Sailor Moon: TV-serien

"Varför kan ingen göra en tecknad film om Sailor Moon?"
"Hoppas inte! Då skulle Annie få storhetsvansinne."

     Annie och Luna (episod 21)


Den 7:e mars 1992 började Bishoujo Senshi Sailor Moon sändas på japansk TV, en ganska djärv satsning på bästa sändningstid (lördagar kl 19.00). Serien blev snabbt otroligt populär och gav upphov till ett eget mediafenomen av filmer, scenmusikaler, böcker, skivor, och tonvis med merchandise av alla upptänkliga slag. Tittarundersökningar visade att Sailor Moon sågs i 11% av alla japanska hushåll - detta i ett land med över 125 miljoner invånare.  Serien och dess uppföljare fortsatte med stor framgång i fem års tid innan det 200:e och sista avsnittet slutligen sändes den 8:e februari 1997. Merchandise kring serien produceras dock än idag, och nya scenmusikaler sätts fortfarande upp varje år.

De svenska licensägarna till serien, som TV4 och Kanal 5 köpt sina sändningsrättigheter av, heter Plus Licens. De äger de nordiska rättigheterna till Sailor Moon och Sailor Moon R, seriens två första år som tillsammans omfattar 88 avsnitt - egentligen 89, men den sista episoden består av tillbakablickar och trailers inför seriens tredje år, och har inte blivit dubbad till svenska.

Den svenska TV-serien gick första gången på TV4 under februari-december 1996 som ett segment av programmet Junior, där den visades en gång i veckan på söndagmorgnar - fast egentligen sände Junior bara tre episoder av Sailor Moon per månad; var tredje vecka kördes istället en långfilm, och under en period dök den bara upp varannan vecka. Bland alla länder som visat serien hade Sverige faktiskt världsrekord i att visa den mest sällan...
     Efter att ha tagit serien upp till episod 11 hade Junior sedan ett sommaruppehåll under juni-september då programmet sändes i repris. Nya avsnitt visades under höstsäsongen '96, och sändes i repris under april-maj '97. Dock utgick episoderna 15 och 18, enligt Juniors redaktion för att banden hade blivit skadade.
     Pga den långsamma visningstakten nådde serien bara fram till episod 23 innan Junior lades ner. Efterträdaren ’Lattjo Lajban’ var från början tänkt att inkludera Sailor Moon, men serien föll inte dess nytillsatta producent i smaken (hon gjorde ett uttalande om "sjuka barnprogram som är fyllda av våld och karatesparkar").

Därefter följde två "torrlagda" år då TV4 bara sade att det inte fanns några planer på att börja visa serien igen - ett tag pratade de om att den nog inte skulle sändas igen överhuvudtaget.

Efter långvariga påtryckningar från envisa tittare kom dock svenska Sailor Moon till slut tillbaka i rutan i januari 1999. De började om från episod 1 men nu visades serien varje vecka, och den här gången som en egen programpunkt i TV-tablån. Pga tidigare kontroverser med Arga Föräldrar från Häcklefjäll utgick episod 4 (som hade visats '96) den här gången. Däremot skaffade visst TV4 nya kopior av de där skadade banden, så episoderna 15 och 18 fick sina 2½ år försenade Sverigepremiärer våren '99.
     När det nya millenniet så småningom inträdde gick det hårdare åt den svenska dubben, för snart därefter började nya hål uppstå; episoderna 49, 54 och 68 utgick, och liksom tidigare sades det bero på skadade band. TV4 har dock hävdat senare att det berodde på att det fanns japanska sånger i bakgrundsmusiken som de flesta svenska tittare inte skulle förstå texten på, och att de lät avsnitten utgå för att de inte kunde ta bort dem. Det finns väl både en och tre saker att säga om den prioriteringen...
     Frånsett detta hade Sailor Moon sina glansdagar under den här perioden, och med undantag för sedvanliga sommar- och juluppehåll gick serien med utmärkt regelbundenhet vidare i rutan fram till november 2000 - då det plötsligt blev tvärstopp efter episod 76, när det bara fanns 12 avsnitt kvar att visa. Serien gjorde därefter ett uppehåll som visade sig räcka hela vårterminen.
     I juni 2001 återkom den som en repris från episod 21(!) och visades nu - nästan - varje vardag på sena förmiddagar. Så långt allt väl, men pga tidläggningen varade repriserna hela sommaren och de sista, aldrig visade avsnitten dök inte upp förrän i slutet av augusti när sommarlovet var slut. Man kan inte med bästa vilja i världen kalla det en bra idé att visa de avsnitt som alla väntat på när dess publik sitter i skolbänken. De flesta programmerade förstås videon, men TV4 lade dessutom in synbarligt omotiverade tidsförskjutningar i sändningarna så att de ofta började sändas cirka fem minuter tidigare eller senare än vad som stod i tablåerna; många missade därför delar av avsnitten. En erbarmligt illa skött avslutning på tidigare föredömligt hanterade sändningar.

 

TV4:s sändningsrättigheter för Sailor Moon löpte ut några veckor efter att de hade sänt episod 88, och det följdes av ännu ett "torrlagt" år när ingen svensk kanal hade kontrakt på serien.

Så småningom köptes den in av Kanal 5, som i november 2002 inledde dagliga morgonsändningar av serien i sitt barnprogramblock. Nu visades episod 4 för första gången på 6½ år, men även de lät episoderna 49, 54 och 68 utgå. Märkligt nog hoppade de också över den avslutande episod 88... Kanal 5:s första sändningsomgång avslutades vid månadsskiftet januari/februari 2003 och följdes genast av en repris, där samma episoder utgick igen. I slutet av april följdes den i sin tur av ännu en repris, som avslutades i slutet av juli - då de plötsligt visade episod 88, som därefter har varit med varje gång.  Från och med nästa omgång slutade serien att visas på helgerna och började gå fem dagar i veckan; den räckte därför något längre än de tidigare, till mitten av oktober.  En ny repris rullade på fram till mitten av mars 2004, följd av en sjätte och sista omgång. Det hittills sista avsnitt som visats i Sverige sändes den 8:e juli 2004 (däremot körde Kanal 5 trailers för serien under sina reklampauser i ett par månader efteråt).
     Medan Sailor Moon ännu sändes sade Kanal 5:s programplanerare ha tittat på möjligheterna att köpa in fler år av serien. Att det inte blev något av med det hör sannolikt ihop med att de japanska ägarna helt slutade ge ut några licenser av serien vid ungefär den tiden; en viloperiod som sedan varade i fem år.



Rösterna

Själva dubbningen är gjord av PangLjud efter översättningar av Olav F Andersen. Det är värt att notera att den gjordes i två separata omgångar; när TV4 beslöt att sluta sända serien i slutet av '96 avbröts dubbandet, som då låg omkring 25 avsnitt före sändningarna (de hade nått fram till episod 57) men återupptogs igen '99. Samtliga skådespelare anlitades igen, med undantag för Maria Weisby som ersattes av Ewamaria Björkström-Roos.
     PangLjud talar inte om vem som spelar vem - nån slags dum tradition som hemsöker nästan all tecknad film på TV i Sverige - men med skarpa öron och lite research så går det att ta reda på ändå. Här är seriens rollista (klicka på namnen för att se bilder på personerna):

Annelie Berg Annie / Sailor Moon / Serenity  |  Petzite
Annica Smedius Ami / Sailor Mercury  |  Limas mamma 1
Maria Weisby Rai / Sailor Mars  (ep. 10–57)
Ewamaria
Björkström-Roos
Rai / Sailor Mars  (ep. 58–88)  |  Chibusa
Irene Lindh Mako / Sailor Jupiter  |  drottning Morga  |  fröken Haruna  |  Annies mamma
Charlotte
Ardai-Jennefors
 2
Arianne / Sailor Venus  |  drottning Selene  |  Ann  |  Calver
Louise Reader 3 Luna  |  Sailor Pluto  |  Momoko
Staffan Hallerstam Artemis 4  |  Neflite  |  Annies pappa  |  Rais farfar  |  Ale  (ep. 58–59)  |  prins Diamund 5
Fredrik Dolk Mamoru 6 / Maskerade Rosen / Endymion / Månljusets Riddare  (ep. 59)  |  Umino
Anna Norberg Lima  |  drottning Metallia 7  |  Zoysites & Kuntas demoner  |  Kermasite  |  Esmeralda  |  Unazuki
Olav F Andersen Jedyte  |  Kunta  |  Ale  (ep. 47–57)  |  Rubeus  |  Saffir
Sanna Ekman Zoysite  |  Jedytes demoner  |  Bertesite  |  Döda Månens droider
Dick Eriksson Motoki  |  Shino  |  Yushi  |  Månljusets Riddare  (ep. 50–57)  |  Wiseman  |  Kyusuke
1 I episod 1 spelas Limas mamma av Sanna Ekman. Å andra sidan är det egentligen inte hon i det avsnittet, utan en förklädnad för demonen Founa.
2Anges inte i TV-serien.
3 Enligt andra källor ska hennes efternamn egentligen skrivas "Raeder", men jag håller mig till den stavning som användes i TV-serien.
4I seriens början, när Artemis bara hörs genom Sailor V-spelet, görs hans röst av Maria Weisby.
5I Saffirs flashback i episod 86 görs den unge Diamunds röst av Fredrik Dolk.
6Den unge Mamoru på sjukhuset spelas av Dick Eriksson i episoderna 34 och 46.
7Metallias röst görs av Olav F Andersen i episod 25.

Förutom de här återkommande rollerna (Unazuki, Momoko och Kyusuke har inte varit det så här långt, men de blir det längre fram i serien) brukar alla också ha små biroller och få göra statiströster i så gott som varje avsnitt, så röstfördelningen är inte fullt så ojämn som den kan se ut.

Den trettonde rösten

 

Frågan om vem som egentligen spelar Sailor Venus m fl var i åratal föremål för en av de svenska fansens mest envisa debatter. Hennes röst gick helt enkelt inte att identifiera som någon av de namngivna skådespelerskorna. De två huvudlägren bland fansen har förespråkat Annica Smedius resp Louise Reader, och fakta har även pekat mot Sanna Ekman, men i princip alla på seriens röstlista har vid olika tillfällen omnämnts som självklara, rent löjligt uppenbara kandidater. De enda man med säkerhet kunde avskriva var Weisby och Björkström-Roos (eftersom "rösten X" är med i båda dubbomgångarna).
     Det var Smedius som till slut löste gåtan, efter att ha sett en video med röstens olika rollfigurer. Hon tyckte att det lät som en viss kollega, så hon frågade henne. Mycket riktigt - "rösten X" var Charlotte Ardai-Jennefors. PangLjud hade missat att skriva upp hennes namn på röstlistan som visas i inledningen, så en av seriens fasta medverkande gick oss förbi i flera års tid.



Episoder

OBS att premiärdatumen för episoderna 1 och 2 har ändrats mot vad som stod här tidigare; det kom in ny information som var säkrare än mina egna uppgifter.

Ep: Svensk titel:Svensk premiär:
 1Hur lipsillen blir Sailor Moon96-02-18
 2Ett spåhus fyllt med demoner96-02-25
 3Rädda kärleken!96-03-10
 4Bantningsfeber96-03-17
 5Shanellans mystiska doft96-03-31
 6En vals för Akiko96-04-07
 7Vem vill inte bli en stjärna?96-04-21
 8Terror96-04-28
 9Tidsjakten96-05-12
10Buss på villovägar96-05-26
11Onda drömmar96-06-02
12Vem vill inte ha en pojkvän?96-09-15
13Slutet för Jedyte96-09-22
14En ny mäktig fiende96-10-06
15Får Rai första träffen?99-04-18
16Bröllopsklänningen96-10-13
17Annie som fotomodell96-11-03
18Shinos stora kärlek99-05-09
19 (ingen svensk titel)96-10-27
20Sommar, stranden, flickor och spöken 96-11-17
21Rädda barnens drömmar!96-11-24
22Annies första kyss96-12-08
23Limas stora kärlek96-12-15
24Är Neflite förälskad?99-09-19
25En ny hjältinna99-09-26
26Kommer Lima nånsin att le?99-10-03
27Amis förälskelse99-10-10
28Vem är den Maskerade Rosen?99-10-17
29Kärlek och svartsjuka99-10-24
30Har Rais farfar blivit galen?99-10-31
31Lunas värsta dag99-11-07
32Den Maskerade Umino-Rosen99-11-14
33Den femte Månhjältinnan99-11-21
34Den heliga Silverkristallen99-11-28
35Minnen99-12-05
36Är den Maskerade Rosen ond?99-12-12
37Vett och etikett99-12-19
38Skidsemester00-01-16
39•Isdrottningen00-01-23
40Den onda anden00-01-30
41Den onda sjön00-02-06
42Hjärta och smärta00-02-13
43En mot alla, alla mot en00-02-20
44Månrikets undergång00-02-27
45Sailor Moon och döden00-03-05
46Den slutliga uppgörelsen00-03-12
Anges som episod 40 i introduktionen.

Ep: Svensk titel:Svensk premiär:
47Sailor Moons återkomst00-03-19
48Återföreningen00-03-26
49 (inte visad i Sverige) 
50Annie är på hugget00-04-02
51Blomsterfestivalen00-04-09
52Dagiskris00-04-16
53Barnpassning är ett hårt jobb00-04-23
54 (inte visad i Sverige)* 
55Att älska är att...00-04-30
56Operation Snövit00-05-07
57Farligt möte efter skolan00-05-14
58Saknad kärlek00-05-21
59Djävulsträdets hemlighet00-05-28
60Den mystiska flickan00-09-03
61Mamoru gör slut00-09-10
62Hjältinnornas vänskap00-09-17
63Styrka och skönhet för flickor00-09-24
64Chibusas hemlighet00-10-01
65Kärleksgnabb00-10-08
66Att laga curry00-10-15
67Semester00-10-22
68 (inte visad i Sverige) 
69En mardröm00-10-29
70Sailor Mars mot Kermasite00-11-05
71Sailor Mercury mot Bertesite00-11-12
72De fyra systrarnas sorg00-11-19
73Hotande UFO00-11-26
74Rymdstrid00-12-03
75Sailor Pluto00-11-10
76Esmeralda går till attack00-11-17
77Kärleken återuppstår01-08-23
78Sailor Venus rycker ut01-08-24
79Artemis äventyr01-08-27
80Ami blir utstött01-08-28
81Blir den Svarta Porten färdig?01-08-29
82Tillbaka till framtiden01-08-30
83Den Svarta Månens historia01-08-31
84Den Lilla Ladyn Chibusas hemlighet01-09-04
85Den Svarta Ladyns födelse01-09-05
86Slutet för Saffir01-09-06
87Wiseman visar sitt rätta ansikte01-09-07
88Den sista striden01-09-10
* Enligt dubbningsmanuskriptet heter den "Rais sång".



Videofilmerna

   

Seriens början har också dykt upp som köpfilmer - i två separata utgåvor. De första gjordes av Scanbox Sweden, som släppte tre kassetter med två episoder vardera, i december 1996.
     Man har redigerat bort försignaturer (men inte slutsignaturer) och inledningsvinjetter mellan de två episoderna i varje band. Bandens första avsnitt har kvar sina episodpresentationer, komplett med titel och löpnummer - vilket också gör det uppenbart att ett avsnitt fattas; episod 4 finns inte med i den här utgåvan.
     Episoderna har dessutom fått helt nya titlar på kassettomslagen, antingen påhittade av Scanbox själva eller direktöversatta från någon utländsk utgåva. Baksidornas beskrivningar av avsnittens handling ger också intryck av att vara skrivna av någon som inte själv har tittat på dem...

Kassett:Ep:Omslagstitel:
137981(inga omslagsnamn på episoderna, men hela
videon har titeln
Möt Sailor Moon)
2
237983Mysteriet med kärleksbreven •
5Det magiska husdjuret
337986Ljuv musik uppstår
7Sailor Moon vill bli stjärna
Ej att förväxla med serietidningens version av episod 19, som kallas likadant

I augusti 2000 gav så TV4 Vision ut tre helt nya band, och släppte sedan tre till i december samma år. Den här utgåvan innehåller tre episoder per kassett och inga avsnitt har hoppats över.
     Här har man tagit bort både inlednings- och slutsignaturer mellan avsnitten, men behållit inledningsvinjetterna för bandens senare avsnitt. Liksom i Scanbox’ version har bilderna på omslagen inte mycket med de aktuella episoderna att göra. Beskrivningarna på baksidorna innehåller klart färre sakfel, även om de uppenbart är avskrivna från någon utländsk utgåva - de använder figurernas japanska originalnamn.

Kassett: Episoder: 
5929851, 2, 3
5929864, 5, 6
5929877, 8, 9
Kassett: Episoder: 
59298810, 11, 12
59298913, 14, 15
59299016, 17, 18



Noteringar

Den svenska TV-serien innehåller lite omstuvningar och redigeringar: I originalet visas presentationen av episoden (den som alltid slutar med "Jag ska straffa dem, i månens namn!") före signaturmelodin, inte just efter. Dessutom finns det alltid en trailer för nästa veckas avsnitt efter slutsignaturen, som har tagits bort helt.
     Japansk TV har ett reklamavbrott mitt i varje avsnitt, och korta vinjettsekvenser på några sekunder (sk eyecatches) markerar dess början och slut. De är normalt strukna i Sverige, men Sailor Moon R:s eyecatch dyker faktiskt upp i episoderna 51-56. I episoderna 52-53 är de med röster - där tjejerna ropar "Sailor Moon! Ja!!" - i de andra är de bara med musik.
     Kanal 5 lade oftast in sina reklamavbrott på andra ställen än i originalet. Som regel kom de något tidigare, ibland med upp till ett par minuter. I episod 51-56 lades reklampauserna så att de följde direkt på eyecatchen.

I originalet byts signaturvinjetterna ut helt från och med episod 27. Inledningens nya bildsekvens inkluderar fem Sailorhjältinnor och Månprinsessan, och avslutningen har även en helt ny slutmelodi, ’Princess Moon’.  I den svenska versionen har de istället klippt in de gamla vinjetterna, och den gamla melodin, i de avsnitten. Ibland kan man höra på ’Heart Moving’ att musiken inte längre startar och slutar på vanligt sätt utan tonas in och ut.
     Från och med episod 47, som inleder det andra året, byts originalets vinjetter och slutmelodi igen. PangLjud har låtit vinjetterna vara den gången men bytte åter ut melodin, ’Otome no Policy’, mot ’Heart Moving’ under den första dubbomgången. Under den andra (från episod 58) lät de istället ’Otome no Policy’ ligga kvar men utan sång.  Ännu en ny inledningsvinjett - som alltså är den fjärde i originalet, den tredje i den svenska dubben - dyker upp från episod 71.

PangLjud-symbolen och listan över svenska röster i början av signaturvinjetten ligger där för att täcka över originalets Sailor Moon-titel i japansk skrift (titeln som syns när man ser Luna och Sailor Moon i silhuett är inlagd i Sverige). I originalet anges skådisar, tecknare, musik, osv i vinjetterna under både för- och eftersignaturen.
     Originalversionens slutvinjett ser delvis annorlunda ut i de första fyra avsnitten; den använder en annan närbild på Annie, som har ett mer "målat" utseende istället för en vanlig silhuett, och där hennes hår inte rör sig. Sedan byts den från episod 5 mot en som är mer enhetlig med resten av vinjetten. I Sverige har den senare versionen använts ända från episod 1.
     De svenska inledningsvinjetterna under andra året är ett intressant klipp&klistra-jobb; de använder det mesta av de nya vinjetterna men har klippt in en snutt från den ursprungliga i början, fram till att Sailor Moon-logon försvinner. Därmed ignorerar den svenska versionen också namnet Sailor Moon R för det andra året, fortsätter att kalla den Sailor Moon och behandlar dem som en och samma serie.

Signaturvinjetten brukar vara olika synkroniserad med musiken. Under det första året kan man tydligast se det när drottning Morga slår ut med armarna i slutet av mellanspelet. Ibland gör hon det i takt med musiken, ibland inte. Ett par gånger har det hänt att musiken kommer efter vinjetten med nästan en hel strof och går in i episodintroduktionen.  Under själva avsnitten är det också mycket vanligt att ljudeffekterna hörs ungefär en halv sekund för sent.
     Av någon anledning brukar även bilden ligga lite fel, så att de översta centimetrarna av den försvinner. Man ser det ofta när folk står och poserar i bakgrunden och deras huvuden kapas av bildrutans överkant.

I Scanbox’ videoutgåva har ljudet mixats om på den första kassetten, med förstärkta ljudeffekter och (osynkat) kompdunk i signaturmelodierna. Resultatet av det senare låter för j···igt, speciellt episod 1:s normalt väldigt vackra slutsignatur som har muterats till en kakafoni.
     Ljudkvalitén i TV4 Visions utgåva är sämre än i TV-utsändningarna. Ett skarpt väsande uppstår så fort någon uttalar ett "s", och i vissa episoder svajar ljudet märkbart.

Förutom att två avsnitt försvann när serien sändes första gången, visades episod 19 för tidigt. De tidiga Neflite-avsnitten dök därför upp i turordningen 14,16,19,17,20.  De har visats kompletta och i rätt ordning i senare sändningsomgångar.

Under hösten '96 visade TV4 en trailer för "tre tecknade pärlor", där de gjorde reklam för Sailor Moon, Jonny Quest och Spindelmannen. De båda andra seriernas sekvenser var hopklippta från signaturvinjetter och just då aktuella avsnitt, men både bakgrundsmusiken och scenerna till Sailor Moon var från ett helt annat år av serien (från den försvunna episod 54, för att vara exakt).
     Under hösten '99, när de var halvvägs genom första året, visade TV4 en allmän trailer för sitt barnprogramutbud. I den blixtrade Sailor Moon bara förbi som hastigast en gång utan kommentar, men även den scenen var från seriens andra år; den visade hennes attack Prinsessläkning Verkställ som hon använder första gången i episod 51.
     Kanal 5 hade två Sailor Moon-specifika trailers som de brukade visa i sitt barnprogramblock. De använde glimtar från episod 17 och 18, samt bitar från seriens signaturvinjett, till musik av de två signaturmelodierna - och avslutade med texten "Sailormoon" (ett ord).

Nedanstående tabell är en sammanfattning av hur TV4 och Kanal 5 har skött det hela under åren. Jag tycker den säger en hel del...

År......sände TV4 episoderna
19961–23 (utom 15,18)  + 1–10
199712–23 (utom 15,18)
1998ingenting
19991–37 (utom 4)
2000 38–76 (utom 49,54,68)
200121–88 (utom 49,54,68)
År......sände Kanal 5 episoderna
20021–57 (utom 49,54)
200358–87 (utom 68)
+ 1–87 (utom 49,54,68)
+ 1–88 (utom 49,54,68)
+ 1–88 (utom 49,54,68)
+ 1–34
2004 35–88 (utom 49,54,68)
+ 1–88 (utom 49,54,68)


Tillbaka till huvudsidan