Sailor Moon: Länkar

"En dator vet väl alla hur man använder nuförtiden!"
"Jaså..."

     Luna och Annie (episod 8)OBS att de allra flesta länkarna på den här sidan är brutna; websidor om Sailor Moon är en flyktig företeelse. Länklistan är från november 2003, och får väl numera ses som ett tidsdokument över vad man kunde hitta på nätet på den tiden. (Och även då såg den ganska annorlunda ut från sin ursprungliga version; jag fick lägga till och ta bort länkar i den tämligen regelbundet. Flera centrala sajter när sidan först kom upp, som videoarkivet 'Vandessas Vault', var redan försvunna.)
      Det kan påpekas att sidorna 'Sailor Moon i Sverige' och 'Jennys Sailor Moon-sida' var äldre än min, som var #3 i ordningen bland svenska SM-sajter. Nätet var inte större än att sånt gick att hålla reda på.

Det finns alldeles för mycket material om Sailor Moon på nätet för att man ens ska kunna ta upp alla de sidor som är intressanta. Det här är ett litet urval av några användbara adresser, i första hand till för den som är ny och vill veta mer om serien och dess olika aspekter.
     Jag tar hemskt gärna emot tips om fler websites som skulle passa på den här listan - men notera att detta är länkar till sidor om Sailor Moon, inte om anime/manga i största allmänhet (eller ställen typ 'Bosses hemsida', för den delen).

På min översättnings-sida finns en lista på de japanska originalnamn som är annorlunda från de svenska. De flesta websidor om Sailor Moon som man hittar på nätet är däremot gjorda av folk i USA och Kanada, och de använder ofta de amerikanska namnen på figurerna. En kort guide:

Sverige:USA:
AnnieSerena
AmiAmy
ReiRaye
MakoLita
ArianneMina
MamoruDarien
Maskerade RosenTuxedo Mask
drottning MorgaQueen Beryl
KuntaMalachite
Masato SanjouinMaxfield Stanton
Sverige:USA:
den Stora Härskarenthe Negaforce
LimaMolly
UminoMelvin
MotokiAndrew
ShinoSammy
SailorhjältinnorSailor Scouts
Lilla stumpanMeatball Head
Mörka Kungariketthe Negaverse
HikawatempletCherry Hill temple
Jubans grundskolaCrossroads Junior High


Svenskt

Svenska Sailor Moon: (Tidigare känd som 'Sailor Moon - den svenska versionen'.)  Liksom min sida är denna godbit främst inriktad på att tillhandahålla allmän info för den som vill veta mer om serien - fast Sophie är oftast mer kort och koncis än vad jag brukar lyckas vara.

Jennys Sailor Moon-sida: En gedigen kreation med personlig touch av Jenny Hannula. Här finns bland mycket annat person- och bildgallerier, kollektioner av ljudfiler och en genomgång av den tyska dubben.

Sailor Black Moon: Ett mycket trevligt tillskott i skaran av svenska Sailor Moon-sidor. Här kan man bland annat hitta ett riktigt snyggt persongalleri, bilder och lite personliga genomgångar av de svenska dubbavsnitten.

Sailor Moon Power: Sailor Moonie Phreak har en riktigt trevlig sida med detaljerade persongallerier och gott om bilder, plus diverse mjukvara för nerladdning. Varning för att det fortfarande finns en del brutna länkar på den.

Henriks fantastiska Sailor Moon sida: Den här sidan innehåller främst ett persongalleri, inriktad på alla de olika Sailorhjältinnor som dyker upp genom seriens fem år, men här finns även en del ljud- och filmfiler att ladda ner.

Det Mörka Kungariket: Zaras shrine till allas våra favoritfiender, såvitt jag vet den första svenska sida som helt är tillägnad specifika personer i serien. Delvis under konstruktion men välfylld, informativ och gjord med en hel del humor.

Sailor Moon Paradise: Ericas och Hannahs sida är sprillans ny och fortfarande ganska full av hål, i form av brutna länkar och saknade bilder, men det som finns uppe lovar gott inför senare besök och inkluderar en del lite mer ovanliga grepp. Ta en titt!

Sailor Moon i Sverige: Iggy Drougges sida är liten men har antagligen äran av att vara nätets äldsta websida om den svenska versionen av Sailor Moon. Förutom allmänna fakta kan man här hitta bildarkiv och ett detaljerat persongalleri.

Sailor Nordic: Här är nåt man inte ser varje dag; ett svenskt SM-brevrollspel, där folk tillsammans skapar sin egen berättelse om Sailorhjältinnor som kämpar för kärlek och rättvisa i... Sverige. Inkluderar beskrivningar och porträttbilder av deras rollfigurer.
     NeoKrigarna: Och här har vi ett till! Det fungerar precis som det ovanstående, men medan SN har sitt eget 'universum' utspelas NK i samma värld som TV-serien. Rekommenderar ett besök.

Sailor Moon Online: 'Rädda Sailor Moon'-kampanjens webtidning. Sailor Moon är väl Räddad nu, men Jan Hansson har också olika fakta- och nyhetssidor, filer för nerladdning och (förstås) namnlista och information om RSM självt.

Allmän info

The Sailor Moon Encyclopedia: Den ultimata Sailor Moon-sidan. Hitoshi Doi har ett väldigt kort och torftigt sätt att skriva (han är japan och skriver på engelska), fast den rena mängden information om serien som finns här går inte att klå i första taget.

The Sailor Moon FAQ: Den ultimata översikten. (Obs - den är uppdelad i flera delar på författarens hemsida, dit länken går. FAQ:n ligger en bit ner.) Den handlar mest om den amerikanska versionen men innehåller ändå enkla, tydliga svar på de flesta frågor man kan tänkas ha.

The a.f.s-m µFAQ: En mycket informativ site gjord för nyhetsgruppen alt.fan.sailor-moon (se nedan) och i sig själv en utmärkt informationskälla till SM-fandom på nätet. Dess länklista är också klart värd en titt.

Sailor Moon Musicals: Sailor Moon är inte bara en tidning och en TV-serie; i Japan har man i flera års tid satt upp en hel serie stora musikaliska scenföreställningar med levande skådespelare (inte att förväxla med sk kigurumi-shower, även om de har sin charm de också). Titta in här för mer info.

Susan's FYI Sailor Moon Trading Card Page: Samlarkort är en hel vetenskap! De har aldrig varit min starka sida, men Susan Savoie är en genuin expert på området. Här finns en helgjuten genomgång av allt som har getts ut till Sailor Moon i den vägen, tillsammans med detaljerade bakgrundsessäer och tips.

Downloads

Eric Vanheest's FTP Site: Ett förstklassigt smultronställe, statt i ständig förändring och med gott om sällsynt material som man sällan hittar på andra ställen (inklusive en del hentai, tyvärr). Förutom bilder innehåller basen omfattande ljud- och filmarkiv, spel och annat godis för Sailor Moon-fans, och är väl värd att utforska. Tyvärr tillåter den bara ett begränsat antal besökare i taget, så det kan ibland vara svårt att komma in på den.

Sunet-arkivet: Det finns för många samlingar av Sailor Moon-bilder för att man ska kunna räkna upp dem, även om jag bara skulle ta med de riktigt stora. Den här katalogen hör till de mer matnyttiga - och den ligger i Sverige, så man behöver inte vänta hela dan på att den ska laddas in. Här finns också en del av Hitoshi Dois textmaterial och lite ljudfiler.

The Compleat Sailor Moon CD List: En ovärderlig site för den som gillar att botanisera i den enorma flora som finns av Sailor Moon-musik. Här hittar man ingående information om de flesta av alla de skivor som har getts ut och hur man kan få tag på dem, samt länkar till textöversättningar - fast MP3-länkarna är som regel inaktuella.

Manga

The Manga of Takeuchi Naoko: Det finns också websidor om originalserien. Den idoge Alex Glover brukade lägga ut engelska textöversättningar av den på sin hemsida, tills han blev stoppad av Mixx Publications. Man hittar i alla fall hans översättningar av Naoko-samas andra verk här.
     Sarah Katz' sida har några andra översättningar av Sailor Moon-mangan som är tillgängliga på nätet direkt, fast de är oftast inte lika bra som Glovers.

Fan fiction

A Sailor Moon Romance: Nätets största samling av fanfics (noveller skrivna av fans) om Sailor Moon, och det kommer in fler historier varje vecka. Här finns också mer bilder och lite ljudfiler, inriktade på seriens romantiska aspekter, samt fakta om ett speciellt chatroom för Sailor Moon-fanfics.
     Jupiter Knight's Fanfic Archive är en annan väldigt omfattande kollektion. Det förekommer dock viss överlappning mellan innehållet i de två samlingarna.

Diverse

The Heart of the Flames: En del websidor har sitt alldeles egna sätt att vara briljanta på; bara Jet Wolfs Top 100 Sailor Moon Moments gör den här till ett måste att besöka, fast den kräver att man vet vad hon pratar om. Kortspelare bör också spana in hennes uppsättning SM-kort till Ani-Mayhem.

Karl's Unnecessarily Long Sailor Moon Link List: Det finns myriader websidor om Sailor Moon på Internet - och här är hela bunten!!! Den här sidan består av en sinnessjukt lång lista av Sailor Moon-länkar; börja inte gå igenom den om du har nåt annat på schemat samma dag. Tack och lov är den sorterad i underavdelningar.

alt.fan.sailor-moon: En flitigt använd newsgroup på Usenet där (framför allt amerikanska) fans för ständiga diskussioner om serien. Tyvärr kan nog mycket av det som diskuteras vara obegripligt för en nykomling, men den har en egen µFAQ (se ovan) för att hjälpa folk på traven.

E-mail

PangLjud har konstruerat om sin site och tagit bort adresserna dit man kunde skicka kommentarer, vilket har gjort den här sektionen tämligen pluttekort. Men om det är nåt man undrar så kan man ju alltid skriva en rad till TV4 - de är hur som helst mer benägna att svara på brev...


Tillbaka till huvudsidan