Sailor Moon S – långfilmen

"Ingen älskar mig!"
     Luna (Sailor Moon S)Den andra filmen har en lite oväntad huvudperson, men den är också den enda av dem som är baserad på en historia från originalmangan. Sailor Pluto medverkar, och Graalen dyker upp vid ett tillfälle, så den torde utspelas någon gång mellan episoderna 111 och 123.En glimmande komet passerar månen. På dess frusna, istäckta yta står en kvinna till synes gjord av is, och betraktar jorden med lystna ögon. Snöprinsessan säger för sig själv att hon ska göra den här planeten ännu vackrare och sedan lägga den till sin samling. Fem gnistrande ljus skjuter iväg från kometen i riktning mot jorden. Deras ankomst bevittnas av en ung man i ett observatorium. Han ser ett av dem slå ner ute på en udde några kilometer bort. När han kommer fram dit hittar han en liten glödande kristall i botten av en krater.

Julen börjar närma sig i Tokyo. Under en shoppingtur tittar tjejerna på en stor TV-skärm som berättar om Lunar Frontier Project, en amerikansk månfärd som ska starta inom kort. Med i besättningen finns Japans första kvinnliga astronaut, Himeko Nayotake. Luna är förkyld och känner sig allmänt nedstämd, så hon lämnar de andra och börjar gå hem. Vid ett övergångsställe får hon ett feberanfall och sjunker ihop mitt på gatan. En bil är nära att köra över henne, men hon räddas av mannen från observatoriet.
     Luna vaknar upp hemma hos honom, där han matar och sköter om henne. Hon blir rörd av att han bryr sig om henne fastän hon bara är en katt. Lite senare får han besök av astronauten Himeko, och Luna får veta att hans namn är Kakeru. Himeko är kär i honom, men de är oense. Hon förblir skeptisk när han visar kristallen och berättar om kometen som han har döpt till ’Snöprinsessan Kaguya’ - han är en romantiker som vill tro att det finns en prinsessa på månen, hon är besviken över att han är så hopplöst vidskeplig. (Namnet Kaguya kommer från den kinesiska myten om Bambuprinsessan; hon sägs bo på månen.) Kristallen har sakta börjat absorbera livsenergi från Kakeru. Himeko märker att han är sjuk, men han kör bort henne. Han insjuknar dock snart på allvar. Luna får veta att han och Himeko har känt varandra sedan skolan; de drömde om att åka ut i rymden tillsammans, men han var för svag och sjuklig för att kunna bli astronaut. Luna funderar länge över vilka känslor hon själv egentligen hyser för Kakeru.

Uppe på kometen är Snöprinsessan irriterad över att en av hennes kristaller har försvunnit. Alla fem är nödvändiga för att kunna frysa ner hela planeten, men någon har flyttat en av dem. Hon formar en mängd snödansöser, spöklika tjänarvarelser som flyger ner till jorden för att söka efter den. Hon ser dem ge sig av, och minns...

För länge, länge sedan kom Snöprinsessan till jorden. Planeten var en vacker juvel i rymdens svarta sammet och hon ville ha den. Men från månen kom ett bländande mäktigt ljus som drev bort henne. Hennes komet slungades ut från solsystemet, ut i en lång färd genom det eviga mörkret mellan stjärnorna. Allt hon kunde göra var att hjälplöst vänta tills kometen hade fullbordat sin till synes ändlösa omloppsbana...

Det börjar snöa i Tokyo, och inom kort dyker Snöprinsessans kreatur upp. De flyger omkring och börjar frysa in uppskrämda stadsbor i isblock. Tjejerna, som har hunnit bli oroliga över att Luna inte har kommit hem, är ute och letar efter henne. De ser vad som händer och förvandlar sig. Sailor Uranus, Neptune och Pluto tar också upp striden, liksom Maskerade Rosen som här gör sin mest udda entré genom tiderna. När de efter en utdragen kamp besegrat de sista snödansöserna försvinner all is från staden.

Luna dyker snart upp hemma hos Annie igen. Hon vill inte prata om var hon har varit (fast hon bär ett tygband som hon fått av Kakeru) men informerar de andra att en egendomlig komet är på väg mot jorden. Artemis tycker att det hela på något vis låter bekant men kan inte påminna sig vad det är.
     De andra börjar tycka att Luna beter sig konstigt. Hon ställer oväntade frågor ("Hur smakar en kyss?"), läser böcker om medicin och försvinner iväg utan att säga vart. Artemis är den som är mest bekymrad. Luna har dåligt samvete för att hon går bakom hans rygg samtidigt som hon blir mer och mer förtvivlad över att hon inte kan hjälpa den allt sjukare Kakeru - hon är ju ändå bara en katt. Hon lyckas dock stjäla till sig en kyss medan han sover.

 

Snöprinsessan är rasande över att ha stött på motstånd, så hon anländer till jorden personligen och inleder sina förberedelser. En glaciär börjar ta form nere på havets botten utanför Tokyobukten.
     Tjejerna förstår att Luna är förälskad. Artemis blir olycklig och de andra måste förklara för Annie att han är kär i Luna; hon är den enda som inte har märkt det. När Luna gör en av sina turer till observatoriet följer Annie efter henne. Himeko är där för att ta avsked innan hon reser till USA, men de börjar gräla och Kakeru stöter bort henne igen. När hon snyftande sprungit därifrån brister han i gråt över ett foto av henne, och Luna tvingas inse sanningen. Hon har försökt intala sig att hon på något vis skulle kunna ha en relation med honom, men det är fortfarande Himeko han älskar.
Luna möter Annie ute på trappan och gråter ut sin misär över att bara vara en katt.  Just då anländer en snödansös som tittar in i Kakerus rum. Det börjar snöa därinne och Snöprinsessan materialiseras, belåten över att ha hittat sin kristall. Den chockade Kakeru frågar om hon är prinsessan Kaguya, vilket hon inte förnekar, och hon nämner kometen och sina iskalla planer innan hon försvinner. Luna inser att Kakeru har länkats till kristallen - den kommer att fortsätta tömma honom på energi tills han dör! Han är nu mer sårbar än någonsin, för hans vackra dröm har krossats av mötet med den onda Snöprinsessan. Om han istället fick se sina drömmars ’Kaguya’ skulle han kanske få styrka att bryta sig ur dess kontroll... men det finns inget hon kan göra åt det.
     Artemis minns plötsligt var han hört talas om kometen förut. Det fanns en gammal sägen på månen om en komet som kom till solsystemet och spred kyla och död över jorden. Den drevs bort av ’Silverkristallkraften’, makten hos människors kärlek och vänskap, men han vet inte exakt vad den kraften är eller hur man åkallar den.
     Snöprinsessan kastar kristallen i havet. Hennes glaciär-fästning växer sig snabbt större och skjuter upp ur vattnet. Medan en snöstorm blåser upp flyger snödansöserna ut och börjar åter frysa in Tokyo under ett istäcke. Ami anropar Annie och säger att de har lokaliserat fienden. När hon springer iväg återvänder Luna till observatoriet och upptäcker att Kakeru är borta; han har gått ut i snöstormen, omtöcknad av feber och förtvivlan, för att hitta Himeko. Luna hittar honom avsvimmad i snön.Då Sailor Mars och de andra når glaciären är de Yttre hjältinnorna redan där, men snödansöserna är ofantligt många fler än dem och de besegras en efter en. Snöprinsessan skall just frysa de utslagna hjältinnorna till isstatyer när Sailor Moon dyker upp. Hennes försök att tala varelsen tillrätta är förgäves, så hon förvandlar sig till Super Sailor Moon och anfaller - och Snöprinsessan motstår enkelt attacken och slår ner henne med en isande kraftstöt. Sailor Moon kämpar sig mödosamt upp och tar fram sitt sista vapen; Silverkristallen. De andra blir oroliga eftersom hon är skadad och kan dö om hon använder den, men det går då plötsligt upp för Sailor Mercury att ’Silverkristallkraften’ av vänskap och kärlek måste vara makten hos Silverkristallen.
     (Obs: Silverkristallen heter Ginzuishou, men Silver Crystal Power sägs på engelska, så sambandet är inte uppenbart i originalet.)
     Maskerade Rosen och Sailor Chibi-Moon kommer dit. Åtta Sailorhjältinnor bildar en cirkel runt Sailor Moon medan Maskerade Rosen håller snödansöserna på avstånd. När de tillsammans åkallar kraften börjar deras dräkter glöda och ett mäktigt ljus strålar ut från Silverkristallen. Snöprinsessan, som känner igen ljuset som fördrev henne från solsystemet för länge sedan, avfyrar en dödsstöt av iskall kraft mot dem. Den träffar kristalljuset och börjar driva det tillbaka, men Sailor Moon sluter sina ögon och förnimmer livskraften hos jordens alla varelser, stora som små. Silverkristallens ljus kreverar då i en bländande vit kaskad som förintar Snöprinsessan, snödansöserna och större delen av glaciären, innan den fortsätter ut i rymden och förstör hennes komet.
     Sailor Moon ber att Silverkristallen ska låta Luna bli mänsklig, om än bara för en natt... En stråle av månljus skiner ner på Luna genom molnen, och hon genomgår en märklig men vacker förvandling.

 

Kakeru slår sakta upp ögonen och ser på uppenbarelsen framför sig. Han frågar henne vem hon är, och Luna svarar att hon är prinsessan Kaguya. Hon ser honom djupt i ögonen...
     Himeko arbetar på utsidan av rymdfärjan. Hon ser solen stiga upp över jorden och tänker på Kakeru. Plötsligt skjuter en lysande skepnad förbi henne i riktning mot månen. Hon undrar förbluffat om det var den Kakeru hade sett.
     Luna och Kakeru svävar ute i rymden och betraktar soluppgången. Hon säger att han måste hålla ut så att han kan vara där när hans verkliga prinsessa, hon som verkligen älskar honom, återvänder till jorden. När Kakeru ser hennes månskära och tygband förstår han vem "Kaguya" egentligen är, men Luna hejdar honom innan han kan säga hennes namn. Hon kysser honom...
     Kakeru vaknar upp i snön. Isen försvinner och Tokyo blir normalt igen.

Lite senare får Kakeru och Himeko en lycklig återförening på Tokyos flygplats. Luna (i kattform) och Annie betraktar det hela uppifrån en balkong. Annie undrar om hon verkligen är okej. Luna ler och är glad för Kakerus och Himekos skull, men hon ser tankfull och lite vemodig ut när hon går ensam därifrån.  Då möter hon Artemis. Hon väntar sig att han ska vara arg, och frågar rodnande varför han är där. Artemis svarar leende att han alltid har varit vid hennes sida. Luna springer till honom med tårar i ögonen. Mamoru lägger en arm om Annie, och två par går ner till en strand och ser på solnedgången tillsammans.


Filmen är baserad på ’Prinsessan Kaguyas älskare’, en fristående berättelse av Naoko Takeuchi (Bishoujo Senshi Sailor Moon vol 11); vissa detaljer har ändrats, men filmens grundhandling är densamma som i mangan.


Tillbaka till ’Vad händer sedan?’

Tillbaka till huvudsidan