Sailor Moon R – långfilmen

"Förgätmigej... Jag förstår, blommans namn är alltså ’glöm inte bort mig’."
     Mamoru (Sailor Moon R)Den första av de tre långfilmerna anses ofta vara den bästa. Liksom de andra filmerna har den ingen given plats i kronologin jämfört med serien, men måste utspelas någon gång mellan Annies och Mamorus återförening (episod 77) och avresan till Kristall-Tokyo (episod 82).Under ett besök i en blomsterträdgård möter Mamoru och tjejerna en mystisk främling som dyker upp i ett regn av rosenblad. Han verkar känna Mamoru och säger att han har återvänt för att överlämna den blomma han hade lovat honom, men Mamoru vet inte alls vem han är. Mötet avbryts av Annie som nervöst börjar undra vad det hela egentligen är frågan om. Mamoru får senare en minnesbild av främlingen, någon han kallar Fiore, och lämnar de andra i djupa tankar.

Senare får de höra talas om en asteroid som kommer att passera nära jorden. TV-nyheterna säger att den inte utgör någon fara, men Artemis och Luna anser att det är något skumt med den: den är extremt lätt för sin storlek och de kan uppfatta någon form av växtenergi som kommer från den. När de studerar en bild av asteroiden tycker de att den mest av allt ser ut som ett gigantiskt frö.

 

Under natten börjar frön regna ner över Tokyo, och märkliga växter gror snart överallt. När tjejerna är på väg till skolan nästa morgon hittar de gatan full av zombielika människor, tömda på energi och kontrollerade av en växtdemon som börjar jaga Chibi-Usa. Sailorhjältinnorna besegrar den, men snart dyker Fiore upp igen. Han släpper sin mänskliga skepnad och visar sig vara en utomjording (av samma ras som Ale och Ann). En märklig, talande blomma sitter fäst på hans bröst. Luna och Artemis känner igen den - de kallar den Xenian.  En strid utbryter. Maskerade Rosen kommer dit och försöker tala Fiore tillrätta. Han förstår inte varför Mamoru har vänt sig mot honom men antar att Sailor Moon på något sätt har förhäxat hans vän, och anfaller henne. Maskerade Rosen försöker skydda henne och blir sin vana trogen svårt sårad. Den chockade Fiore lyfter då upp honom och försvinner.

Maskerade Rosen vaknar upp fjättrad i en kristall på den främmande asteroiden, där Fiore sköter om hans skada. Han kommer nu ihåg första gången de såg varandra:

Den lille pojken på sjukhuset var ensam - alldeles ensam. De sa till honom att hans föräldrar var döda, men skadan han hade fått i huvudet gjorde att han inte ens kunde minnas vilka de var.  Så en dag mötte han en annan pojke. Han sade att han inte hade någon annan heller, men nu kunde de vara med varandra så att ingen av dem behövde vara ensam längre...
Senare. Lille Fiore var tvungen att ge sig av. Lille Mamoru gav honom en avskedspresent, en röd ros. Fiore lovade att han skulle komma tillbaka en dag, och då skulle han återgälda hans gåva.

Mamoru hade i alla år trott att Fiores besök bara hade varit en dröm han haft under påverkan av sin hjärnskakning. Fiore berättar att han hade rest länge genom universum utan att ens minnas var han kom ifrån, tills han en dag kände Mamorus ensamhet och visste att han hade hittat en tvillingsjäl. Han kunde inte leva kvar på jorden, men sedan han gett sig av färdades han från planet till planet för att hitta en blomma åt Mamoru. Till slut fann han Xenian, och från det ögonblicket visste han att han måste döda alla på den onda planeten som hade gjort Mamoru ensam.

Luna och Artemis berättar för tjejerna att det i Månens Kungarike fanns en legend om den ondskefulla Xenian, en parasitisk blomma som reser genom rymden och stjäl livsenergi från olika planeter. För att kunna förflytta sig slår den rot på en sårbar person och kontrollerar honom genom att förvrida hans känslor. Katterna noterar också att växtdemonen de besegrade avgav energi av samma typ som den som kommer från asteroiden.

 

Sailorhjältinnorna teleporterar sig till asteroiden, vars yta nu är täckt av blommor. En myriad av växtdemoner gror upp ur blommorna och det blir en lång strid, som slutar med att de andra tjejerna tas tillfånga. Fiore använder dem som gisslan för att få Sailor Moon att släppa Månstaven. Xenians kontroll börjar vackla när han ser hur mycket de bryr sig om varandra, men blomman intalar honom att han måste döda dem för att få Mamoru att minnas deras vänskap.
     Den besatte och alltmer plågade Fiore anfaller Sailor Moon, förvissad att hon bara vill Mamoru illa och kommer att överge honom när hon har lyckats skilja dem åt. De andra tjejerna försöker berätta hur de själva var ensamma tills de mötte Annie, men det övertygar honom bara om att hon har lurat dem allihop. Han ska just utdela det dödande slaget när en röd ros träffar honom i bröstet - Maskerade Rosen har kommit lös. Alla blommorna vittrar bort och försvinner när Fiore förlorar sitt sista hopp om Mamoru. Sailorhjältinnorna börjar pusta ut, lättade över att jorden är räddad.
     Den desperate utomjordingen tänker dock inte lämna Mamoru åt någon. Han uppbådar Xenians alla krafter och använder dem för att ändra asteroidens färdriktning så att den rusar rakt mot jorden. Även om han själv dör kommer kollisionen att sprida ut dess frön över hela planeten. Xenian säger att den med glädje ska utrota jordens folk åt honom...

Sailor Moon inser att det nu bara finns ett sätt att stoppa asteroiden, även om det innebär en säker död för henne själv - hon måste använda Silverkristallen. Fiore inser faran mot hans plan och försöker ta Sailor Moons brosch, men hon säger bara att han inte är så ensam som han tror. Hon lägger sin hand på hans och visar honom ett minne:

Den lille pojken på sjukhuset grät. Hans nye vän skulle snart ge sig av, och han kunde inte göra något åt det. Då skulle han bli ensam igen. En liten flicka ute i korridoren hörde hans gråt och kom in för att försöka trösta honom. Hon hade just fått en lillebror och var på sjukhuset med en blombukett till sin mamma, men eftersom han var så ledsen kunde han få en blomma av henne. Annie tog ut en röd ros ur buketten och gav den till Mamoru.

Fiore inser chockat att det är den ros som han sedan fick i sin tur!  I samma ögonblick lyser Silverkristallen upp, och Xenian förintas helt av det bländande skenet. Fiore bara försvinner. Sailor Moon förvandlas till prinsessan Serenity medan de störtar ner mot jorden. Maskerade Rosen blir prins Endymion, och han och Sailorhjältinnorna hjälper till att skänka kraft åt Silverkristallen. Asteroiden rusar in i jordatmosfären och börjar brytas sönder, men Serenity ropar att hon kan göra vad som helst så länge hon har sina vänner vid sin sida. Gradvis svänger det stora klippblocket och alla fragmenten åt sidan, viker av från atmosfären och fortsätter ut i rymden. Silverkristallen glöder starkare och starkare - och splittras i hundratals små fragment. Prinsessan blir Sailor Moon igen och sjunker ihop... död.
     Sailorhjältinnorna samlas förtvivlade runt hennes livlösa kropp. De frågar sig bittert vad det var för mening med att rädda världen om de samtidigt måste förlora den person som var allra mest viktig för dem.  Då visar sig Fiore igen. Han tackar dem och säger att det är dags för honom att uppfylla sitt löfte på riktigt. Han räcker fram en blomma som innehåller all hans egen livsenergi och ger den till Maskerade Rosen. Sedan försvinner han, den här gången för gott. Maskerade Rosen tar blommans nektar på sina läppar och kysser Sailor Moon, en lång djup kyss. Ett vitt ljus lyser upp hennes brosch när Silverkristallen återbildas, och hon vaknar sakta till liv i hans armar...

 


Filmen motsvarar ingen historia från originalmangan. Den har däremot en del tydliga likheter med berättelsen om Ale och Ann, och regissören har i en intervju sagt att den var avsedd som en ny tolkning av samma grundidé.
     Kortfilmen ’Make Up! Sailor Senshi’ ("Förvandla oss! Sailorhjältinnor"), som i stort sett är en presentation av huvudpersonerna, visades tillsammans med filmen när den gick på bio i Japan.


Tillbaka till ’Vad händer sedan?’

Tillbaka till huvudsidan