Sailor Moon SuperS – långfilmen

"Det är roligare att vara vuxen, eller hur?"
     Sailor Neptune (Sailor Moon SuperS)Den tredje långfilmen är den enda som har en titel - fritt översatt, De fabulösa nio samlas! Miraklet i Drömmarnas Svarta Hål.  Den utspelas någon gång efter episod 143 (alla har sina Super-former) och antagligen efter episod 154. Dock är Sailor Pluto med här, vilket kronologiskt sett är ganska oförklarligt...En liten stad, klockan tre på natten. Flöjtmusik ljuder över gatorna och husens dörrar öppnas av sig själva. Överallt går små barn sömngångaraktigt ut på gatorna - trallande på en glad melodi om Älvan Klockan-Tre som tar dem till en värld av godis - bort till ett färggrannt luftskepp där en flöjtspelande älvpojke väntar. En annan liknande figur ser dystert på från skuggorna när skeppet lyfter och ger sig av med alla barnen ombord.

   

Tjejerna är hemma hos Mako och bakar kakor. Annie och Chibusa bråkar om vems kakor som är bäst; Annies ser fina ut men smakar hemskt, Chibusas är tvärtom (hon citerar Amis mamma och säger att de är speciella kakor som ökar ens styrka och energi hundra gånger om).  Ett gökur slår i köket, och Mako nämner ’Älvan Klockan-Tre’. När hon var liten brukade hennes mamma säga att älvan var den som påminde alla världens mammor när de skulle ge sina barn godsaker, fast Mako var för ung för att förstå sig på symbolik och trodde att Älvan Klockan-Tre var göken i gökuret.
     Både Annie och Chibusa bestämmer sig för att gå över till Mamoru och bjuda honom på sina kakor. Chibusa hinner iväg först, men på vägen möter hon och Diana en underlig pojke - samma figur som såg skeppet lyfta - och börjar prata med honom. Han presenterar sig som Peruru (en japanisering från engelska, troligen ’Pear’ eller ’Pearl’, men jag skriver alla namn som de sägs i filmen) och visar sig bl a kunna få kakor att dansa till sin flöjt. Hon ger sina till honom istället.
     Annie kommer över till Mamoru med sina kakor. Snart nog blir hon svartsjuk och frågar honom vem han tycker om mest, hon eller Chibusa, och han kan (förstås) inte svara på det. Annies självömkan avbryts av radionyheterna, där det meddelas att mängder av barn under natten har försvunnit spårlöst över hela världen.

Klockan tre följande natt hörs flöjtmusik över Juubangai. Chibusa stiger upp och går ut från familjen Tsukinos hus i djup trans. Diana väcker Annie, och hon och de andra tjejerna följer efter. De upptäcker att gatorna är fulla av vandrande barn. Snart hör även de musiken och ser luftskeppet där samma älva som kidnappade de första barnen sitter och spelar flöjt. Annie stoppar Chibusa och lyckas till slut väcka henne med en omgång smisk.

   

Älvan uppskattar inte avbrottet; han anfaller dem med godis som förvandlas till uppsvällda varelser (som går under det osannolika namnet BonBon-bebisar). Tjejerna förvandlar sig. Efter en strid mot BonBon-bebisarna i en lekpark försöker älvan fånga Sailorhjältinnorna med en illusion, vilket förhindras av Maskerade Rosen. Älvan styr istället barnen och BonBon-bebisarna att anfalla Rosen, men då dyker Peruru upp och tjejerna får bevittna ett besynnerligt gräl.
     Han konfronterar den andra älvan, hans bror Buburan, och kräver att han ska låta barnen gå. En aristokratisk kvinna, drottning Vadiane, projicerar sig i luften och undrar vad det är frågan om. Peruru säger till henne att han inte längre tror på någon som vill stjäla barn med våld, men Buburan hävdar att hon gör det för barnens lycka och kallar Peruru en förrädare. Vadiane ser att Sailor Chibi-Moon verkar känna Peruru och antar att det är hon som gett honom dumma idéer. Hon beordrar Buburan att ta med sig henne också.
     Han skickar sina Bon-Bon-bebisar efter Chibi-Moon. Maskerade Rosen blir skadad när han försöker skydda henne, och Chibi-Moon tas ombord på skeppet. De andra ser hjälplöst på när skeppet lyfter (till samma glada trudelutt som i inledningen) och försvinner upp bland molnen. Peruru försöker springa iväg, men stoppas av Sailorhjältinnorna.

 

Högt över molnen anländer luftskeppet till ett svävande osynligt slott (som fö heter Marzipan...), går in och landar framför ett dis av kompakt mörker, dit alla barnen genast springer. När Sailor Chibi-Moon kikar in i mörkret ser hon dem sovande i likkistor av glas. Hon möter Vadiane - som visar sig vara omkring tolv meter lång - och får veta barnens öde; de ligger i ’drömkistor’ där deras drömenergi absorberas av Drömmarnas Svarta Hål, en växande ond kraft som lever av drömmar. Vadiane tänker göda det med energi tills det uppslukar hela Jorden och alla världens människor förseglas i drömkistorna. Hon noterar att Chibi-Moons energi är mycket speciell...

Tjejerna lämnar den skadade Mamoru i hans lägenhet för att vila. Sedan ger de sig av mot slottet med Peruru i hans eget luftskepp. De litar fortfarande inte riktigt på honom, men Sailor Moon ser Chibusas kakpåse i hans bälte och förstår att hon har gett den till honom; det räcker för henne.  Under färden minns han...

Det var de fyra älvornas uppgift att beskydda barns drömmar, och deras egen dröm var om en värld där alla var lyckliga. När Vadiane kom sade hon till dem att hon kunde ta alla jordens barn till drömmarnas värld, där ingen skulle kunna skada dem. Älvorna var lycksaliga och skänkte henne sin egen kraft, frivilligt... men det Vadiane planerade var en död värld av evig sömn, en värld där ingen kunde bli lycklig.

När de närmar sig det dolda Marzipan skjuter Buburan och två andra älvor på dem med en kanon. Perurus skepp blir träffat och de kraschlandar på slottet. Älvorna anfaller med sina BonBon-bebisar. En strid utbryter, men de här varelserna är förstärkta av Vadianes energi och återskapas så fort de har skadats. Sailorhjältinnorna trängs sakta bakåt mot kanten av ett djupt hål, då en välbekant attack plötsligt träffar BonBon-bebisarna med enorm kraft - och de Yttre hjältinnorna gör sin entré.
     Sailor Uranus, Neptune och Pluto har känt närvaron av en stark ondskefull energi och har lyckats hitta slottet med hjälp av Sailor Neptunes spegeltalisman. Med den upptäcker hon även älvornas svaga punkt; deras flöjter. När de förstör flöjterna förvandlas de tre älvorna till fåglar och flyger sin väg.

Peruru får upp sitt skepp igen och leder Sailorhjältinnorna till Vadianes kammare. Då Pluto frågar vem pojken är, säger Sailor Moon "Chibusas pojkvän, eller hur?" men Peruru svarar inte.  De hittar Chibi-Moon och den jättelika Vadiane, och får se den mörkt blixtrande intighet som är Drömmarnas Svarta Hål. Vadiane är förtjust trots intrånget, för hon har hittat en ypperlig ny källa till drömenergi - Sailor Chibi-Moon. Hon håller upp henne mot det Svarta Hålet som bombarderar den försvarslösa flickan med svarta blixtar. Chibi-Moon skriker högt när energi dras ur henne, och hennes förvandling rämnar. Det Svarta Hålet börjar växa.
     Sailorhjältinnorna försöker anfalla, men Vadiane skyddas av en kraftsköld och de slås ner av blixtarna. Peruru och Sailor Moon tar istället hans skepp och försöker ramma skölden med det. Kamikaze-attacken ser ut att gå om intet för skeppet bryts i småbitar mot kraftskölden, men dess galjonshuvud tränger igenom med Sailor Moon och Peruru. En uppretad Vadiane flyr då mot det nu allt kraftfullare Svarta Hålet. Peruru försöker varna henne att gå för nära det; Vadiane skrattar bara och avslöjar sin sanna natur - Drömmarnas Svarta Hål är en del av henne själv... Hon försvinner in i det Svarta Hålet och tar Chibusa med sig.

Kaos utbryter. Energi slukas från allt som befinner sig utanför kraftskölden, och de andra Sailorhjältinnorna skriker vanmäktigt när också deras förvandlingar börjar ge vika. Sailor Moon vill följa efter Vadiane men Peruru försöker hindra henne; om hon beger sig in dit kommer hon inte att kunna ta sig ut.  Sailor Moon tar en av Chibusas kakor från Peruru och säger att de är speciella kakor som ökar ens styrka och energi hundra gånger om. Hon äter den, och ger sig sedan av in i Drömmarnas Svarta Hål.

Djupt i dess tryckande mörker hittar hon en medvetslös Chibusa. Sailor Moon försöker väcka sin dotter, utan resultat, när hon plötsligt får höra Mamorus röst!  Hon vänder sig om och ser att hon befinner sig i hans lägenhet. Han försäkrar henne leende att han känner sig mycket bättre, och att Chibusa också mår fint; hon sover bara. Mamoru kramar den förvirrade Sailor Moon som vill återvända till slottet för att fortsätta kampen, men han tycker att hon inte ska oroa sig för de andra. Inte nu när de två är ensamma utan någon som kan störa dem... Hon frågar honom tvekande vem han tycker om mest, hon eller Chibusa? Han svarar: "Var inte dum - jag tycker mycket bättre om dej!"  Då förstår hon att det bara är en dröm. Sailor Moon plockar upp Chibusa, och Mamoru och lägenheten bleknar bort.
     Silverkristallens ljus splittrar den drömkista som hon och Chibusa ligger i. Vadiane är ursinnig över att hon lyckats fly, anfaller Sailor Moon med svarta blixtar och kräver att hon ska återlämna Chibusas drömenergi. Sailor Moon kan inte kämpa emot, men när hon minns de andra tjejerna och deras drömmar avger Silverkristallen ett starkt ljus som bländar Vadiane. Ljusskenet tränger ut från Drömmarnas Svarta Hål och omger Sailorhjältinnorna, som får tillbaka sina förvandlingar. Lysande insektsvingar växer ut från Perurus rygg.  Vadiane inser att hon inte kan tvinga tillbaka den här fienden i en drömkista utan måste förgöra henne. Hon blir ett med det Svarta Hålets centrum, ett stort pulserande eldklot, och skjuter ut brinnande flammor därifrån. Sailor Moon försöker skydda Chibusa med sin kropp, men Silverkristallen tappar kraft av konflagrationen och elden skadar dem.  Hon ropar tyst till de andra... och utanför Hålet kan sju Sailorhjältinnor känna Sailor Moons nöd och skickar ut sin kraft till henne.

Sailor Moon lyser upp, hennes kropp glöder vit av allas energi, och hon är åter oskadad. Vadiane försöker anfalla igen men hennes attacker kan inte längre hota Månens hjältinna. Sailor Moon överför kraft från Silverkristallen till Chibusas brosch, och hon förvandlas och vaknar upp. Båda två plockar fram varsitt Månkaleidoskop. Sedan kastar de sig, fortfarande glödande av vitt ljus, mot eldklotet medan de ropar ut sin attack. De försvinner in... och kommer ut på andra sidan. Klotet drar ihop sig och exploderar till ljudet av Vadianes dödsskri.
     Slottet börjar kollapsa, och Peruru för tjejerna och de sovande barnen i säkerhet på de kvarvarande luftskeppen.

Något senare. Sailorhjältinnorna ser på medan Chibusa och Peruru tar avsked på en strand. Han säger att han måste ge sig av, men han är älvan som beskyddar barnens drömmar så han kommer alltid att vara med henne. Peruru skänker sin flöjt till Chibusa och hon ger honom en puss på kinden. Sedan flyger han iväg mot solnedgången.


Filmen är inte baserad på någon historia från originalmangan, däremot är många av dess grundteman variationer på den motsvarande TV-seriens.Amis första kärlek är en 15 minuters kortfilm som visades tillsammans med långfilmen när den gick på bio i Japan.
     Någon som kallar sig ’Mercurius’ får lika höga poäng som Ami på alla skoltest. Hon ser honom som en motståndare och blir alltmer fixerad vid att besegra honom. De andra kommer på att han egentligen är en kompis till Umino, men Ami har bara sin okände rival i tankarna. När det börjar inverka negativt på hennes pluggande missförstår en ond ande vid namn Bonnon hennes desperata passion och försöker utnyttja den för sina egna syften, bara för att upptäcka att även Ami kan flippa ut totalt om man pressar henne...

Kortfilmen är baserad på ’Examensstriderna 1: Amis första kärlek’ av Naoko Takeuchi (Bishoujo Senshi Sailor Moon vol 13).


Tillbaka till ’Vad händer sedan?’

Tillbaka till huvudsidan