Sailor Moon: Bifigurer

"Vet du nåt som inte vi vet, Annie?"
     Umino (episod 13)Jämfört med många andra serier förekommer det egentligen ganska få fasta bifigurer i Sailor Moon. De flesta som finns är dessutom mest med i början, innan antalet huvudpersoner har hunnit stiga i höjden. Förteckningen tar liksom de tidigare bara upp folk fram till episod 23.
     Det kan f ö noteras att de flesta av de ställen där Annie och de andra rör sig är baserade på verkliga platser i Tokyos stadsdel Azabu-Juuban, inklusive en pachinko-hall som heter Crown och ett litet shintotempel som heter Hikawa (fast det stavas annorlunda).Jubans grundskola

Högstadieskolan där Annie och Ami går blir ofta en skådeplats för bisarra händelser när det Mörka Kungariket använder ungdomar som måltavlor för sina planer. Längre fram i serien händer det också att fiender dyker upp som elever på skolan. Förutom det är det inget ovanligt med den... ^_^

Lima Osaka

"Ibland förstår jag mej inte på dej!"

Lima (Lina - eller Nina - i serietidningen) är Annies bästis. De går i samma klass och hänger ofta ihop på fritiden, fast hon brukar också vara den första att reta sig på Annies fånigheter. Lima har ingen aning om att hennes kompis är Sailor Moon, fastän hon kanske skulle behöva det - ingen annan person i hela serien har blivit attackerad och/eller tömd på energi så ofta som hon. Under en period längre fram är hon faktiskt rädd att gå ut för att hon kan bli påhoppad av monster! Med tiden glider Lima gradvis in i bakgrunden när Annie börjar umgås mer med Ami och Rei istället.
     Mot slutet av de svenska avsnitten har Limas roll börjat ta en helt ny vändning; hon har förälskat sig i playboyen Masato Sanjouin, Neflites alias i människornas värld. Den ondskefulle demongeneralen utnyttjar hänsynslöst hennes känslor, ändå lämnar hon honom inte ens när hon får reda på vad han egentligen är. Hennes engagemang börjar så sakteliga få Neflite att vekna, men det skapar också en situation som är livsfarlig för alla inblandade.

Umino Gurio

"Hur har jag kunnat ställa till det så här för mej??"

Annies och Limas klasskompis är skolans störste tönt, fast han själv verkar inte vara särskilt bekymrad över den detaljen. Han har monstruöst starka glasögon (ingen vet hur han ser ut utan dem), använder dator där andra kör med miniräknare och brukar få toppbetyg utan att plugga särskilt hårt. Umino är kär i Annie och försöker få hennes uppmärksamhet på allehanda underliga sätt, som att bjuda henne på sina matrester. För att vara japan är han ganska framfusig och har mer än en gång råkat i trubbel som ett direkt resultat av det.
     Som en sann otaku har Umino en del osympatiska vanor, framför allt att han snokar på folk i sin omgivning; han har ett anteckningsblock där han skriver ner allt han vet om dem och har avslöjats med att ha tagit smygfoton. Han verkar dock göra ett undantag för Annie, vilket nog är tur med tanke på hur mycket han får fram om alla andra. I slutändan är han ändå godheten själv, och det återstår fortfarande några överraskningar innan tittarna verkligen har lärt känna Umino Gurio.

Haruna Sakurada

"Mina åttondeklassare ska inte vara ute och ränna på nätterna!"

Hennes efternamn har inte hörts i Sverige. Annies skolfröken har ett hårt jobb med att hålla efter Annie för hennes dåliga betyg och ständiga förseningar. Dessutom (särskilt i de tidiga avsnitten) är det ofta fröken Haruna och hennes elever som faller offer för det Mörka Kungarikets planer, och hon har aldrig kunnat förstå varför det händer så underliga saker i just hennes klass. När saker och ting är som vanligt är hon ganska omtyckt av eleverna och verkar ha god ordning i klassrummet.
     Jobbet åsido, Haruna befinner sig i en pinsamt uppenbar trettioårskris. Det plågar henne verkligen att hon vid hennes ålder ännu inte har hittat någon kille, men hon har inget moget sätt att tackla problemet på. Det har hänt att hon har försvunnit ut på en träff under skoltimmar, och klassen kan se på undervisningen efteråt hur det gick (en del anser att hon bara fortsätter som lärare tills hon lyckas bli gift). Ibland verkar hon mest umgås med sina elever även på fritiden.

Cherry Project, en av de serier som Naoko Takeuchi gjorde innan Sailor Moon, handlar om en tjej som heter Chieri Asuka. Hennes lärarinna i skolan är fröken Haruna.
     Andra kvinnor vid namn Sakurada dyker också upp ibland i Takeuchis andra serier. Man vet att minst en av dem är Harunas syster, och förmodligen gäller det allihop.

Annies klasskompisar

"Har ni hört vad som har hänt?"

Det är inte bara Lima och Umino som brukar falla offer för det Mörka Kungariket. Kuri, Yumiko, Yuji och de andra blir flera gånger utsatta för demonernas planer i seriens början. Saker lugnar dock ner sig betydligt för dem redan efter bara några få episoder (eftersom seriens "formel" ändras för varje ny skurk, och det var framför allt Jedytes sätt att arbeta som drabbade dem). När Jedyte utmanade Sailor Moon offentligt i episod 13 ville flera av dem fara iväg och titta på, så de verkar inte vara alltför omskakade.
     De är alla helt vanliga skolungdomar med helt vanliga intressen, och anar inte att en Sailorhjältinna finns mitt ibland dem. Om de någon gång tycker att Annie är annorlunda från dem själva så är det för att hon är lite dummare...


Familjen Tsukino

Annie bor i en helt normal liten japansk medelklassfamilj med övertidsarbetande pappa, hemmamamma, två skolbarn och en katt. De verkar ha det ganska väl ställt (villa och egen bil inne i Tokyo) men råkar ibland också ut för samma underligheter som brukar drabba skolan.

Annies föräldrar

"Nämen... det var väldigt vad hon var lik Annie!"

Annies mamma är hemmafru. Hon är inte det minsta nöjd med Annies usla skolresultat, så hon driver på hennes läxläsande ganska hårt. Det har antytts att hon själv var lika dålig i skolan när hon var yngre, och att det är därför som hon är hemmafru... Till skillnad från sin man skulle hon däremot gärna se Annie bli ihop med någon trevlig kille. Inte helt oväntat har hon ingen aning om att hennes dotter är Sailor Moon eller att Luna är något annat än en vanlig katt.  Mamman heter Ikoko på svenska, men hennes namn nämns först i de senare svenska avsnitten.
     Annies pappa är en hårt arbetande nyhetsfotograf som för det mesta bara syns till vid frukostbordet; ganska typiskt för japanska familjefäder. Ett undantag var episod 22 där man fick se honom i arbete. I hans ögon är Annie fortfarande hans lilla hjärtegryn, och han har väldigt svårt att tänka sig henne ute sent på kvällarna eller tillsammans med (gulp) pojkar. I originalmangan berättar Annie en gång för honom att hon är Sailor Moon, och han tror att hon bara dagdrömmer. Jämfört med sin fru är han ändå en ganska intetsägande figur.  Han heter Kenji i originalmangan men har inte namngivits i TV-serien.

Shino Tsukino

"Om man ändå hade en syrra som var smart!"

Annies bror går i mellanstadiet. Han tycker att han har en bombad ärthjärna till storasyster, fast Sailor Moon och Sailor V är hans idoler (han har Sailor Moons autograf, och är mäkta stolt över den). Han lider av kattskräck efter en incident när han var bebis och gillade från början inte tanken på att ha Luna i huset, tills Sailor Moon fick honom att ändra sig. Oftast kommer han bättre överens med sina föräldrar än vad hans syster gör. Av någon anledning verkar han aldrig bjuda hem sina kompisar; åtminstone syns de aldrig till i huset.
     Shino och hans tjejkompis Mika har ett för deras ålder gott öga till varandra, vilket hans killkompisar ibland låter honom lida för. I övrigt är han en rätt normal ung tonårsgrabb med ett intresse för baseball. Eftersom serien centreras runt Annie ses han oftast i rollen som en ganska typiskt lillebrorsig retsticka, men en något mer nyanserad bild av honom växer fram med tiden.


Övriga

Juvelbutiken Osa-P, spelhallen Crown och Hikawatemplet är (så här långt) de huvudsakliga ställen där tjejerna ses hålla till på fritiden. De ligger inom gångavstånd från varandra och är alla mer än normalt utsatta för demoniska aktiviteter.

Motoki Furuhata

"Det ordnar sig nog, ska du se!"

Motoki är Annies andra stora kärlek förutom Maskerade Rosen; hon misstänker att de är samma person. Han jobbar på Crown Game Center, en stor videospelsarkad där Sailor V-spelet finns (enligt mangan ägs den av hans föräldrar), och senare visar han sig också vara en klasskompis till Mamoru. Förutom i Annies romantiska drömmerier behandlar han henne egentligen mer som en trevlig kompis, vilket hon inte inser ens när han är precis lika snäll mot andra tjejer i spelhallen, men hon kan alltid gå till Motoki för ett uppmuntrande ord eller två när alla andra hackar på henne.
     Motoki är en väldigt enkel människa. Han är obotligt glad och uppåt och trevlig mot alla han möter, men är nog när allt kommer omkring en ganska färglös typ. Demoner och magiska hjältinnor i sjömanskläder ligger i alla fall klart bortom hans horisont. Trots det finns det ett och annat som Annie fortfarande inte vet om honom, och hon kommer att bli chockad när hon upptäcker det.

Motoki och Crown Game Center brukar även dyka upp då och då i serien om Sailor V.

Reis farfar

"Hej flickor... Heeehehe..."

Reis virrige farfar (egentligen morfar) är präst i Hikawatemplet, en liten men anrik tempelbyggnad på en kulle mitt i Tokyo. Han har en stor svaghet i livet - söta flickor, som han älskar att ha i omgivningen och prata strunt med. Det här gör att han ibland kan ställa till med pinsamma scener bland templets besökare, fast han är fullständigt harmlös. Rei skäms lite för sin farfar och brukar hålla efter honom med skäll och ett hårt kvastskaft redo. De två bråkar med varandra en hel del, mest för att de är så lika varandra, men i grund och botten är de helt oskiljaktliga.
     Farfar har ett visst socialt tryck på sig att vara vårdare av traditionell japansk religion och kultur, och han försöker (ibland) att upprätthålla ett passande sken av en sträng och formell shintopräst. Egentligen är han ändå bara en flamsig liten gubbe... fast djupt inne i honom finns det faktiskt något helt annat som tålmodigt väntar på att komma ut, och det är knappast vad Rei eller någon annan har kunnat föreställa sig.

Limas mamma

"Älskling, vad är det som händer?"

Hittills har vi bara fått se Limas mamma i två avsnitt (och den ena gången var det demonen Founa i förklädnad) men hon dyker upp några gånger till under seriens lopp. Fru Osaka är en mycket elegant dam som äger och driver Osa-P, den största guldsmedsaffären i Tokyo. Pga sin butik blir hon regelbundet inbjuden till societetsträffar och andra fina evenemang, men hon är ingen högfärdig person och låter ofta Lima gå på dem istället. Hon umgås med Annies och Uminos mammor, och de brukar ibland gå ut och shoppa med varandra.
     Alla smycken och juveler till trots är det Lima som är fru Osakas verkliga ögonsten. Hon förstår aldrig riktigt vad som är i görningen, men det oroar henne starkt att hennes dotter ideligen råkar ut för så mystiska saker, i synnerhet när den där skummisen Masato Sanjouin dyker upp...


Personer från enskilda episoder

I de allra tidigaste episoderna introduceras seriens fasta figurer, och längre fram kommer den egentliga storyn igång, så det är huvudsakligen i "utfyllnadsepisoderna" däremellan som nya figurer tittar fram. Ofta är de någon typ av kändisar.
     En skådespelerska vid namn Rie Goto skymtar förbi i episod 4 när hon gör reklam för Jedytes gym, men det är ett så kort inhopp att det inte är motiverat att ta upp henne närmare.

Episod 6: Yusuke Amade och Akiko Yanagi

Den tystlåtne Yusuke är en kompositör och pianist som uppträder på en fashionabel musikklubb. Han har gett ut flera CD-skivor (t ex albumet 'Rain from the Heart' och en singel tillägnad Sailor Moon). Akiko är Yusukes stora kärlek som länge verkade vara utom hans räckhåll. Hon är en hårt arbetande skivproducent och är enormt jäktad. Yusukes känslor för henne är besvarade, men hans tafatthet och hennes stressnivå höll dem länge isär från varandra. Mötet med demonen blev en välbehövlig chock som slutade med att de två gifte sig.

Episod 7: Mikan Shiratori

Mikan är en berömd fotomodell som tidigare har gått på Jubans grundskola. Nu är hon 18 år och har bl a varit med i åtta reklamfilmer. Umino räknade vid ett tillfälle ut att hon tjänar sju miljoner om året. Hennes lägenhet är välfylld med buketter och beundrarpost. Jedytes demon Derella kopierade hennes kropp, så man har egentligen fått se mycket lite av Mikan själv.
     Listor/index på andra websidor anger ibland att Mikan dyker upp i episod 18. Det är fel (de blandar ihop henne med Mika Kayama), men hon gör faktiskt ett inhopp i episod 48.

Episod 14: Rui Saionji

Rui är en känd tennisstjärna, omsvärmad av pressfolk och sportentusiaster. Hon och Lima har känt varandra sedan de var små, när Ruis mamma var stamkund på Osa-P, och Lima betraktar henne som en storasyster. Rui fick den tvivelaktiga äran att bli Masato Sanjouins första offer; under demonen Tesnis inflytande blev hon snart mycket arrogant och våldsam. Lima vände sin vana trogen inte ryggen åt henne ändå, och Rui kom så småningom helskinnad ur det hela med en lätt minnesförlust.

Episod 15: Herr Konitachi

Denne medelålders man sköter om en naturskön park i hjärtat av Tokyo. Ami brukar ofta sitta och plugga där efter skolan, och de två känner varandra väl. Neflite var snabb att utnyttja Konitachis förtvivlan när markägarna sålde parken till ett företag som tänkte riva upp den och bygga ett stort kontorscenter. De mystiska attackerna från parkens alla djur som blev resultatet fick firman att överge sina byggplaner, så det här är ett fall där ett offer faktiskt blev hjälpt av det Mörka Kungariket.

Episod 16: Higura Akiyama

Den skygga fröken Higura undervisar i textilslöjd på Annies skola. Hon är 34 år och väldigt romantiskt lagd, men fruktansvärt blyg och försynt. Det har länge varit hennes dröm att gifta sig i en brudklänning som hon sytt själv. När hon till slut fick en friare var han kort och knubbig och lite töntig, men hon sade ja och hennes känslor spirade - starkt nog för att väcka Neflites intresse. Fästmannens kärlek sattes på hårda prov när Higura blev demonen Widows redskap. Han höll ut, så det hela slutade lyckligt för dem.

Episod 17: Takahito Shinokawa

Den unge Takahito är fotograf, specialiserad på landskapsscener. Han går fortfarande i högstadiet men har redan vunnit pris för sina bilder som Japans bäste fotograf. Liksom många artister är han ganska tyst och tillbakadragen, fast när demonen Cameran tog över väckte den någonting mer primitivt i honom. Efter mötet med Sailor Moon tog Takahito en paus i karriären för att fundera över vad som egentligen driver honom.  Notera att han, till skillnad från de flesta som besätts av Neflites demoner, verkar komma ihåg vad som hänt efteråt.

Episod 18: Mika Kayama

Shinos klasskompis Mika sågs först i episod 5 när hon och Shino föll offer för Jedytes plan med de gulliga shanellorna, fast i den här episoden har hon en mycket större roll. Mika delar sin mammas intresse att handtillverka klassiska dockor. Hon är rejält bra på det, och vann nyligen pris med en av sina kreationer. Hon ville ge den till Shino, men han råkade slå sönder dockan när killarna på skolan retade honom för den. Neflite utnyttjade hennes sorg, med kusligt resultat. Mika och Shino blev sams igen när han försökte rädda henne från demonen.

Episod 20: Sakiko

Lilla Sakiko bor med sin pappa och några räddhågsna tjänare på det ödsliga Pensionat Adams ute vid kusten. De kommer från en familj av spiritister som länge har blivit bespottade som bluffmakare och bedragare. Sakiko själv äger psi-krafter av sällan skådad styrka, och pappan såg i henne sin chans att hämnas på alla tvivlare. Sakiko själv var inte lika ivrig; hon visste att hon borde lyda sin far, men han försökte göra henne till någonting monstruöst. När hon dessutom blev vän med Ami blev situationen ohållbar för henne.

Episod 21: Kazuko Tadashita och Hiromi Matsuno

Hiromi och Kazuko är två unga tecknare på Studio Dive som arbetar med en tecknad film om Sailor V. De är bästa vänner från skolan och fick jobb på studion tillsammans. I tysthet är de dock avundsjuka på varandras talang, och båda två är rädda för att bli distanserad av den andra. Det yttrar sig bl a i ett gammalt löfte som båda har brutit, varandra ovetande. Allt uppdagades när Hiromi blev Neflites nya offer.
     De är baserade på de två verkliga animatörerna Kazuko Tadano och Hiromi Matsushita från Studio Live, som gjorde Sailor Moon.

Episod 22: Prinsessan av Diamantriket

(Prinsessan Gemma i serietidningen.)  'Diamantriket' är världens mest ädelstens-producerande land, och hon besökte en gång Japan för att förevisa deras nationalskatt, en 2000 karats diamantstaty av rikets första prinsessa. Allt hemlighetsmakeri runt statyn gjorde att hon föll offer för Neflites alltmer desperata ambitioner. Prinsessan hade komplex för sitt utseende och kände sig oomtyckt, fast Sailorhjältinnorna upptäckte att hon var ganska söt utan sina glasögon. Då såg hon å andra sidan ingenting själv...


Tillbaka till 'Vem är vem'.

Tillbaka till huvudsidan