Sailor Moon R (ep. 47-89): Översikt

"Sailor Moon is a compass pointing our way in this age of psychological confusion."
     Clay Griffith, Animerica #4/96Liksom seriens första år handlar om Sailorhjältinnornas förflutna, handlar Sailor Moon R om deras framtid ("ödet är dolt, går ej att se" stämmer inte längre här). Tillsammans bildar de kärnan för den interna mytologi som serien bygger på.
     Det ovanliga med R är att den består av två separata halvor med helt skilda historier.’Ale&Ann-serien’ - ibland kallad Sailor Moon R(eturn) - omfattar episoderna 47-59.  Annie är en vanlig 14-åring och har inga värre motståndare än fröken Haruna och en irriterande kille som kallar henne "lilla stumpan". De enda som fortfarande minns vad som har hänt är Luna och Artemis, men de respekterar prinsessans önskan att leva ett normalt, fridfullt liv och håller sig undan.

Två månader efter slutstriden mot det Mörka Kungariket anländer två dryadiska utomjordingar vid namn Ale och Ann till jorden tillsammans med deras "förälder", det magiska Djävulsträdet. Det var en gång källan till allt liv på deras hemplanet (de lever på energi från det) men trädet är nu sakta döende och de är de sista av sitt folk. För att själva överleva måste de hitta ny energi till trädet - livsenergi från människor. Istället för demoner använder de magiskt skapade tjänare, sk cardians, som ger sig ut och suger upp energi åt dem. En cardian framkallas genom att Ann väljer ut ett kort från en magisk kortlek, som Ale sedan ger liv genom att spela på en flöjt. Om den återvänder från sitt uppdrag förvandlas den tillbaka till ett kort igen.
     Luna tvingas återuppväcka Annie (som är väldigt tveksam över att behöva bli Sailor Moon igen), och senare även de andra Sailorhjältinnorna, för att försvara Tokyo mot det här nya hotet. Till Annies förtvivlan visar det sig däremot vara omöjligt att återställa Mamorus minnen. Han är nu precis samma spydiga typ som han var från början, och förstår inte varför den korkade lillstumpan plötsligt vill berätta sagor om prinsar och prinsessor för honom.

Ale och Ann flyttar in i ett tomt hus - Djävulsträdet placeras i ett dolt rum som är större på insidan än på utsidan - och tar sig mänskliga alias som syskonen Sejuro (Ale) och Natsumi (Ann). När de sedan börjar på Juubans grundskola hamnar Natsumi i Annies klass. Deras plan att smälta in i omgivningen fungerar inte riktigt, för de blir snabbt betraktade som lite konstiga.
     En stor del av handlingen cirklar kring de två utomjordingarnas försök att begripa sig på jordmänniskornas värld och alla dess underligheter. Framför allt har de svårt att förstå det märkliga begreppet kärlek, för trots att de älskar varandra har de en ganska dimmig uppfattning om vad deras känslor egentligen betyder. Det gör bl a att ingen av dem fattar idén om trohet; Natsumi blir ganska snart förtjust i Mamoru och Sejuro börjar uppvakta Annie, vilket krånglar till situationen rejält för alla inblandade.

 

I episod 49 dyker en ny figur upp för att hjälpa Sailorhjältinnorna i Maskerade Rosens frånvaro - den mystiske Månljusets Riddare gör stilfulla entréer, kastar (vita) rosor och håller små uppmuntrande tal för tjejerna. Likheten med den Maskerade Rosen är minst sagt uppenbar, så Annie är först övertygad om att han är Mamoru som på något vis har fått en ny identitet. Mysteriet tätnar dock ganska snart när Mamoru hamnar mitt uppe i en strid och Månljusets Riddare kommer till undsättning; de pratar t o m med varandra medan en förbryllad Sailor Moon ser på.

Hjältinnorna upplever en del omvälvningar under den här perioden. Silverkristallen och Månstaven försvann ju på Nordpolen i episod 46, så Sailor Moon har fått återgå till att använda Måntiaran, men nu slutar den plötsligt att fungera. Sedan, i episod 51, spräcks broschen och Annie förvandlas tillbaka under en strid mot en cardian. Luna förklarar att hon inte kan använda sin kraft om hon inte verkligen vill vara Sailor Moon, men utan den kan hon inte heller beskydda dem hon älskar. Annie och Luna blir till synes förintade av cardianen.  I en astral dröm svävar de inuti hennes hjärta (inte blodpumpsorganet utan... ja, ni fattar) där de möter drottning Selenes ande igen. Hon ger Annie tillbaka Silverkristallen, infattad i en ny brosch. Sailor Moon återvänder med en ny förvandling och ett nytt vapen, kallat Månstaven liksom sin föregångare.
     Under de nästföljande episoderna upptäcker även de andra tjejerna olika dolda sidor av sig själva och lär sig nya attacker.

Ale och Ann får med tiden allt större problem. Djävulsträdet mår inte bra av den energi de samlar ihop till det, och de börjar få svårare och svårare att kontrollera sina cardians. Ingen av dem lyckas heller identifiera den varma känsla som de upplever när de är nära Annie och Mamoru, fastän båda två konstant retar upp varandra med sina små vänsterflörtar.

I episod 58 inträffar en incident när Annie råkar se trädet, som får Ann att misstänka att det skulle tillfriskna om det fick Annies energi. Det gör också att de andra tjejerna räknar ut Sejuros och Natsumis identiteter. Annie har svårt att tro på det så hon går hem till dem för att undersöka saken, och får sällskap av Mamoru på vägen dit. Under ett obevakat ögonblick kastar Natsumi in Annie till trädet med en cardian. När den attackerar henne vaknar trädet till liv; det börjar växa okontrollerat och krossar byggnadens väggar med sina tentakelliknande grenar just när de andra tjejerna kommer dit.
     Striden som utbryter i episod 59 blir en alla-mot-alla där trädet anfaller allt som rör sig medan de svartsjuka utomjordingarna finner sig på delvis motsatta sidor vad gäller Mamoru och Annie. Det hela blir inte bättre av att Annie måste förvandla sig inför deras ögon. Sailorhjältinnorna och Månljusets Riddare dyker upp, och Mamoru blir än en gång dödligt skadad när han tar emot en attack avsedd för Sailor Moon. Ale förstår då till sist vad kärlek egentligen innebär, men den förbittrade Ann vill inte lyssna på någon av dem - inte förrän trädet försöker döda Ale. Hon kastar sig framför honom och blir genomborrad av en vass gren.  Ann dör i Ales armar, och för en stund blir allting tyst. Sedan börjar Djävulsträdet tala.

 

Det stönar att det har dödat sitt eget barn. Allihop, inte minst Ale, lyssnar förvånat när trädet berättar hur det flydde ut i rymden när det folk det hade skapat utplånade varandra i ett stort krig. Ale och Ann föddes från dess frökapslar under resan, men trädet var tvunget att försänka sig i dvala för att överleva. Därför kunde det aldrig berätta för dem att de inte var så ensamma som de trodde, eller att vad det behövde för att leva inte var energi, utan kärlek. Trädet skrumpnar av den blinda vreden i sitt tidigare utbrott men använder det sista av sin kraft till att återuppliva Ann. Sailor Moon renar trädet, som återskapas som ett litet plantskott.
     Mamoru ligger döende. Månljusets Riddare demaskerar sig och visar sig vara... Mamoru. Han förklarar att Endymions kärlek till Serenity var för stark för att Silverkristallen skulle kunna utradera den (i episod 46), så den del av honom som kämpade för att beskydda henne separerades från hans vanliga jag och fick ett eget liv. Han smälter ihop med den vanlige Mamoru och lägger sin livskraft till hans. Mamoru vaknar upp igen, och den här gången har han alla sina minnen i behåll - Sailor Moon har slutligen fått sin pojkvän tillbaka.
     Ale och Ann lämnar jorden med trädets skott för att hitta en ny planet där det kan gro av deras kärlek. Ett förälskat par ser på när ett annat ger sig av.


Den här delen av serien motsvarar inte någon historia från originalmangan. 

’Svarta Månen-serien’ - ibland kallad Sailor Moon R(omance) - utgörs av episoderna 60-88. Den startar med en smäll: Annie och Mamoru har äntligen blivit ihop och är ute på sin första träff. Deras första kyss avbryts när en liten flicka ramlar ner från skyn och landar i huvudet på Annie. Hon säger sig heta Annie Tsukino, och får smeknamnet Chibusa. (Chibi-Usa på japanska; "Lilla Usagi". Hade de följt det på svenska så hade hon väl fått heta "Lill-Ann"...)
     Hon beter sig väldigt hotfullt och aggressivt så fort hon får veta Annies namn, och kräver att få Silverkristallen av henne! De förstår inte hur hon kan känna till den - givetvis får hon den inte - men den märkliga flickan är minst sagt ovillig att samarbeta. Eftersom hon inte vet exakt var kristallen finns beslutar hon sig för att bevaka Annie.

Chibusa har med sig Luna-P, en ytterst mångsidig magisk ballong som liknar Luna. Med hjälp av den hypnotiserar hon Annies familj att tro att hon är en kusin till Annie och Shino, och flyttar prompt in hos dem. Annie blir förstås rasande över det, men övertalas av Luna att tills vidare låta flickan stanna där så att de kan hålla ett öga på henne. Luna-P har dock många fler användningsområden än de tror; ballongen fungerar bl a som en kommunikator, och Chibusa pratar med någon genom den när ingen ser på - någon som hon kallar ’Pu’. Hon är egentligen rädd och förvirrad, och vill helst bara återvända hem därifrån hon kom, men Pu säger att hon måste stanna och leta efter Silverkristallen för att rädda sina föräldrar.
     Mystiken runt flickan tätnar bara mer ju fler detaljer som framkommer. När Maskerade Rosen håller i henne får han visioner av ett enormt torn av kristall. Hon visar sig också ha en ofrivillig förmåga att avge energistrålar när hon blir uppjagad, samtidigt som en glödande månskära visar sig i hennes panna...

Ungefär samtidigt som Chibusa dyker upp lägger sig ett rymdskepp i omloppsbana runt jorden. Ombord finns den kylige Rubeus och Hemsökelsens Fyra Systrar: Calver, Petzite, Kermasite och Bertesite. De lyder under Wiseman, en mystisk siare i kåpa som ibland uppenbarar sig i ett hologram och ger Rubeus instruktioner.
     Alla detaljer avslöjas inte förrän långt senare, men de kommer från framtiden - från planeten Nemesis, den Svarta Månen (som antas cirkla utanför Pluto), och den ligger i krig mot en stad vid namn Kristall-Tokyo. Deras uppdrag är dels att fånga "lillflickan" som enligt Wiseman har Silverkristallen, dels att göra förändringar i nutiden som gynnar den Svarta Månens sida i det framtida kriget. Rubeus’ plan för det sistnämnda är att lokalisera och korrumpera de platser där spetsarna i den stjärnformade staden kommer att ligga; Kristallpunkterna är Kristall-Tokyos magiska fundament och genom att besudla dem med Svart Kraft försvagar man själva staden. Alla platserna finns på olika ställen i dagens Tokyo.


Under ’Rubeus-sviten’ stannar Rubeus själv vanligen ombord medan Hemsökelsens Systrar utför hans uppdrag. Till sin hjälp har de articifiella varelser, sk droider, som fungerar som deras hantlangare på samma sätt som det Mörka Kungarikets demoner eller Ales och Anns cardians. Systarna själva är grymma men ganska färgstarka, och har i högsta grad mänskliga drömmar och svagheter. De är långt mer sympatiska än sin kallblodige ledare.
     Annies misstankar om att hennes falska kusin är en ny fiende skingras snabbt när Kermasite dyker upp i Hikawatemplet och anfaller dem för att komma åt Chibusa, som hon misstänker är "lillflickan". Silverkristallens verkliga ägare till trots visar det sig att hennes antagande är riktigt - det är Chibusa de letar efter.

Annie får dock snart problem av ett helt annat slag. Mamoru verkar först bekymrad över något... och i episod 61 gör han helt abrupt slut med henne! Annie förstår inte vad som har hänt och är nära att gå ner för räkning ett tag, men hon svär att hon ska få honom tillbaka. Fastän han undviker henne till vardags dyker han upp som Maskerade Rosen även i fortsättningen, vilket snarast gör det hela mer smärtsamt för dem båda. Mamoru börjar istället umgås desto mer med Chibusa, som uppnosigt hävdar att han är hennes kille. Annie blir lindrigt sagt sur på den lilla snorvalpen...
     Ami har också personliga bekymmer vid den här tiden. Hon har länge funderat på att börja plugga i Tyskland, och är nu till Annies förtvivlan på väg att flytta utomlands. Hon ändrar sig dock i sista stund när hon inser att hon inte kan svika sin plikt som Sailorhjältinna.
     Lite senare introduceras Motokis yngre syster Unazuki (som inte namnges på svenska). Hon jobbar i Crown-kaféet ovanför spelhallen, som med tiden blir en vanlig träffpunkt för tjejerna.

 

Annie har nu haft sin nya brosch ett tag medan de andra har fortsatt använda sin gamla utrustning, men tjejernas kraft har växt med deras erfarenhet. I episod 62 får de nya kommunikatorer - som bärs runt handleden - och nya förvandlingspennor av katterna. Med dem får de nya attacker och nya förvandlingar. Längre fram lär de sig också en kraftfull gemensam attack, ’Sailorattack’, som de utför tillsammans.
     Tjejerna möter efterhand Rubeus och Systrarna, och får höra talas om framtiden, Kristall-Tokyo och den Svarta Månen (i episod 68, som inte har visats i Sverige). De får reda på att Pu skickade Chibusa tillbaka i tiden för att få hjälp av Sailor Moon att rädda sin mamma. Wiseman nämner vid ett tillfälle också att Kristall-Tokyo försvaras av Sailorhjältinnor.

Kort efteråt avslöjas orsaken att Mamoru gjorde slut. Varje natt plågas han av en återkommande dröm där han och Annie slits från varandra under deras bröllop, och en röst säger att något fruktansvärt kommer att hända Sailor Moon om han inte håller sig borta från henne. Mamoru (som ju har vägletts av mystiska sanndrömmar i hela sitt liv) kan inte ignorera det utan låtsas sammanbitet som om han inte längre älskar Annie, men situationen håller långsamt på att förtära dem båda två.
     Stämningen ombord på rymdskeppet försämras gradvis då Rubeus alltmer behandlar de Fyra Systrarna som simpelt tjänstefolk. Kermasite är förälskad i honom, men tvingas slutligen erkänna att hennes kärlek är obesvarad när han vägrar hjälpa henne efter en misslyckad attack mot Hikawatemplet i episod 70. Sailor Mars ser Kermasites ångest och försvarar henne mot de andra Sailorhjältinnorna. Kermasite inser då den verkliga innebörden av att bry sig om varandra. Hon byter sida, och Sailor Moon hjälper henne att förvandlas till en vanlig människa. De övriga Systrarna försäkrar Rubeus att de inte kommer att förråda den Svarta Månen, men det är redan försent. Inom kort inser Bertesite, och senare även Calver och Petzite, vad Kermasite redan har förstått och avviker en efter en tills Rubeus är ensam kvar.
     I samband med det här upptäcker Chibusa tjejernas identiteter, och att det faktiskt är Annie som har Silverkristallen. Det upptäcker Rubeus också.

 

Episod 73 introducerar en annan av den Svarta Månens hejdukar när den fala Esmeralda belåtet meddelar Rubeus att deras överordnade betraktar hans uppdrag som ett fiasko. Han tänker dock återfå sin ställning genom att ta Silverkristallen. Samtidigt intalar Chibusa sig själv att en sån klant som Annie inte förtjänar att ha kristallen. Hon stjäl hennes brosch och försöker ta sig hem, men lyckas bara locka Rubeus till sig. De andra Sailorhjältinnorna håller honom borta från henne men blir själva fångade och tas ombord på rymdskeppet som gisslan.
     En förbittrad Sailor Moon försöker utmana Rubeus ensam, men Chibusa har samvetskval och smyger efter henne. De förs ombord på skeppet till en ojämn strid där Rubeus har ett klart övertag, tills Chibusa lyckas sabotera rymdskeppet. Dess känsliga kristallmaskineri börjar överhettas och Sailorhjältinnorna teleporterar sig därifrån. Rubeus får nu smaka sin egen medicin när Esmeralda visar sig... bara för att håna honom för hans misslyckande. Rymdskeppet exploderar med en skrikande Rubeus ombord.

 

I episod 75 presenteras mycket av det som tidigare bara har antytts. Wiseman och Esmeralda är tjänare åt den Svarta Månens härskare, den självupptagne prins Diamund och hans melankoliske bror Saffir. Deras makt kommer från den Svarta Kristallen (inte att förväxla med den Svarta Kristall som Neflite skapade) som drar sin styrka från det eviga mörkret bortom den Svarta Porten. Dess kraft är nästan obegränsad, och det finns bara en sak som står mellan dem och erövringen av hela universum: Silverkristallen.
     Samtidigt upptäcker Sailor Moon och de andra vem ’Pu’ är. Under en vaken dröm ser de det omtalade Kristall-Tokyo under belägring och får en skymt av Chibusas mamma, som ligger i dvala inkapslad i kristall.


Episod 76 inleder ’Esmeralda-sviten’. Esmeralda tar Rubeus’ plats men vill ha snabbare resultat, och planerar att besegra Kristall-Tokyo genom att förgöra världen på 1900-talet! Hon placerar speciella kristallstatyetter på utvalda platser där de frigör Svart Kraft; när tillräckligt många är i position kommer den Svarta Porten att öppnas och den Svarta Kristallens kraft utplånar världen. En bieffekt är att folk blir elaka och illvilliga när Svart Kraft släpps ut i området - en varningssignal för Sailorhjältinnorna, som för en tid får fullt upp med att hitta och bekämpa de droider som försvarar statyetterna.

Annie får i episod 77 samma mystiska dröm som Mamoru har haft och förstår nu att han har hållit sig undan för att skydda henne. Hon försöker övertyga honom att hon inte bryr sig om några faror om han finns vid hennes sida. Han vill först stå fast vid sitt plågsamma beslut och är svår att övertala, men inser så småningom att deras framtid tillsammans är meningslös om de inte har någon nutid tillsammans.  Det blir ingen dramatiskt blixtrande upplösning, bara en enkel återförening i en park, men Annie och Mamoru har återfått varandra.
     Lite senare börjar Chibusa i skolan och får nya kompisar, framför allt en tjej vid namn Momoko och en kille som heter Kyusuke (inte namngiven på svenska). De syns bara ett par gånger här, men kommer att dyka upp regelbundet längre fram i serien.

 

I episod 82 reser så allihop till 3000-talet, Chibusas framtid, för att konfrontera fienden. På vägen möter de ’Pu’ - Tidsportens väktare, Sailor Pluto. Inte ens katterna har sett henne förut, men det fanns legender på månen om Tidens gåtfulla hjältinna som står ensam på vakt i skymningslandet med sitt vapen, den fruktade Tidsstaven. Sailor Pluto upprätthåller mäktiga tabun mot att manipulera och ändra tiden; den Svarta Månen har lyckats ta sig förbi henne med hjälp av den Svarta Kristallen.
     De når efterhand det skövlade Kristall-Tokyo. Det finns inte längre någon där som kan möta dem, men en astral skepnad visar sig för dem; stadens monark, kung Endymion - Maskerade Rosens framtida jag. Han tar dem till Kristallpalatset och berättar om ting som komma skall:

Någon gång i framtiden inträffade en global katastrof, och världen försänktes i en tusenårig frusen sömn. Sailor Moon använde sin kraft för att uppväcka den och skapade en fristad för människorna, det glittrande utopia som är känt som Kristall-Tokyo. För att kunna göra detta måste hon först rena jordens folk från ondska med hjälp av Silverkristallen. Det fanns dock de som inte ville bli renade; ett inbördeskrig bröt ut, men Serenity och Endymion slog tillsammans ner revolten. De av dem som fortfarande vägrade renas valde att lämna jorden och hördes aldrig mer av... förrän nu.
     De hade slagit sig ner på Nemesis, en öde planet i solsystemets utkant som är försänkt i permanent mörker. Där hade de undgått upptäckt tills helt nyligt, när den mystiske Wiseman förmådde prinsen av den Svarta Månen att släppa lös sin armada mot jorden.

Nu börjar det till sist gå upp för Annie och de andra vilka de har med att göra. Kung Endymions sovande gemål är jordens härskarinna, neo-drottning Serenity, Sailor Moons framtida jag. Chibusa, i Kristall-Tokyo känd som ’Lilla Ladyn’, är prinsessan Annie; Serenitys och Endymions - Sailor Moons och Maskerade Rosens - dotter.

   

Lilla Ladyn visste aldrig att Sailor Moon var hennes mamma; det var en hjältinna som hennes far berättade godnattsagor om. Följaktligen visste hon aldrig heller att hon en gång hetat Annie Tsukino.  De känner igen kungen som den röst som drev bort Mamoru från Annie i hans drömmar. Han förklarar att det var en prövning för att testa styrkan i deras kärlek, för de kommer att möta långt värre faror i framtiden som de bara kan klara av tillsammans.
     Intrigerna i prinsens citadell blir tydligare. Prins Diamund är förälskad i neo-drottning Serenity och erövrade Kristall-Tokyo för att kunna röva bort henne, så han blir nu alltmer intresserad av Sailor Moon. Esmeralda, som är kär i prinsen, svär att döda kvinnan som har förhäxat honom. Diamund kidnappar Sailor Moon och försöker förföra henne, men Maskerade Rosen kommer efter och de lyckas fly från citadellet med lite diskret hjälp från Esmeralda. Saffir är arg på sin bror och hävdar att han har glömt deras uppgift, att hämnas sina förfäder som sändes i exil från jorden av Serenity. Saffir börjar också misstänka att Wiseman har egna planer.

Kristall-Tokyo föll därför att någon stal Silverkristallen från palatset, vilket satte stadens magiska försvar ur spel, och i episod 84 avslöjas vem det var - Chibusa.  Hon ville använda den för att fortare bli stor, men när hon tog den försvann den spårlöst. Den lilla flickan blir förtvivlad när hon nu inser vad hon har ställt till med, och springer ut från den skyddande sfären runt Kristallpalatset. Wiseman dyker upp och för bort henne.
     Esmeralda har fått nog av att vänta och konfronterar Wiseman för att få veta om hon någonsin kommer att bli Diamunds drottning. Siaren säger det hon vill höra - att hon får den hon vill ha om hon bemästrar den Svarta Kristallen. Han ger henne en kristalltiara, men hon lyckas inte kontrollera dess kraft; när hon tar den på sig förvandlas hon till en drake. Den rasande Esmeralda anfaller Kristallpalatset i drakform för att döda Sailor Moon, och stupar i strid mot Sailorhjältinnorna.


Episod 85 inleder den relativt korta ’Svarta Ladyns svit’: Wiseman intalar Chibusa att alla skyller Kristall-Tokyos fall på henne och plågar henne med minnen som han förvrider, tills hon slutligen ger efter för tanken att ingen älskar henne. Den Svarta Kraften förvandlar henne till Svarta Ladyn, en ondskefull vuxen version av henne själv. Wiseman, Diamund och hon beger sig till 1900-talet där de placerar ut ett fragment av den Svarta Kristallen i Tokyo och göder den med Svart Kraft så att den börjar växa. Sailorhjältinnorna och Maskerade Rosen följer efter medan kristallen växer till en enorm monolit mitt i Tokyo som tornar upp sig högt över staden.
     Vid samma tid dyker också Lima upp i en kort scen som antyder att hon har förstått att Annie är Sailor Moon...
     Saffir får sina misstankar bekräftade i episod 86; den Svarta Månen är bara en bricka i ett större spel. Han upptäcker att Wiseman planerar att försänka världen i död och mörker så att det gudalika väsendet Dödens Fantom skall kunna uppstiga i all sin oinskränkta makt. Saffir upptäcks men lyckas ta sig till 1900-talet för att varna sin bror. Han hittas svårt skadad av de Fyra Systrarna som tar hand om honom, vilket återuppväcker en spirande romans mellan Saffir och Petzite. Sailorhjältinnorna hjälper honom på Systrarnas inrådan. Han konfronterar Diamund, men Wiseman mördar Saffir framför ögonen på prinsen.

Sailorhjältinnorna teleporterar sig in i den nu gigantiska kristallen, som är full av salar och gångar på insidan. Diamund för bort Sailor Moon igen och gör ett sista försök att förföra henne, vilket förstås misslyckas. De pratar, och han börjar till sist inse vidden av Wisemans bedrägeri. Siaren dyker upp och en strid utbryter mellan dem. Prinsen skyddar Sailor Moon från Wiseman, men blir själv sårad och dör i hennes armar.
     Wiseman avslöjar i episod 88 att han är Dödens Fantom. Alla tar sig till toppen av kristallen som svallar över av Svart Kraft. Dess energi är nu stark nog att kunna öppna den Svarta Porten; om det händer uppslukas världen av mörkret, och det är Svarta Ladyn som ska öppna den. De försöker få henne att komma ihåg hur hennes liv som Chibusa egentligen var, men hindras av Wiseman. Striden om Svarta Ladyns minnen böljar fram och tillbaka tills Sailor Moon tvingas använda Silverkristallen - och istället för Månprinsessan förvandlas hon till neo-drottning Serenity. I kristallens sken minns Svarta Ladyn sin verkliga uppväxt. Hon omfamnar sina föräldrar och alla återfår sina normala skepnader...

   

...för sent. Den Svarta Porten har öppnats och Svart Kraft väller ut över Tokyo. Sailor Moon blir Serenity igen. Det blir en strid, men med Porten öppen är den Svarta Kristallen så stark att inte ens Silverkristallens makt kan rubba Wiseman. När Chibusa nu ser sitt sista hopp grusas sjunker det slutgiltigt in för henne att allting som har hänt är hennes fel från början. Hon börjar gråta förtvivlat - och en av hennes tårar kristalliseras och blir till den försvunna Silverkristallen från 3000-talet! Hon inser att hennes aura måste ha absorberat den. Chibusa förvandlas till prinsessan Annie, redo att kämpa vid sin mors sida, och inte ens Wiseman med sin nästan obegränsade styrka kan stå emot den kombinerade kraften från drottningen och prinsessan. Han förintas och den Svarta Kristallen krymper ihop och försvinner.

Senare. Det är dags för Chibusa att ta farväl. Hon kramar om Annie och säger: "Tack... mamma." Sedan återvänder hon till 3000-talet och det nu intakta och glittrande Kristall-Tokyo, där den Lilla Ladyn möts av neo-drottning Serenity, kung Endymion och Sailorhjältinnorna.


Serien motsvarar samma berättelse från originalmangan (del 13–23, Bishoujo Senshi Sailor Moon vol 4–7). Handlingen skiljer sig från den, men inte fullt så mycket som i den första serien.

Episod 89, som aldrig dubbats till svenska, är bara ett utfyllnadsavsnitt med filmsnuttar från tidigare episoder. Den presenterar huvudpersonerna igen, summerar handlingen under de två första åren och visar trailers för Sailor Moon S.


Till ’Sailor Moon R: Episoder’
Tillbaka till ’Sammanfattning’

Tillbaka till huvudsidan