Sailor Moon: Förvandlingar och attacker

"Okej!  Eeh... Jag har glömt bort vad jag skulle säga..."
     Annie (episod 2)Obs: Den här sidan skrevs aldrig färdig. Alla förvandlingar och attacker finns med, men den skulle ha innehållit många fler beskrivningar och kommentarer.

Det vore ganska fånigt av mig att försöka pilla in egna svenska översättningar av alla Sailor-fraser som används under hela seriens fem år. Istället har jag gjort den här lilla översikten, som kommer att utökas allteftersom jag lägger till fler sammanfattningar. För att vara enhetlig benämns alla fraser med sina originalnamn, men jag anger även de svenska versionerna när det finns några.

'Intro', 'beskr' och 'komm' betyder förstås introduktion, beskrivning och kommentar.Förvandlingar


Jupiter Power, Make Up

Mercury Star Power, Make Up

Sailor Moon

Man har inte fått se hur Sailor Venus fick sin förvandlingspenna, men man kan utgå från att hon har fått den av Artemis. De andra använder föremål (brosch/pennor) som de fick av Luna när de först träffades.

Moon Prism Power, Make Up   (sv: Månprisma, förvandla mej | Månkraft, förvandla mej)
Intro: episod 1
Komm: I de första avsnitten inleds sekvensen med en bild av Annies uppsträckta handflata. Från och med episod 7 har hon vänt på handen så man istället får se hennes handrygg med skimrande naglar.

Mercury Power, Make Up   (sv: Merkuriuskraft, förvandla mej)
Intro: episod 8

Mars Power, Make Up   (sv: Marskraft, förvandla mej)
Intro: episod 10

Jupiter Power, Make Up
Intro: episod 25

Venus Power, Make Up
Intro: episod 36  (Sailor Venus introduceras i episod 33, men man ser henne inte förvandla sig förrän tre avsnitt senare.)
Komm: Man vet inte hur länge Minako har använt den här förvandlingen när hon först dyker upp, eller hur hon förvandlade sig till Sailor V innan dess. I mangan använder hon frasen Moon Power Transform för att bli Sailor V - jfr Annies 'Månessens, förvandla mig till...'

Sailor Moon R

Moon Crystal Power är resultatet av den nya brosch som Annie får av drottning Serenitys ande. De andras Star-förvandlingar görs med nya förvandlingspennor som de får av Luna och Artemis, då katterna anser att tjejerna blivit starka och erfarna nog att kunna använda dem.

Moon Crystal Power, Make Up
Intro: episod 51

Mercury Star Power, Make Up
Intro: episod 62
Komm: Ami fäller en intressant kommentar innan hon förvandlar sig första gången; ingen har berättat vilken fras hon ska använda nu, men hon känner på sig vad hon ska säga.

Mars Star Power, Make Up
Intro: episod 63*

Jupiter Star Power, Make Up
Intro: episod 65*

Venus Star Power, Make Up
Intro: episod 65*

* Alla fyra tjejerna får sina nya förvandlingspennor i episod 62, men det är bara Sailor Mercury som förvandlar sig "framför kameran" den gången.

Sailor Moon S

Moon Cosmic Power, Make Up   Intro: episod 91
Crisis Make Up   Intro: episod 112
Moon Prism Power, Make Up   Intro: episod 103   (Sailor Chibi-Moons förvandling)
Uranus Planet Power, Make Up   Intro: episod 109
Neptune Planet Power, Make Up   Intro: episod 109
Pluto Planet Power, Make Up   Intro: episod 111

Man får aldrig se Sailor Saturn förvandla sig i TV-serien. De förvandlingssekvenser med henne som man kan hitta på nätet kommer från TV-spel eller är gjorda av fans.

Sailor Moon SuperS

Moon Crisis Make Up   Intro: episod 131   (En kombinerad förvandling som Sailor Moon och Sailor Chibi-Moon utför tillsammans)
Mercury Crystal Power, Make Up   Intro: episod 151
Mars Crystal Power, Make Up   Intro: episod 152
Jupiter Crystal Power, Make Up   Intro: episod 154
Venus Crystal Power, Make Up   Intro: episod 154

Sailor Stars

Moon Eternal Make Up   Intro: episod 168
Fighter Star Power, Make Up   Intro: episod 176
Maker Star Power, Make Up   Intro: episod 177
Healer Star Power, Make Up   Intro: episod 178

Sailor Chibi-Chibi förvandlar sig i episod 187, men hon säger ingenting.


Attacker


Moon Princess Halation

förenad attack

De flesta västerländska serier behandlar "superkrafter" som ganska mekanistiska och inbördes separata fenomen (ex, Spindelmannens spindelsinne och hans förmåga att gå på väggar är helt olika saker och påverkar inte varandra). En Sailorhjältinna har däremot en kraft, som kan användas på flera olika sätt. Synsättet kommer antagligen från det asiatiska kampsports-konceptet; attackerna är "stridstekniker" som tjejerna lär sig behärska allteftersom de "graderar" till nya nivåer.

Sailor Moon

Sailor
Moon
Moon Tiara Action   (sv: Måntiara, Attack)
Intro: episod 1
Beskr: Sailor Moon lyfter av Måntiaran från huvudet med två fingrar. Dess juvel lyser upp och tiaran själv börjar glöda. Hon håller den svävande ovanför fingertopparna och spinner runt ett varv medan den omformas till en vitglödande skiva. Sedan ropar hon ut attacken och kastar iväg tiaran med en kraftfull backhand. Den börjar rotera medan den flyger, och pulveriserar fiender som träffas av den i en urladdning av ljus. Den kan även användas i kombination med andra Sailorhjältinnors attacker. Energin i dem absorberas då av tiaran och förstärker den.
Komm: Sailor Moons kraft skiljer sig från de andras i att den i hög grad är manifesterad i föremål. De övriga Sailorhjältinnornas tiaror är också magiska (de lyser t ex när de överför kraft till henne), men det är bara Jupiter som använder sin i strid. Måntiaran används emellanåt under hela seriens lopp, även sedan Sailor Moon för länge sedan övergått till andra attacker.

Moon Tiara Stardust   (sv: Måntiarans Stjärnstoff)
Intro: episod 5
Beskr: Som Moon Tiara Action, men istället för att flyga rakt på fiender cirklar den ovanför sitt mål medan den strör ut skimrande vitt ljus som bryter förtrollningar över det. Används mot oskyldiga personer som blivit förvandlade av demonisk magi.
Komm: Attacken har bara setts i bruk en gång.

Moon Healing Escalation
Intro: episod 25
Beskr: Sailor Moon håller upp Månstaven framför sig och spinner runt ett par varv medan hon svänger den omkring sig. Den sprider en vag dimma av glimrande ljus efter sig. Sedan "ritar" hon en cirkel av skarpare vitt ljus i luften och stannar med Månspiran över huvudet. Luften kring fienden fylls av ett vitt ljusskimmer som renar honom/henne från demonisk magi (klart mer våldsamt än Moon Tiara Stardust). Efter episod 34 är Silverkristallen infattad i spiran och bidrar med lite ljusshow i attacksekvensens början.  När den själv används i strid avger den strålar av bländande vitt ljus, men det är Silverkristallens egen kraft, inte en Moon Healing Escalation.
Komm: Attacken används främst mot människor som åter blivit demoner efter att ha förlorat sina Regnbågskristaller. Det man bör komma ihåg här är att Månstaven var regalsymbol för den kungliga familjen i Månens Kungarike - och Regnbågskristallerna är ju delar av Silverkristallen...

Sailor Moons skrik-attack med de soniska hårsmyckena har aldrig namngivits, men den återkommer i en episod av SuperS.
 
Sailor
Mercury 
Shabon Spray   (sv: Bubbelspray)
Intro: episod 8
Beskr: Sailor Mercury håller fram händerna och ett klot av vitt ljus formas mellan hennes handflator. Hon spinner runt ett varv och slår sedan rakt ut med armarna. Klotet splittras i en myriad av bubblor som snabbt sprider ut sig och bildar en tjock, iskall dimma. Den förblindar och disorienterar fiender, men andra Sailorhjältinnor kan se obehindrat i den.
Komm: Sailor Mercury använder ibland Shabon Spray även sedan hon har lärt sig andra, rent offensiva attacker. Dess taktiska värde kan knappast överskattas.


Fire Soul

Supreme Thunder

Crescent Beam

Sailor
Mars
Fire Soul   (sv: Eldsjäl)
Intro: episod 10
Beskr: Sailor Mars knäpper sina händer med utsträckta pekfingrar framför sig, och koncentrerar sig hårt. Ett virvlande eldklot bildas över hennes fingertoppar. Det hänger i luften och växer ett par sekunder innan det "avfyras" och skjuter iväg från henne i en spiralformad bana. Sailor Mars kan synbarligt fritt variera eldklotets styrka. Om hon vill kan det också lägga sig som ett eldhav över ett område på marken.
Komm: Fire Soul är en dödlig attack, men lite svårhanterlig; de andra tjejerna blir då och då svedda i kanten av den.

Rais exorcism 'Akuryou Taisan' introduceras också i episod 10, men den har egentligen inget med att hon är en Sailorhjältinna att göra.
 
Sailor
Jupiter
Mercury 
Supreme Thunder
Intro: episod 25
Beskr: Sailor Jupiter korsar händerna med utsträckta pek- och lillfingrar framför sig. En smal antenn åker upp från hennes tiara, och en blixt slår ner i den uppifrån. Energin sprakar och gnistrar runtom hennes huvud för någon sekund medan hon kryper ihop, sedan slår hon ut med armarna och den skjuts iväg framåt i en kaskad av gnistrande ljusbågar.
Komm: En mycket destruktiv attack, men den kräver lite manöverutrymme. De andra brukar inte vilja vara alltför nära henne när hon utlöser den.
 
Sailor
Venus
Crescent Beam
Intro: episod 33
Beskr: Sailor Venus håller upp höger arm över sig med utsträckt pekfinger. Guldfärgat ljus dras ihop i form av två motställda halvmånar vid hennes fingertopp. Hon fäller ner armen och pekar mot fienden medan hon korsar vänster arm över den högra, och skjuter iväg en smal, skarp stråle av gyllene energi från fingret.
Komm: En kraftfull attack med stor precision. Sailor Venus har speciellt i början en viss förkärlek för kreativt prickskytte.

Sailor Moon R

   
Shine Aqua Illusion

Sparkling Wide Pressure

Sailorhjältinnorna (utom Moon) "uppgraderas" två gånger i Sailor Moon R. De upptäcker att deras kraft har växt med större erfarenhet, och får som ett resultat förstärkta versioner av sina gamla attacker. Katterna ger dem då ny och bättre förvandlingsutrustning som låter dem utnyttja kraften fullt ut. De första nya attackerna används alltså bara i någon episod eller två.

Sailor
Moon
Moon Princess Halation
Intro: episod 51
Beskr: Sailor Moon håller fram Månstaven som lyser, skimrar och tindrar under några sekunder medan en fullmåne fyller bakgrunden. Sedan spinner hon runt några varv medan hon svänger och snurrar staven, innan hon ropar ut attacken, pekar med Månstaven mot fienden och stannar. En våg av små glimmande ljusblixtar strömmar ut i en spiral från den, följd av en glödande månskära som virvlar iväg som en bumerang. Fienden omges av rosaskimrande ljus och reduceras till fint damm.
Komm: Den nya Månstaven (och följaktligen attacken) är drottning Serenitys gåva till sin dotter för att hon ska kunna skydda alla dem hon älskar när Silverkristallen fortfarande är försvagad. Det är av visst jämförande intresse lite längre fram. ^_^
 
Sailor
Mercury 
Shabon Spray Freezing
Intro: episod 53
Beskr: Som Shabon Spray, men dimman är mycket kallare; den kondenserar sig kring fienden och fryser till is. Till skillnad från den första kan attacken alltså användas offensivt.
Komm: I episod 80 använder Mercury också en 'Double Shabon Spray Freezing', som ser likadan ut. Lite lustigt med tanke på den svenska dubbningens 'Dubbelbubbelspray' i episod 13...

Shine Aqua Illusion
Intro: episod 62
Beskr: En droppe faller, och stänker upp i en dansande spiral av vatten och glittrande ljus. Sailor Mercury är inuti spiralen och roterar fridfullt med händerna mot bröstet. Hon sprider långsamt armarna och lyfter dem över huvudet, och spiralen drar ihop sig kring hennes händer. Sedan spinner hon runt och slungar iväg den som en virvlande vattenkaskad. Den träffar först målet med våldsam kraft, och fryser till is omedelbart efteråt.
Komm: Mercury får med tiden större och större kontroll över attacken. I Sailor Moon S använder hon den vid ett tillfälle för att resa en cirkelrund mur av is.
 
Sailor
Mars
Fire Soul Bird
Intro: episod 54
Beskr: Som Fire Soul, men Sailor Mars kastar också iväg en ofuda (hennes exorcist-papper). Eldklotet träffar den, och växer till ett moln av flammor som formar sig till en brinnande fågel och dyker ner mot fienden.

Burning Mandala
Intro: episod 63
Beskr: Eld strömmar från Sailor Mars' ena fingertopp, och hon "ritar" en brinnande cirkel i luften, ställer sig i dess mitt och sticker ut båda händerna i den. Den kondenseras till en cirkel av åtta mindre ringar med skrivtecken (i sanskrit). Hon för samman sina händer framför sig, lågorna följer efter och dras ihop, och skjuter sedan iväg mot fienden som åtta ringar av eld.
Komm: 'Mandala' är en buddhistisk symbolcirkel. Andra centrala metoder för besvärjande är mudra (gester) och mantra (ord), som hon ju också brukar använda regelbundet.
 
Sailor
Jupiter
Supreme Thunder Dragon
Intro: episod 55
Beskr: Som Supreme Thunder, men energikaskaden växer till en stor blixtrande drake som lyfter, dyker ner och hugger mot fienden.

Sparkling Wide Pressure
Intro: episod 65
Beskr: Sailor Jupiter håller upp händerna framför sig medan blixtar sprakar mellan hennes handflator. Hon för ihop händerna och vrider sig ett kvarts varv medan hon "bakar ihop" energin i höger hand och drar högerarmen bakåt. Sedan slungar hon iväg den mot fienden (liknar ett kast i baseball) som en glödande klotblixt.


Sailor
Venus
Crescent Beam Shower
Intro: episod 52
Beskr: Som Crescent Beam, men strålen delar upp sig i en svärm av mindre ljus som bombarderar fienden med många samtidiga träffar.

Venus Love-Me Chain
Intro: episod 65
Beskr: Sailor Venus koncentrerar sig och omsluts av en kraftig uppåtvind, sedan formar mängder av små lysande hjärtan en kedja av energi som flödar runt henne i en spiral. Hon håller upp höger hand över huvudet med pek- och lillfinger utsträckta, fäller ner armen, och kedjans övre ände skjuter iväg mot målet i den riktning hon pekar. Hon har sedan full kontroll över dess rörelser.
Komm: En högst mångsidig attack som kan användas för att skada fiender, som fångstredskap eller t ex för att klättra. Kedjan försvinner inte förrän hon tillåter det.


Sailor-
team
Sailor Planet Power
Intro: episod 72
Beskr: De fem Sailorhjältinnorna ställer sig i en ring och tar varandras händer. De börjar glöda och skimra i alla regnbågens färger (varvat med en bild av ett roterande stenhjul med deras symboler på). En pelare av skarpt vitt ljus skjuter upp från cirkelns mitt, träffar målet och förgör det. Attacken används bara mot mycket kraftfulla fiender.
Komm: Helheten är större än summan av delarna. Ju längre serien fortskrider, desto vanligare blir det att Sailorhjältinnorna förenar sina krafter - för anfall, för att ge skydd, för att överföra kraft till Sailor Moon eller till Silverkristallen... Kristall-Tokyos hjältinnor innesluter tillsammans hela det väldiga Kristallpalatset i en skyddsbarriär under kriget mot den Svarta Månen. Allt tyder på att det är där som Sailorhjältinnors verkliga makt ligger.

 

Sailor Planet Attack
Intro: episod 82
Beskr: Första gången är den bara en variant av ovanstående attack - ljuspelaren delas upp i fem mindre ljus i olika färger som dyker ner mot målet.  När de senare använder den i Sailor Moon S står de inte i ring utan börjar glöda var för sig, ställer sig samlade i grupp och koncentrerar sig. Därefter vänder riktar de sina handflator mot fienden och avfyrar tillsammans en grov, regnbågsfärgad stråle.

Sailor Moon S

Moon Spiral Heart Attack   Intro: episod 91
Rainbow Moon Heart Ache   Intro: episod 112
Pink Sugar Heart Attack   Intro: episod 103
Team: Silver Crystal Power   Intro: S-filmen
World Shaking   Intro: episod 92
Deep Submerge   Intro: episod 92
Dead Scream   Intro: episod 112
Death Reborn Revolution   Intro: episod 125   (Sailor Saturns attack som ska förgöra världen. Den används i TV-serien men man får inte se den i aktion eller höra vad hon ropar; namnet är från mangan.)

Sailor Moon SuperS

Moon Gorgeous Meditation   Intro: episod 128   (Används i episod 128, namnges och visas helt först i episod 130.)
Mercury Aqua Rhapsody   Intro: episod 151
Mercury Aqua Mirage   Intro: Ami-chan no Hatsukoi
Mars Flame Sniper   Intro: episod 152
Super Supreme Thunder   Intro: episod 147
Jupiter Oak Evolution   Intro: episod 154
Venus Love and Beauty Shock   Intro: episod 154
Twinkle Yell   Intro: episod 131
Space Sword Blaster   Intro: SuperS-filmen
Submarine Reflection   Intro: SuperS-filmen

Sailor Stars

Starlight Honeymoon Therapy Kiss   Intro: episod 168   (Används i episod 168, namnges och visas helt först i episod 173.)
Silver Moon Crystal Power Kiss   Intro: episod 187
Silence Glaive Surprise   Intro: episod 172
Silence Wall   Intro: episod 172
Star Serious Laser   Intro: episod 173
Star Gentle Uterus   Intro: episod 174   (Ja, 'uterus' betyder livmoder...)
Star Sensitive Inferno   Intro: episod 175

Man bör hålla i minnet att många fiender också har speciella attacker. T ex sågs Neflite använda sin Starlight Attack (Stjärnljus, Attack) mot Sailor Moon i episod 23.  Maskerade Rosens attacker har däremot inga namn i TV-serien; på sin höjd grymtar han lite. ^_^


Övrigt


Moon Power

Sailor Teleport

(Sailor
Moon)
Moon Power ... Ni Nare   (sv: Månessens, förvandla mig till en ...)
Intro: episod 3
Beskr: Annie håller upp sin Förvandlingspenna och säger vad hon vill bli. Små dansande ljus skjuter ut från juvelen på pennan, man ser henne för ett ögonblick i silhuett mot fullmånen, sedan står hon förvandlad medan två studsande stjärnor av ljus stiger upp förbi henne.
Komm: Hon brukar aldrig använda sig av Moon Power som Sailor Moon, bara när hon är Annie Tsukino.  I originalmangan har Minako en månskäre-formad sminkask som bl a fyller en liknande funktion.
 
Sailor-
team
Sailor Teleport
Intro: episod 45
Beskr: De fem Sailorhjältinnorna ställer sig i en ring, tar varandras händer och koncentrerar sig. Vitt ljus stiger från ringens mitt och en stark uppåtvind lyfter deras hår. Underlaget spräcks i en cirkel runtom dem, och lösa bitar av sten och betong (eller vad de nu står på) börjar lätta från marken när ljuset plötsligt tilltar kraftigt i styrka. Sedan slocknar det och tjejerna är försvunna. De materialiseras någon annanstans i en glob av energi.
Komm: Det kanske mest imponerande exemplet på vad Sailorhjältinnorna kan göra när de förenar sina krafter. Sailor Teleport används bara vid mycket speciella tillfällen men har en svaghet; den kräver hela teamets medverkan, så om en av tjejerna försvinner kan de andra inte teleportera sig.
 
Chibusa  Luna-P Henge
Intro: episod 60
Beskr: Chibusa studsar snabbt Luna-P mot marken några gånger och låter den sedan studsa upp i luften över henne. Den roterar några varv kring sin egen axel och förvandlas till någonting annat i en kort rökpuff. Ballongen återtar sin ursprungsform så fort hon inte använder föremålet längre.
Komm: Luna-P är länkad till Chibusa, så troligen kan ingen annan använda den på det här sättet. Hon kunde det däremot även när hon var Svarta Ladyn.

Luna-P Magic
Intro: episod 62
Beskr: Chibusa håller ballongen framför sig och uttalar kommandot. Den trollar då fram något annat istället för att förvandlas själv.


Tillbaka till 'Vad händer sedan'.

Tillbaka till huvudsidan