jedytes demoner

Episod 1: Founa

Founa var den första demon som Jedyte valde ut till sitt uppdrag, så hon stod antagligen högt i gunst hos honom (han talade om henne som sin "kompanjon"). Hon fångade Limas mamma och tog hennes skepnad, så skickligt att Lima själv inte märkte något. Hon behövde inte skapa några egna kristaller för att stjäla energi, utan kunde använda de juveler som redan fanns på Osa-P. Founa hade förmågan att vrida och sträcka ut sin kropp, synbarligen hur långt som helst - fast det knakade ganska mycket - och kunde flyga.

Episod 2:

Den här demonen tog form av en spåflicka och använde glödande tarotkort som talismaner för att först styra sina offer och sedan ta deras energi - en metod mer karakteristisk för Neflites demoner. De utsugna offer som hon kontrollerade (t ex Umino) blev gröna, zombieliknande varelser med glödande ögon. I demonform var hennes hår långa klor, starka nog att riva sönder sten, och hon kunde även kasta de rakbladsvassa tarotkorten som vapen. Förmodligen var hon en ganska framstående person i det Mörka Kungariket.

Episod 3: Frau

Frau stod tillräckligt högt i rang för att Jedyte skulle skryta med att han hade skickat ut just henne. Hon skapade de magiska blombroscherna, och hela episodens intrig med ett falskt radioprogram var hennes idé från början (hon infiltrerade Kanal 10 som en radioproducent). Hon kunde flyga och sprutade explosiva krevader av röd glödande energi ur munnen. I strid slogs hon också med sina långa klor. Det kan noteras att Frau hade ett exakt likadant märke i pannan som Founa.

Det finns ingen demon i episod 4. Jedytes hantlangare var vanliga människor, bodybuilders som han kontrollerade med speciella pannband. Sailor Moon förstörde pannbanden och då blev de normala igen.

Episod 5: Iguola

Iguola skapade de förrädiskt söta shanellorna och tog form av en föreståndare i en luxuös djuraffär. Hon nöjde sig däremot inte med de offer hon fick där, utan ville att de skulle sprida djuren vidare. Dem som hon kontrollerade (t ex Shino) fick fjäll och vassa klor. I sin form som reptilkvinna kunde Iguolas svans krossa betongväggar, men hon hade också en svag punkt, högst upp i ryggslutet vid basen av svansen.
     I samma episod finns också en drömscen där Annie ses fly från en mörk, formlös uppenbarelse som försöker sluka henne.

Episod 6: Siren

Siren hade ett ovanligt lätt uppdrag som misslyckades ovanligt kapitalt. Hon var bara en simpel hantlangare åt Jedyte och fumlade bort alltihop, så i praktiken var hon nog redan dödsdömd när Sailor Moon dök upp. Hennes fladdermuslika demonkropp hade stora vingar som hon använde både för att flyga och för att avge kraftiga ultraljudsstrålar, och hon kunde fälla ut flera decimeter långa klor ur fingrarna. Siren hade också en intressant variant-skepnad; hon kunde förvandla sig till en flock av fladdermöss.

Episod 7:

Den här varelsen kopierade Mikan Shiratoris skepnad genom att vidröra Mikan själv (som sedan låg avsvimmad tills demonen hade blivit dödad). Hon verkade ha en kropp gjord av stenhårt glas, och använde kristallföremål för att suga upp energi och förhäxa folk - fast vid ett tillfälle riggade hon och Jedyte också upp en parabolantenn i samma syfte. Hennes främsta vapen var en trögflytande substans lik smält glas som hon sprutade från munnen. Hon kunde flyga och, liksom Founa, vrida huvudet 180 grader.

Episod 8:

Hon kallade sig Kunskapens demon, fast det är osäkert om det var ett ovanligt namn eller en titel. Hon spelade en lärare och skapade ett dataprogram som sög ut energin från sina användare. Hennes ganska bisarra metod att slåss var att ställa kniviga frågor till Sailor Moon, och spruta rakbladsvassa provformulär mot henne när hon inte kunde besvara dem (de försvann om Sailor Moon svarade rätt). Demonen kunde också omforma sin egen kropp. Sailor Mercurys Bubbelspray fick henne att tappa kontrollen över sina zombielika offer.

Episod 9: Mauro

En mycket kraftfull demon som kunde kontrollera tiden och människors tidsuppfattning. Klockorna som Mauro skapade för att påverka folk hade ingen mekanism på insidan, bara ett litet klot av energi. Hon gömde sig för Sailorhjältinnorna i en labyrint av skiftande tidsflöden, och kunde försvara sig mot Sailor Mercury genom att stoppa hennes tid och göra henne orörlig. En ovanlig detalj är att Mauro var beväpnad; hon slogs med en vass hillebard. (Paralleller till Sailor Pluto kan anas här...)  Hela klockbutiken där hon höll till upplöstes och försvann när hon dog.

Episod 10:

Den här kaxiga demonen utgav sig för att vara en busschaufför. Hon kunde få bussar att flyga och var kapabel att öppna dimensionshål stora nog för dem att passera igenom - ett trick av Jedytes egen kaliber. Senare lyckades hon inte bara ducka för Måntiaran utan plockade den i luften, något som ingen annan har kunnat göra om. Hennes offensiva krafter var förmodligen betydande, men hon hann aldrig använda dem.  Till skillnad från de flesta av sin sort dräptes hon av Sailor Mars, inte Sailor Moon.

Episod 11: Murido

Den här underliga figuren fanns på ett tivoli där hon uppträdde som Drömprinsessan, barnens favorit. Hon kunde skapa illusioner och söva folk med hjälp av en röd gas som hon sprutade ur munnen, och hon hade flera hjälpmedel - t ex ett stort rött äpple som sög upp energi och en blomsterkrans som blev en orm med förstenande gift. Hennes dockliknande demonform var väldigt stel, och det knarrade som av träkuggar när hon rörde sig. Murido var charmerande artig och pratade alltid lugnt och belevat, vilket bara gjorde henne mer bisarr.

Episod 12: Titis

Titis var egentligen inte en av Jedytes demoner; hon lydde direkt under drottning Morga och tillhörde det Mörka Kungarikets elit. Det var hennes kraft att kontrollera havet, och Jedyte ansåg hennes magi "makalös". Hon var kapabel att förvandla ett gammalt rostigt vrak till en lyxkryssare (som förvandlades tillbaka när hon dog), och hon kunde skapa krigare och hantlangare av vatten. I strid använde hon sig av enorma vattenpelare.  Det mest ovanliga med Titis var ändå att hon var förälskad i Jedyte, en mycket oväntad egenskap av en demon.

Det finns ingen egentlig demon i episod 13, men Jedyte skapade en grupp "lerdemoner" (jfr Titis' vattenvarelser) som vaktade Haneda-flygplatsen förklädda till poliser. De verkar ha varit ganska hjärnlösa kreatur, och Sailor Mars brände dem till slagg utan motstånd.

Neflites demoner

Episod 14: Tesni

Tesni var en androgyn, nästan tre meter lång varelse som gömdes i Rui Saionjis tennisracket. Den hade själv en racket av energi som den använde för att fånga Sailor Moon i en stor tennisboll, och den kunde skjuta eldklot från händerna. Medan den var gömd i racketen visade den också en förmåga att koncentrera energi så att en swing kunde skjuta iväg en boll som en kanonkula eller framkalla en massiv vindstöt. Tesni var brutal och sadistisk, och uppträdde ganska nedlåtande mot de ynkliga små människorna omkring den.

Episod 15: Petatos

Petatos var en växt-kvinna som gömdes i en gammal parkskötares trädgårdshatt. Som en personifiering av "naturens vrede" kunde hon kontrollera parkens djur (fåglar, ekorrar, insekter) och få dem att anfalla folk. Hennes vapen bestod av slingrande vinrankor - dels sitt hår, dels hennes händer som kunde skjuta iväg blomknoppar som fälldes ut till klungor av mindre rankor. Hon använde dem för att fånga och krama livet ur sina motståndare; de var mycket sega, men också känsliga för eld.

Episod 16: Widow

En spindelvarelse, lik en kvinna med en spindels bakkropp, som gömdes i silkestyget till Higura Akiyamas brudklänning. Hon verkar ha varit ganska ambitiös; hon nöjde sig inte med att ta Higuras energi utan fick henne att absorbera energin från folk omkring dem också. Widow hade kraftiga klor, men hennes främsta attack var att fånga sina offer i tjocka trådar av spindelväv för att spinna in dem i en kokong. Både Måntiaran och Sailor Mars' Eldsjäl visade sig kunna skjuta rakt igenom väven utan problem.

Episod 17:

Den här ovanligt ruskiga figuren gömdes i Takahito Shinokawas kamera. Hon "fotograferade" sina offer med ett stort öga i ena handen (hon kunde också göra det inifrån kameran), och dem hon plåtade upplöstes i ett ljusskimmer och förvandlades till kort som materialiserades i hennes hand. Demonen betedde sig ganska hånfullt mot Sailor Moon. Hon var så stark att hon inte kunde påverkas av Sailor Mercurys Bubbelspray eller Rais exorcism, men i slutänden blev hennes kusliga förmåga också hennes egen undergång.

Episod 18: Jumo

Den här demonen gömdes i Mika Kayamas docka och var själv en slags dockfigur som bestod av lösa, svävande kroppsdelar. Förutom att vara mycket stark kunde hon skjuta iväg sina egna lemmar som rakbladsvassa projektiler, och kunde väcka andra dockor till liv och kontrollera dem - de flög sedan omkring och anföll med skarpa huggtänder. Jumos märkliga konstruktion gjorde henne omöjlig att skada med vanliga attacker, men Sailor Mercury upptäckte att hon hade en sårbar punkt vid högra foten.

Det finns ingen egentlig demon i episod 19, men Neflite anföll Sailor Moon och Maskerade Rosen genom att skapa en manifestation av stjärnbilden Lejonet. Den stod under Neflites direkta kontroll och var starkare än vanliga demoner. En direktträff med Måntiaran kunde bara slå undan den, inte skada den.

Det finns ingen demon i episod 20. Det upproriska spöket som terroriserade Pensionat Adams var skapat av Sakikos psykiska krafter och hade inget med det Mörka Kungariket att göra. Det kunde flyga genom väggar och fasta föremål (Måntiaran passerade rakt igenom det) och anföll med hjälp av kraftiga vindstötar.

Episod 21: Castor/Pollux

Neflite hävdade att Castor och Pollux var hans allra starkaste demoner. Liksom lejonet i episod 19 var de egentligen manifestationer av stjärnbilden Tvillingarna, men de uppträdde åtminstone som hans vanliga hejdukar. De gömdes i Hiromi Matsunos blyertspenna och hade den ovanliga förmågan att kunna imitera Sailorhjältinnornas attacker. De lekfulla demonerna var ett team, ett sammanlänkat radarpar, men kunde besegras när de började bråka inbördes.  Castor och Pollux såg ut som tecknade mangabrudar - en klar intern parodi.

Det finns ingen demon i episod 22. Neflite lösgjorde en "tvillingkropp" från sig själv, som han använde för att besätta andra. Den kunde också anfalla med svart energi. I fritt tillstånd såg den ut som en violett flamma med Neflites anletsdrag och röst, fast han själv verkade inte ta någon skada när Sailor Moon förintade den.

Zoisites demon(er)

Episod 23: Yasha

Yasha såg ut som den japanska traditionella bilden av en gammal gumma. Hon stod antagligen högt i rang hos Zoisite; även Kunta rekommenderade henne. I människoform bar hon en porslinsmask, kanske en förklädnad mot Neflite. Hennes verkliga anletsdrag var stiliserade som en demonisk teatermask, och hon hade två horn som hon kunde förvandla till roterande borrar. Dessutom kunde hon flyga.  Yasha försökte ta den Svarta Kristallen från Neflite (i tron att det var Silverkristallen) och kallade honom en förrädare.

Kuntas demoner

Inga har ännu setts i Sverige.


Tillbaka till 'Vem är vem'.

Tillbaka till huvudsidan