Sailor Moon: Pretty Guardian Sailormoon

"All I can say is... the hair... Dear Serenity-sama, THE HAIR!!!"
     TuxedoStarr, om Sailor Moons förvandling


Texten uppdaterades 27/10 2003

När Pretty Guardian Sailormoon började gå japansk TV var jag ganska orolig för att en spelfilmsserie om kärlekens och rättvisans förkämpe mest bara skulle se töntig ut, men redan efter akt 1 (de kallar avsnitten i den här för "akter", som i mangan) stod det klart att Toei har lyckats igen - Sailor Moon är tillbaka och minst lika levande som någonsin tidigare!
Det finns gott om material om serien ute på nätet, ofta från folk som har mycket bättre möjligheter att följa den än jag.  Den här sidan är ganska temporär och bara avsedd som en introduktion - just nu fram till akt 3 - för att ge en allmän bild av hurdan serien är, till folk som inte har tid eller bredband nog att själva titta på den. (Eller, som jag, behöver hårddisken till annat och bara småsneglar på serien tills det finns möjlighet att se den i TV-rutan.)
     Om man vill ha mer info om den så rekommenderas The Sailor Moon Soapbox där de översätter allt som dyker upp på den officiella japanska hemsidan och lägger upp textsammandrag av varje akt, eller The Sailor Senshi Page som har allmän info om serien och korta filmklipp med tjejernas förvandlingar och attacker.


Allmänt

• Serien är inte en ny filmatisering av vare sig animen eller Takeuchis manga utan en separat, tredje variant på historien. Än så länge baseras den främst på mangans storyline, och har t.ex låtit bli animens alla utfyllnadsepisoder, men de enskilda handlingarna i akt 1-3 avviker också mer från mangans motsvarande delar än vad animens episoder 1, 8 och 10 gör.
Vissa detaljer som inte skulle ha fungerat så bra med levande skådespelare har ändrats, framför allt att tjejerna har normalt, svart hår när de inte är förvandlade. Och Luna är en plyschdocka, men mer om det senare... Tjejerna har också gjorts mer fysiskt aktiva i strider - de använder en sorts balett-kung fu som ser tämligen harmlös ut, men som kan imiteras av japanska småflickor utan större personskador. ^_^
Toei har (återigen) pensionerat Moonlight Densetsu; den här serien har en helt ny signaturmelodi som heter ’Kirari! Sailor Dream’. Man kan lyssna på den på YouTube.


Usagi Tsukino

Usagi (Annie) spelas av Miyuu Sawai som hanterar rollen med den äran. Förutom hårfärgen har de gett henne en mer realistisk sorts flätor och skippat den hjärtformade hårvirveln, men här behövs ingen porträttlikhet - Sawai är Usagi-chan ut i fingerspetsarna. (Även om hon av naturliga skäl för tankarna till Kotono Mitsuishis original-Usagi mer än till vår egen Annie i Annelie Bergs tappning.)  Ett litet galleri:

  På den här bilden intar hon sin nya "Månprisma"-pose, när hon ropar ut sin förvandlingsfras.Luna

Den kanske enskilt största avvikelsen från de tidigare versionerna är den som var svårast för mig själv att smälta - Luna är inte en talande katt längre, utan en gående, talande plyschdocka. Det fungerar faktiskt bättre än vad det låter, men ändå... Därmed introduceras hon förstås inte i en scen med plåster och busungar, utan gör en Chibusa och kommer ramlande ner från himlen på Usagis huvud. En kul detalj är att hennes röst görs av Keiko Han, som även var Lunas röstskådis i animen.Sailor Moon

Alla visste i förväg att hela serien skulle stå och falla på hur väl Sawai lyckades gestalta titelrollen. Kan hon se trovärdig ut i den dräkten och det håret, eller ser det bara fånigt ut? Lyckas hon tala och röra sig så att man tror på att hon verkligen är kärlekens och rättvisans räddhågsna förkämpe? Några smakprov; bedöm själva:


Som alla som läst mangan vet, hette Måntiara Attack ursprungligen ’Mån-Frisbee’. Här går den under namnet ’Måntiara Bumerang’, och den har fått en lite annan utformning när Måntiaran rätar ut sig istället för att gå ihop till en cirkel eller en glödande diskus - men visst är det en gammal välbekant attack som vi nu ser utföras framför kameran.


Månläkning Verkställ lär knappast göra någon besviken heller - även om många blev förvånade när den dök upp redan i seriens akt 1 (fast den egentliga ’Moon Healing Escalation’ byts redan i akt 2 mot den ganska likartade attacken ’Moon Twilight Flash’, bilderna nedan). Sailor Moon framkallar fö Månstaven genom att lägga en hand på sin brosch; så fick vi en förklaring på det också.


Och om man fortfarande tvivlar på att det här är Sailor Moon, ta en titt på den här scenen. Det var den som övertygade mig om att de har lyckats behålla seriens stil. ^_^Ami Mizuno / Sailor Mercury

Bilder på Chisaki Hama som Mercury kom ut ett bra tag innan serien startade, men att se henne som Ami var en klar överraskning. Den karakteristiska korta Ami-frisyren har bytts ut mot längre hår med pannlugg, och hon bär sina glasögon hela tiden; i mangan och i animen har hon ju bara på sig dem emellanåt. Porträttlikheten är alltså ännu mer avlägsen här än i fråga om Usagi - men återigen behövs den inte. Hamas tolkning av sin osäkra och inåtvända rollfigur är helt på pricken, och hon gör mycket snabbt sitt ansikte till Ami-chans i tittarens ögon.


Hennes förvandling är en väldigt... blöt historia som utspelas i kaskader av vatten, virvlande ljus och mer vatten. ^_^


Det kan inte vara en lätt uppgift att fylla en av Japans mest populära animefigurers blå stövlar, men Hama gör ett gott arbete även här. Däremot tycker jag fortfarande att det berömda håret är alldeles för ljust - Sailor Mercurys hår ska vara mörkblått, ju.  Notera att hennes dräkt följer mangans design med bara axlar.


Ingen Bubbelspray än så länge; Mercurys första attack i den här serien heter ’Mercury Aqua Mist’.Rei Hino / Sailor Mars

Ingen av huvudpersonerna är så olika mellan berättelsens olika versioner som Rei. I animen är hon impulsiv och hetlevrad, i mangan distanserad och kylig. Här spelas hon av Keiko Kitagawa i en inkarnation som är tydligt baserad på manga-Rei. Det är en rätt svårspelad roll men Kitagawa gestaltar henne utmärkt - och hon ser ut som sin rollfigur.
     Även här har Rei genomgått en del förändringar. Framför allt har hon inte längre någon svans av tjejer som tycker att hon är coolast i hela världen (när Hikawatemplet får skulden för att flickor försvinner blir hon mobbad och fysiskt angripen av tjejer från hennes skola; otänkbart i både animen och i mangan). Innan hon möter Usagi och Ami betraktar hon själv sina egna spådomskrafter som något kusligt eller hotfullt, vilket manga- eller anime-Rei aldrig gjorde.


Reis morfar har inte synts till så här långt, men Hikawatemplet och kråkorna Deimos och Phobos är med.


Sailor Mars har i mitt tycke den mest flashiga förvandlingssekvensen så här långt. Notera att Reis hår bara räcker strax nedanför axlarna, men det växer ut till full midjelängd när hon förvandlar sig.


Några bilder på Eldens krigare... um, väktare. Mer lik originalet än så här kan man väl inte bli.  Den där dimmiga blå skogen är förresten en annan dimension dit de försvunna tjejerna har förts; en intressant tredje variant på den idén.


En snygg attack (en eld-version av Sparkling Wide Pressure?), tyvärr med det lite fantasilösa namnet ’Youma Taisan’.Utrustning

Det kan vara på sin plats med en liten paus i personpresentationerna för att titta närmare på några av tjejernas grejor.  Först och främst, Usagis förvandlingsbrosch är nu hjärtformad redan från början, och hon bär den som ett halsband (fast den hamnar på sitt vanliga ställe när hon har förvandlat sig). Läppstiftet... ja, det används faktiskt i förvandlingssekvensen; "Moon Prism Power Make-Up" indeed.


De andra tjejernas förvandlingsstavar har bytts ut mot små juvelarmband; klart mer praktiskt. De sitter kvar även när hon är förvandlad, men i något flashigare utförande.


En teknisk uppdatering är att deras kommunikatorer varken är miniräknare eller armband längre, utan mobiltelefoner. Förutom att låta tjejerna anropa varandra har de också ersatt förvandlingspennan; om ägaren tar ett kort av någon med mobilen kan hon senare förvandla sig till en sådan person som hon plåtade. Den förmågan är alltså inte längre begränsad till Usagi utan något som alla tjejerna kan göra. Kanske en tröst för Sailor Mercury, som verkar få klara sig utan sin supermikrodator i den här serien...


En detalj från mangan som ströks i animen men som nu har kommit tillbaka, är tjejernas dolda högkvarter i anslutning till Crown-hallen. I mangan var den en steril datorcentral, men här har den blivit ett mysrum med karaokeanläggning och lavalampor.Minako Aino / Sailor V

I skrivande stund har man inte sett så mycket av Ayaka Komatsu, men Pretty Guardian-serien har infört en stor skillnad gentemot både mangan och animen. Minako (Arianne) drömmer inte om att bli en berömd sångerska - hon är det redan! (Hennes stora hit heter fö ’C'est la Vie’, vilket uttalas likadant som "Sailor V" på japanska.)


Sailor V är märkbart mer lik mangans version än animens, åtminstone vad gäller hennes dräkt. Hittills har hon setts i två scener, varav en är i början av akt 1. Däremot lyser Artemis med sin frånvaro än så länge.Mamoru Chiba / Tuxedo Kamen

Joushi Shifues tolkning av Mamoru är närmare den retfulle anime-Mamoru än manga-Mamoru. Han ser kanske inte lika välfriserad ut som sin tecknade förlaga, men det är nog ett bra val av skådis med tanke på hur många kvinnliga tittare som har uttryckt sitt dreglande. ^_^


Som Tuxedo Kamen (Maskerade Rosen) håller han originalets stil riktigt galant, även om jag tycker att masken ser lite konstig ut. Här är han närmare mangan pga en detalj som markant skiljer honom från animens Maskerade Smoking - han kastar inga rosor omkring sig.Det Mörka Kungariket

Drottningens borg i det Mörka Kungariket ser ut som ett elegant slott i mangan, som en möglig dödskalle i animen. I den här serien har de gjort ett sorts mellanting; arkitekturen är mörk och effektfull, men inte monstruös.
Drottning Beryl (Morga) spelas av Aya Sugimoto - det hör inte till vanligheterna att folk kippar efter andan när de får se en rollfigur i en TV-serie, men jag har sett folk göra det för den här damen. ^_^  Hennes svarta kula har bytts ut mot en kristall... sak.


Då är jag personligen inte lika nöjd med Jun Masou som Jadeite, fast hans uniform har onekligen blivit flashigare...


Deras youma (demoner) har hittills skilt sig från de vi är vana att se. I akt 1 är det tingesten till vänster som besätter Limas mamma, istället för den zombieliknande youman Morga (hon som hette Founa hos oss). Den är även ganska olik monstren i akt 2 och 3, där Kunskapens Demon och den kaxiga busschauffören (som var Jadeite själv i mangan) är utbytta mot de här robotiska sakerna. Jadeite skapar dem genom att placera ut kristaller vid olika föremål.Övriga

Bifigurerna har förstås sin givna platser i serien också, även om en del inte verkar vara med (framför allt finns det inte en skymt av Umino, fastän han är en så framträdande figur i de tidiga delarna av både mangan och animen).
Naru (Lima) spelas av Chieko Kawabe som har varit med förr i Sailor Moon-sammanhang; hon spelade Ami i några av Seramyu-musikalerna. Hon har rakt och längre hår än i tecknad version men verkar annars vara sig ganska lik.  Hennes mamma är också med, fast nu har hon ingen juvelbutik utan är en berömd smyckesdesigner - och vi får för första gången veta hennes namn; Mayumi Osaka.


Damen till vänster är fröken Haruna, spelad av Chieko Ooduka, som verkar tro att Usagi lyssnar bättre om man knådar hennes kinder; hon har definitivt inte ändrat sig i den här versionen.
     Killen är Motoki, spelad av Kikawada Masaya. Han jobbar på Crowns karaokehall (jepp, den är inget TV-spelhak längre) och har fått en ny hobby; en tam sköldpadda som han verkar nördigt fascinerad av. Det är kanske tidigt att säga än så länge, men jag tycker inte att han verkar särskilt klipsk jämfört med sin tecknade förlaga. Smått korkad, faktiskt.


En som helt klart blivit omgjord är Usagis mamma. I Kaori Moriwakas tappning har Ikuko förändrats från att vara barsk och uppfordrande till att bli ungefär lika vimsig som sin dotter (kanske logiskt, när man tänker på det). På bilden till vänster ser man också Shingo gå förbi; i den här versionen verkar det vara han som är hjärnan i familjen Tsukino.Jag kanske lägger till lite mer material på den här sidan den närmaste tiden, allteftersom fler huvudpersoner kommer med, men det blir nog ingen mer ambitiös faktasida om Pretty Guardian SM från mig än så här - om den inte skulle komma till svensk TV, men det får väl framtiden utvisa.
     Bildöversikter av akt 4 finns förresten redan ute; den är baserad på mangans akt 4 (animens episod 22, ’Maskeradbalen’) och introducerar bl a Nephrite... fast nog tusan tycker jag att han ser mer ut som Hawks Eye från SuperS?

Tillbaka till huvudsidan