Sailor Moon (ep. 1-46): Översikt

"Every once in a while, something really special comes along - something that stands out from the crowd as something completely different. Sailor Moon is that kind of something."
     Mike Chenoweth, ur en essä för Save Our SailorsDetta är förstås den grundläggande ursprungsberättelsen kring de återuppväckta flickorna, deras minnen och avlägsna förflutna, och deras ödesbestämda kamp mot sin arvsfiende. 

Annie Tsukino är en 14-årig virrhjärna som bor i en villa i Tokyo med sina föräldrar och sin yngre bror Shino. Hon är inget större snille; Annie är en lipsill, tankspridd, lat, klumpig och får kroniskt dåliga betyg av sin fröken Haruna, men hon är också gladlynt och snäll. På dagarna umgås hon oftast med sin klasskompis Lima och - mer ofrivilligt - med den efterhängsne nörden Umino.
     Utöver honom finns det två killar i Annies liv. Dels hennes förälskelse, den stilige Motoki på spelhallen Crown Game Center, och dels en retfull typ vid namn Mamoru som kallar henne "lilla stumpan" och gör henne arg när han än dyker upp.
Annie har en dröm om att vara som den mystiska hjältinnan Sailor V som Motoki har ett TV-spel om. Hon föreställer sig att Sailor V lever ett spännande och glamouröst liv i kamp mot juveltjuvar och sånt, och minsann inte behöver bry sig om tjatande mammor och läxor och annat vardagligt elände.

På en plats långt från Tokyo sitter en kvinna på en monstruös tron, omgiven av ett hov av demoniska skuggfigurer. Den grymma drottning Morga av det Mörka Kungariket är inte nöjd, för hennes undersåtar har inte lyckats hitta Silverkristallen, den magiska relik som de behöver för att kunna uppväcka sin slumrande Stora Härskare ur sin dvala. Drottningen utser därför en av kungarikets Fyra Stora, generalen Jedyte, att stjäla livsenergi från människorna för att ge till Härskaren medan de fortsätter söka efter Silverkristallen.

En dag på väg till skolan räddar Annie en liten katt från några busungar, en katt med ett märke i form av en månskära i pannan. Så fort de mötts blir katten väldigt intresserad av Annie och börjar följa efter henne. Hon tänker inte mer på det förrän den dyker upp i hennes rum samma eftermiddag - och hon upptäcker att den kan prata!  Katten presenterar sig som Luna och säger att hon har letat efter Annie eftersom hon har ett viktigt uppdrag; Annie är en hjältinna och måste hitta de andra hjältinnorna så att de tillsammans kan beskydda deras prinsessa. Annie vägrar först att tro på hela situationen, så Luna trollar fram en brosch som Annie tar på sig, och säger åt henne att uttala orden "Månprisma, förvandla mig!"  Annie lyder, intet ont anande, och genomgår en märklig metamorfos. Hon blir till Sailor Moon.
     Den nyblivna hjältinnans krafter visar sig genast när hon förnimmer att Lima är i fara. Utan en aning om vad hon egentligen ger sig in på lyckas hon rädda sin kompis från en av Jedytes demoner med hjälp av sitt vapen, Måntiaran... fast inte förrän hon själv blivit räddad från demonen av en mystisk ung man som kallar sig den Maskerade Rosen. Han försvinner igen nästan lika fort som han kom, men Sailor Moon blir genast förälskad i honom.

 

Serien inleds med den sk ’Jedyte-sviten’. Den brutale krigaren börjar iscensätta olika operationer för att utvinna energi från människorna, men hans planer riktar sig alltid mot stora mängder folk och är inte särskilt diskreta, så det är som regel ganska lätt för Sailor Moon att komma honom på spåren. Att kämpa mot hans utsända demoner är dock en väl så svår uppgift för den räddhågsna och oerfarna hjältinnan. Hon har styrkan att besegra dem, men inte kampviljan, och klarar det bara tack vare vägledning från Maskerade Rosen som fortsätter att dyka upp och ge henne moraliskt stöd... men han fortsätter också att försvinna så fort han inte behövs längre, så hon hinner aldrig tala med honom. Luna förstår inte vad han egentligen vill och avråder Annie från att lita för mycket på den mystiske främlingen.
     Sailor Moon möter Jedyte öga mot öga i episod 3, bara för att upptäcka att han är långt mer kraftfull än sina underhuggare; tack vare en distraktion från Maskerade Rosen klarar hon sig med blotta förskräckelsen.  I samma veva får hon ett nytt vapen av Luna, en förvandlingspenna med vilken hon kan ändra skepnad till vilken sorts person som helst.
     Luna berättar inte särskilt mycket för Annie om hennes uppdrag eller den där Månprinsessan, men tvingas erkänna att hon själv inte har någon aning om vilka deras fiender är. Snart nog visar hon sig också ha hemligheter för Annie; Luna beger sig till Crown-hallen om nätterna och kontaktar någon genom Sailor V-spelet, som är en förklädd kommunikationscentral.

 

I episod 8 ger Lunas efterforskningar resultat när hon upptäcker att en stjärnelev på Annies skola, en hårdpluggande enstöring vid namn Ami Mizuno, utstrålar en ovanlig energi. Något mystiskt försiggår på den exklusiva kvällsskola där hon läser, och Luna misstänker att Ami är en agent för deras fiender. Annie försöker istället bli kompis med den blyga och tystlåtna flickan, men blir slutligen även hon övertygad om att Ami är en demon. När Sailor Moon slår till mot kvällsskolan upptäcker de emellertid att demonen är läraren på skolan. Amis mystiska energi får istället sin förklaring när hon visar sig vara en till Sailorhjältinna - Sailor Mercury.
     Annie är lycklig över att ha fått en stridskamrat, även om nykomlingen verkar vara en duktigare hjältinna än vad hon själv är, och deras vänskap får den tillbakadragna Ami att börja öppna sig och bli mer social. Luna ger Sailor Mercury en behändig supermikrodator för att underlätta hennes uppgift som teamets hjärna.

 

Kort därefter, i episod 10, inträffar en serie mystiska försvinnanden vid Hikawatemplet, en shinto-helgedom på en närbelägen kulle. Annie åker dit och möter Rai Hino, en synsk ung tempelflicka som bor där med sin gubbsjuke farfar och sina tama kråkor Phobos och Deimos. Försvinnandena har orsakats av Jedyte som för bort Rai till en annan dimension då hon kommer på honom. När Sailor Moon och Luna anländer dit för att konfrontera hans demon upptäcker Luna att Rai är den tredje Sailorhjältinnan - Sailor Mars.  Emellertid är hon en ganska hetlevrad tjej som har föga tolerans för Annies lipsillsfasoner, och deras förhållande blir minst sagt stormigt... inte minst när Rai får ett gott öga till Annies hatobjekt, Mamoru.
     Drottning Morga överser till en början med att Jedyte inte lyckas hindra Sailorhjältinnorna från att stoppa hans operationer, men när de dessutom blir fler börjar hon gradvis tappa tålamodet med sin generals upprepade misslyckanden. I episod 13 ger hon honom till sist ett ultimatum - han måste förgöra Sailor Moon och de andra, eller få den Eviga Sömnens straff.  Den frustrerade Jedyte gillrar en fälla för dem på en övergiven flygplats, men genom lagarbete lyckas tjejerna ändå besegra honom... efter att han sett dem förvandla sig. Han återvänder svårt skadad till drottning Morgas sida och försöker berätta för henne att han nu känner till deras identiteter. Hon vägrar dock lyssna och utdelar det straff hon lovat honom; Jedyte kapslas in levande i ett block av kristall.


Drottningen utser Neflite att ta över Jedytes uppdrag att stjäla livsenergi. Han har helt andra arbetsmetoder än sin föregångare och istället för att angripa folkmassor satsar han på att ta energi från en enda person i taget, personer med extremt höga nivåer av energi. Neflite lokaliserar dem med astrologisk magi, söker upp dem under sitt alias som miljonären Masato Sanjoin och planterar demoner hos dem för att stimulera deras energi; när den når sitt maximum slår demonerna till och visar sig.
     Uppdraget att hitta Silverkristallen har under tiden gått till den tredje av kungarikets Fyra Stora, Zoysite. Hon vet att hon har fått en svårare uppgift, och är inte det minsta förtjust i tanken på att se Neflite skörda framgångar och vinna drottning Morgas gillande. Hon börjar därför intrigera mot honom.
     ’Neflite-sviten’ startar i episod 14. Sailorhjältinnorna märker snart att demonernas påverkan får de utvalda offren att bete sig underligt, vilket ger dem ledtrådar till var Neflite är aktiv. De lyckas som regel stoppa hans operationer även om det dröjer ett tag innan de möter hjärnan bakom dem, eller inser kopplingen mellan honom och Masato Sanjoin. Under den här perioden får de för första gången höra talas om det Mörka Kungariket och, senare, om Silverkristallen. Det framgår också att Lunas minnen är ganska suddiga - hon känner igen namnen men kan inte påminna sig vad de är. För att underlätta tjejernas arbete ger hon dem varsin kommunikator, små miniräknar-liknande apparater med vilka de kan kontakta varandra.
Rai börjar nu (helt korrekt) misstänka att Mamoru är den Maskerade Rosen. Hon lyckas ordna en romantisk träff med honom och de två blir ihop i episod 15. Annie ogillar det starkt, mest för att hon tycker illa om Mamoru. Rais misstankar anser hon är helt uppåt väggarna; om det är någon som är Rosen så måste det vara Motoki!  Samtidigt får hon som Sailor Moon äntligen tillfälle att komma Maskerade Rosen lite närmare. De kämpar sida vid sida ett par gånger, och han berättar att han kan känna på sig när hon är i fara. Han nämner också att han har en vag, suddig känsla av att de en gång i tiden har hört samman på något sätt, fast han kan inte sätta fingret på hur eller när det var.
     Mamorus situation blir desto klarare när det framkommer att han inte ens vet om att han är Maskerade Rosen; hans eleganta alter ego frammanas spontant så fort Sailor Moon förvandlar sig, för att åter försvinna när hon är i säkerhet, och han minns inget av det efteråt. Det enda han vet är att han har en återkommande dröm om nätterna, där en vacker prinsessa säger till en maskerad ung man att han måste hitta något som hon kallar Silverkristallen...

Det blir efterhand alltmer tydligt att Neflite inte klarar sitt uppdrag bättre än vad Jedyte gjorde, och drottning Morga börjar - underblåst av Zoysites illvilliga kommentarer - åter tappa tålamodet. Han inser att han måste göra något för att återfå drottningens välvilja, och börjar övergå från att söka efter livsenergi till att söka efter Silverkristallen. Detta gör förstås Zoysite rasande. Hennes mentor och älskare Kunta, den fjärde och mäktigaste av kungarikets generaler, råder henne att avvakta men hålla ett öga på Neflite och vara beredd att förgöra honom om han skulle lyckas.

I episod 19 blir Neflite varse något annat - Lima är djupt förälskad i hans alias Masato Sanjoin. För honom är hon bara ett användbart verktyg, men trots att hon vet att han utnyttjar henne och trots Annies enträgna varningar kan Lima inte sluta älska honom. Desperat att hitta Silverkristallen fokuserar Neflite all sin stjärnmagi i episod 23 och frammanar den Svarta Kristallen som har förmågan att leda honom till den... och den visar honom en vision av Lima. Han lurar och bedrar henne fullständigt samvetslöst för att ta reda på om hon har Silverkristallen, men till och med när Sailor Moon avslöjar vad "Masato Sanjoin" är, riskerar Lima sitt liv för att försvara honom mot Sailorhjältinnorna. Neflite förstår nu att kristallen reagerar på hennes sanna kärlek - och när en demon som Zoysite skickat ut för att bevaka honom försöker ge sig på Lima, attackerar han den utan att själv förstå varför. Omskakad bortförklarar han incidenten för sig själv och ger sig av.
     Historien kulminerar i episod 24, i en av seriens mest klassiska berättelser. Neflite förstår inte vad den Svarta Kristallens reaktion på Lima har med Silverkristallen att göra men hon är hans enda ledtråd. Han söker upp Lima och lurar henne att tro att han bytt sida, i syfte att pumpa henne på information om Sailor Moon. Zoysite hör honom och tror att han verkligen har förrått det Mörka Kungariket. När Annie försöker ingripa ser Neflite henne förvandla sig, men han lämnar striden när han plötsligt känner att Lima är i fara. Zoysite tar Lima tillfånga och tänker döda henne om hon inte får den Svarta Kristallen. Neflite försöker åter intala sig att han inte bryr sig om Lima, men ger sig ändå av och befriar henne från de tre demoner som vaktar henne. Han blir skadad i striden.
Lima och Neflite gömmer sig i en park och sitter och pratar en stund. Neflite inser nu att han har ljugit för sig själv, och att allt han har gjort på sistone har varit för att han vill vara tillsammans med Lima. De kommer överens om att gå ut tillsammans och äta chokladbakelser... och då dyker Zoysites demoner upp och går till attack. Neflite blir svårt skadad men skyddar Lima med sin kropp när de anfaller igen. Zoysite anländer och tar den Svarta Kristallen. Neflite är döende. Sailorhjältinnorna kommer dit just som de tre demonerna tänker göra slut på de båda. De besegrar demonerna, men det är för sent för Neflite. Han ber Lima om ursäkt för att de nog inte kan gå och äta bakelser trots allt, sedan dör han. Hans kropp och kläder upplöses, och försvinner i den förkrossade Limas armar.


Episod 25 inleder ’Zoysite-sviten’, som börjar med att den Stora Härskaren vaknar till något; drottning Metallia påminner då Morga varför de inte har kunnat lokalisera Silverkristallen. För länge sedan fängslades det Mörka Kungarikets sju starkaste demoner i den. Det fick kristallen att splittras i sju fragment, kallade Regnbågskristallerna, som nu finns inuti sju människor. Zoysite utses att lokalisera dem; hon använder den Svarta Kristallen för att få visioner av olika personer - de återfödda demonerna, Regnbågskristallernas bärare - som hon sedan ger sig av efter.
     De sju har inga minnen av sitt ondskefulla förflutna, men återtar sin demonform när Zoysite extraherar kristallerna från dem. Luna ger därför Sailor Moon ett nytt vapen, Månstaven, som kan återställa deras mänskliga former sedan de förvandlats (ungefär som Måntiarans Stjärnstoff gjorde i episod 5). Den reagerar också om en Regnbågskristall finns i närheten.

 

I det första avsnittet kommer en ny tjej till Annies skola. Mako Kino är en storväxt enstöring som brukar bli avstängd från olika skolor för att hon ständigt hamnar i slagsmål. Annie lyckas bli kompis med henne och upptäcker att Mako är föräldrarlös och väldigt ensam. Förutom att vara en slagskämpe är hon också en hejare på matlagning. Hon har dock en vana att fastna för varje snygg kille hon ser (hon påminns om hennes förre pojkvän som gjorde slut i sjuan, och som hon aldrig har kommit över) och när en grabb som hon spanat in blir Zoysites första offer visar sig Mako vara den fjärde Sailorhjältinnan - Sailor Jupiter.
     Under jakten på Regnbågskristallernas sju bärare visar de sig alla vara personer med olika ovanliga talanger. Bland dem finns Rais farfar, Motokis flickvän Reika (som han har varit ihop med hela tiden; Annie har bara inte träffat henne) och ett ungt geni vid namn Ryo Urawa som kan se in i framtiden. Ami och han inleder en liten flörtromans. De är inte de enda; En kille som heter Yushi blir förälskad i Rai och flyttar in i Hikawatemplet som farfars hjälpreda för att få vara nära henne. Hon är fortfarande ihop med Mamoru, men tycker ganska bra om Yushi - trots att hon bossar honom ganska hårt. Vid den här tiden lugnar sig också Uminos känslor för Annie, och en romans utvecklas mellan honom och Lima som nu börjar komma över Neflite.
     Maskerade Rosens roll börjar gradvis ändras under den här perioden. Flickan i Mamorus drömmar övertygar honom om att han måste få tag på Silverkristallen till varje pris för att få reda på vem han är, och jakten på Regnbågskristallerna utvecklar sig till ett krig på tre fronter mellan honom, Zoysite och Sailorhjältinnorna, där alla försöker få tag på de andras kristaller. Så fort han fått tag på en blir han varse att han är Maskerade Rosen, men han är också medveten om att det bara är en del av sanningen. Tjejerna är oense om de fortfarande ska betrakta honom som en vän eller om han nu är en fiende. Han tappar vid ett tillfälle en stjärnformad medaljong, ett hängsmycke med en liten speldosa (som spelar Moonlight Densetsu); Annie behåller den som ett minne av de känslor han en gång verkade ha för henne...
     Luna avslöjar slutligen något om sin bakgrund. Hon berättar att hon kommer från månen där det en gång fanns ett mäktigt kungarike, och att det är dess prinsessa de letar efter.

 

I episod 33 lyckas Zoysite och Kunta fånga in tjejerna och lurar Maskerade Rosen i en fälla genom att klä ut Zoysite till Sailor Moon. När allt verkar vara förlorat dyker plötsligt Sailor V upp och räddar dem. Hon demaskerar sig och avslöjar att hon är Sailor Venus, den femte Sailorhjältinnan. Hon heter egentligen Arianne Aino och har också en egen Månkatt, den vita hankatten Artemis (som har varit Lunas kontaktperson genom Sailor V-spelet på Crown Game Center).
     Maskerade Rosen blir skadad under striden, och Zoysite upptäcker hans identitet. Drottning Morga känner igen honom och ger order om att han inte får dödas, men Zoysite har egna planer. I episod 34 utmanar hon Mamoru på en duell om Regnbågskristallerna (hon har fem och han har de andra två). På vägen dit möter han Annie. Hon märker att något är skumt och följer efter honom.
De kommer till ett torn där Zoysite försöker döda dem i en hiss, och Annie måste förvandla sig till Sailor Moon när Mamoru ser på. Han tappar förstås hakan, men avslöjar sedan i sin tur att han är Maskerade Rosen.  Parets tid tillsammans blir kortvarig; under striden mot Zoysite kastar sig Maskerade Rosen ivägen för ett kristallspjut avsett för Sailor Moon och sjunker till golvet, döende. När han sluter ögonen i Sailor Moons famn börjar hon gråta förtvivlat... och Regnbågskristallerna dras till hennes tårar. De flyger till henne och smälter ihop till Silverkristallen, sedan omges Sailor Moon av ett ljussken. De andra Sailorhjältinnorna kommer dit lagom för att se henne förvandlas till Månprinsessan.

Prinsessan tittar ner på Maskerade Rosens kropp. Hon känner igen sin prins, och minns vad som hände dem i ett annat liv...

För länge, länge sedan var prinsessan Serenity dotter till drottning Selene av Månens Kungarike och trolovad med prins Endymion av Jordens Kungarike. Sailorhjältinnorna ingick i drottningens hov men var också prinsessor från sina respektive planeter. Detta var Silvrets Årtusende, när alla solsystemets världar levde i fred tillsammans och alla var lyckliga.  Men så hände någonting...

Prinsessan svimmar och blir Sailor Moon igen - och Zoysite och Kunta försvinner med Maskerade Rosens kropp, tillbaka till det Mörka Kungariket.  Sailorhjältinnorna, inte minst Sailor Mars, är chockade över händelseutvecklingen. Månprinsessan fanns bland dem hela tiden, och prinsen är nu försvunnen och troligen död. De tvingas också hantera insikten om att deras egna identiteter som tonårsflickor från Tokyo bara är sekundära; att de egentligen är återfödda kosmiska krigare ur en fjärran forntid.
     Drottning Morga är allt annat än nöjd med att Kunta låtit prinsessan vakna och få tag på Silverkristallen, men hon kan överse med det eftersom han förde prinsen till henne. Zoysite finner däremot ingen sådan nåd. Drottningen är rasande för att Zoysite försökte döda Endymion trots en direkt order att låta bli, och avrättar henne med en energiblixt.  Zoysite dör i Kuntas armar. Den siste av de Fyra Stora svär att han ska hämnas henne - han ska döda Sailor Moon.


Episod 36 inleder ’Kunta/Endymion-sviten’. Annie är förkrossad över Maskerade Rosens försvinnande; hon har fått nog av prinsessor och öden och att se sina vänner bli skadade, och önskar mest av allt att hon vore en helt normal tjej igen. Under tiden läker drottning Morga Mamorus skador. Hon suddar ut hans minnen och vänder över honom på hennes sida; som prins Endymion blir han nu Morgas tjänare. Kunta börjar på olika sätt försöka ta reda på Sailor Moons identitet för att kunna komma åt Silverkristallen och utplåna henne. Till Annies - och Rais - fasa dyker också Endymion upp och kämpar mot dem (hans rosor är nu svarta), men drottning Morgas påverkan är inte total; han verkar fortfarande ovillig att skada Sailorhjältinnorna och går uttryckligen i Kuntas väg upprepade gånger. Då Kunta inte litar på honom ett dugg blir de två krigarna häftiga rivaler om drottningens gunst.
     De andra har egna problem under den här tiden. Rai inser att hon måste ge upp Mamoru även om han skulle bli normal igen; hon kan inte stå mellan sin egen prinsessa och hennes prins. Ami slits mellan sina känslor för Ryo och sina plikter som Sailorhjältinna. Man får också veta lite mer om Ariannes förflutna. Under en tid arbetade hon utomlands som Sailor V, i London. Hon var förälskad i en kille vid namn Alan, men upptäckte att han och hennes vän, polischefen Katarina, var kära i varandra. Arianne lät dem då tro att Sailor V var död och återvände till Japan.
     I episod 44 börjar en mängd omen förebåda den Stora Härskarens uppvaknande - tyfoner och jordskalv utbryter, och en myriad av solfläckar framträder på solens yta. Luna och Artemis minns att samma sak hände strax innan attacken mot månen.  Till slut lyckas de lokalisera en väg till det Mörka Kungariket. När Sailorhjältinnorna ger sig iväg dyker Kunta upp för att hindra dem. Han försöker skicka dem till en annan dimension men råkar aktivera Silverkristallen under striden, och Sailorhjältinnorna transporteras till ruinerna av Månens Kungarike. Där visar sig drottning Selenes ande för dem - och de får slutligen veta vad som hände den där dagen för länge, länge sedan...

Freden på månen kom till en ände när jordkvinnan Morga blev kär i prins Endymion. I sin svartsjuka uppväckte hon den formlösa Metallia, ett ondskefullt väsen från stjärnorna. Med dess hjälp erövrade hon Jordens Kungarike och hennes styrkor ryckte fram mot månen. Prins Endymion ville se sin trolovade igen, men kriget hade börjat och jordmänniskor var förbjudna att närma sig Månpalatset. En kväll hölls en stor bal. En maskerad främling kom dit och bjöd upp prinsessan Serenity till dans, och hon kände igen sin prins bakom masken.
     Festen avbröts tvärt när Morgas armé invaderade månen och dödade de fyra Sailorhjältinnorna som försvarade den kungliga familjen. Hennes styrkor stormade palatset och skövlade allt därinne, ledda av hennes fyra generaler. Morga försökte attackera prinsessan men hindrades av prinsen och hans rosor. Hon försökte åter övertala honom att komma med henne och härska vid hennes sida, till ingen nytta. I vredesmod dräpte hon då dem båda.
     Men när så drottning Selene såg sin dotters livlösa kropp fattade hon ett ödesmättat beslut. Hon använde sin mäktiga artefakt, Silverkristallen, för att förgöra Morgas horder och driva bort Metallia. Med sina sista krafter skickade hon sedan kristallen till jorden med själarna från alla de som hade dött, för att de där en dag skulle kunna återfödas och leva i säkerhet. Hennes två rådgivare, Luna och Artemis, hade överlevt slaget. Hon fruktade att även Metallia skulle kunna vakna upp igen en dag, så katterna skickades till jorden försänkta i en djup sömn som de inte skulle vakna ur förrän tiden var inne. Drottning Selene offrade sitt liv när hon gjorde allt detta, då Silverkristallens natur är sådan att den som använder dess fulla kraft, dör.

Sailorhjältinnorna återvänder sedan till striden mot Kunta. Han blir träffad av sitt eget vapen, ett knivblad av energi, och dör med Zoysites namn på sina läppar.
     Solfläckarna växer i antal tills de i episod 45 nästan förmörkar solen. Katterna vet att när de väl gör det är tiden för världens undergång inne, så Sailorhjältinnorna ger sig av till den slutliga striden.


De teleporterar sig till Nordpolen där ingången finns. Drottning Morga skickar ut fem av sina allra starkaste demoner för att stoppa dem, och att ta sig fram till det Mörka Kungariket blir bokstavligen en kamp på liv och död för Sailorhjältinnorna - flickorna offrar sina liv, en efter en, för att de andra ska kunna fortsätta, tills det slutligen bara är Sailor Moon som är kvar i livet. Vandringen över isen är den starkaste men kanske mest magnifika episoden i hela serien.

   

Drottning Morga för Sailor Moon till sin tronsal där hon tvingas kämpa mot prins Endymion. Han verkar inte längre ha någonting kvar av sitt gamla jag, utan attackerar Sailor Moon skoningslöst. För att inte bli dödad själv måste hon till sist använda Måntiaran mot sin älskade, men hans kropp är så fylld av Metallias svarta kraft att inte ens den förmår döda honom. I ett sista försök att få honom att minnas deras kärlek går hon ner på knä och håller fram den spelande medaljongen. Endymion stannar förvånat upp, och när han rör vid den sköljer ett vitt ljus bort alla svarta energier från honom och hans minnen återvänder. Drottning Morga blir rasande och kastar ett stenspjut för att döda dem båda. Endymion splittrar det med en (röd) ros, men blir träffad av en skärva av spjutet - och dör.  Morga flyr svårt skadad till Metallia som slutligen vaknar upp, kommer ut från sin behållare och absorberar Morgas kropp. Tronsalen börjar störta samman. Sailor Moon vill kyssa den livlöse Endymion innan hon går, men hon kan inte förmå sig att göra det då hennes vänner dog innan de fått kyssa de som de älskade. Hon reser sig och lämnar honom, med orden "Jag kommer snart till dig. Det är bara något jag måste göra först."
     Den slutliga striden sker ute på isvidderna mellan prinsessan Serenity och Metallias nya skepnad; en tjugo meter hög version av drottning Morga. Prinsessan försöker använda Silverkristallen, fullt medveten om att det kommer att kosta henne livet, men Metallia är alltför stark för henne. När allt verkar förlorat uppenbarar sig de andra Sailorhjältinnornas andar som stärker henne med sin kraft. Tillsammans slungar de ett enormt energiklot mot Metallia som fullständigt förintas av det. Med en kraftlös suck sjunker Sailor Moon ihop på den frusna marken... och dör. Hennes sista tanke är att hon vill ha sitt gamla liv tillbaka, ett helt normalt liv utan demoner och kristaller och storslagna öden.  Silverkristallen börjar glöda, starkare och starkare och starkare...

Annie Tsukino vaknar upp hemma i sin säng och inser att hon är sen till skolan. Allt är som vanligt igen; hon och de andra tjejerna minns ingenting av sina liv som Sailorhjältinnor, eller att de en gång har känt varandra. Annie berättar för Lima att hon har en dröm om att en dag möta en stilig prins...


Serien motsvarar samma berättelse från originalmangan (del 1–13, Bishoujo Senshi Sailor Moon vol 1–4), men avviker efterhand ganska mycket och blir en likartad, parallell historia snarare än en filmatisering av den. Handlingen som beskrivs ovan stämmer bara bitvis in på mangan.


Till ’Sailor Moon: Episoder’
Tillbaka till ’Sammanfattning’

Tillbaka till huvudsidan